Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Απάντηση Σπ. Σπύρου σε δηλώσεις Α. Γκερέκου για «Βίλλα Ρόσσα»

Με αφορμή τις δηλώσεις της Βουλευτού Κέρκυρας, Άντζελας Γκερέκου, αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στην Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει η διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί προς το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και για την κατάσταση στο κτήριο της «Βίλλα Ρόσσα», ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, διευκρίνισε ότι:....
«Η Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Άντζελα Γκερέκου, φαίνεται ότι ασχολείται κατά καιρούς, αποσπασματικά και επιλεκτικά με ορισμένα θέματα που αφορούν στο νησί, με κύριο στόχο να αποδώσει ευθύνες που, κατά κύριο λόγο, της ανήκουν!
Ούσα Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού και Αθλητισμού η κ. Γκερέκου, το Φεβρουάριο του 2010, δέχτηκε αμαχητί την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, να μην εγκρίνει τη μελέτη μετατόπισης της περιτοίχισης του κτηρίου της «Βίλλα Ρόσσα», προκειμένου να γίνει η διαπλάτυνση του δρόμου προς το Δικαστικό Μέγαρο.


Η κ. Βουλευτής, μετά την απραξία της αυτή και την αδυναμία της ν’ αλλάξει την απόφαση του Υπουργού ή να παρεμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη, έρχεται σήμερα ως κατήγορος εναντίον εκείνων που έπραξαν τα δέοντα.


Αξίζει, να θυμίσουμε στην κ. Γκερέκου, ότι:


• Στις 12 Μαίου 2009, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, με έγγραφό της προς τη Δ/νση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητεί την έγκριση για τη μετατόπιση περιτοίχισης του διατηρητέου κτηρίου «Βίλλα Ρόσσα», προκειμένου να εξασφαλιστεί οδός πρόσβασης στο Δικαστικό Μέγαρο, ικανής σε πλάτος προς αυτό.


• Στις 3 Ιουλίου 2009, ο Διευθυντής Αναστηλώσεων Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, Νίκος Χαρκιολάκης, εισηγείται την έγκριση της μελέτης μετατόπισης της περιτοίχισης με τους εξής όρους:
Α. Η μεταφορά να περιοριστεί σε 2 μέτρα.
Β. Κατά την ανακατασκευή να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα υλικά.
Γ. Η κατασκευή να γίνει με την εποπτεία της Δ/νσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.


• Στις 19 Φεβρουαρίου 2010 (!) ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με απόφασή του, δεν εγκρίνει τη μελέτη μετατόπισης της περιτοίχισης της «Βίλλα Ρόσσα», με το σκεπτικό ότι με τις προτεινόμενες εργασίες προβλέπεται η καταστροφή του μνημείου και η μείωση του προστατευόμενου περιβάλλοντος χώρου του.


Σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου, έφερε το θέμα της «Βίλλα Ρόσσα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη, ΟΜΟΦΩΝΑ, αποφάσισε:


• Τη συνέχιση αποδοχής του παραχωρημένου δημόσιου ακινήτου «Βίλλα Ρόσσα» από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.


• Τη χρήση του κτηρίου, που, με βάση τα δεδομένα, πρέπει να αφορούν στον Πολιτισμό.


• Την αποκατάσταση του κτηρίου για τη χρήση με τη μέθοδο «Μελέτη – Κατασκευή», μετά από έγκριση του Υπουργείου Υποδομών και την εκπόνηση προμελέτης και την ένταξη του έργο στο ΕΣΠΑ της Π.Ι.Ν.


Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πράττει σήμερα ότι δεν έπραξε η κ. Γκερέκου τη στιγμή που χρειαζόταν: Ζητεί από τον Υπουργό Πολιτισμού ν’ αναθεωρήσει την απόφασή του και να εγκρίνει τη μελέτη μετατόπισης της περιτοίχισης, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το Δικαστικό Μέγαρο, αφού η διαδικασία της Πολεοδόμησης της περιοχής είναι χρονοβόρα και μη ασφαλής διαδικασία».