Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Δ.Σ. Κέρκυρας: Ενημέρωση και συζήτηση περί της κατάστασης και της προοπτικής των ιστορικών μνημείων του Δήμου Κέρκυρας

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής κάνοντας συνοπτική ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση σε μνημεία και ιστορικούς τόπους όλου του Δήμου Κέρκυρας καθώς και για τα προβλήματα που υπάρχουν, ως ακολούθως:
• Για το Art Café, παρότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εκφράσει την πρόθεση να...
εκδιωχθούν οι δημοτικές χρήσεις, ο Δήμος Κέρκυρας δεν αποχωρεί σε καμία περίπτωση. Μάλιστα, υπήρξε η ανακάλυψη ότι ο χώρος ανήκει τελικά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και όχι στο Υπ. Πολιτισμού.
• Για το Αχίλλειο, υπάρχει χρηματοδότηση για σειρά παρεμβάσεων και εξωραϊσμών. Ο Δήμος Κέρκυρας δεν μπορεί να απουσιάζει από το Μουσείο και ζήτησε να έχει ρόλο και λόγο στις εκδηλώσεις, στα εντευκτήρια και όπου αλλού δύναται να παρέμβει. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με το Νέο Φρούριο, όπου το κράτος έχει δώσει επιχορήγηση για την ανέγερση Μουσείου από το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
• Για το Μον Ρεπό, παρότι υπήρξε υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού να ανακατασκευάσει τα ανάκτορα και τα υπόλοιπα κτίρια εντός του χώρου, το έπραξε μόνο ως προς το σκέλος των ανακτόρων και έχει αδιαφορήσει για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Ο χώρος μπορεί να αναδειχθεί για συνεδριάσεις και συνέδρια καθώς και για τα επιστημονικά φόρουμ που διοργανώνονται.
• Για το Δικαστικό Μέγαρο, προτάθηκε από τον Δήμο η μετακίνηση τμήματος του τείχους της Βίλα Ρόσα, ώστε να μπορούν να εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν στο Δικαστικό Μέγαρο και να ολοκληρωθεί το έργο, που είναι σημαντικό για την Κέρκυρα. Ο κ. Δήμαρχος χαρακτήρισε την πρόταση «ρεαλιστική» τονίζοντας ότι έτσι επιλύεται η πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο.
• Για τον Φορέα Διαχείρισης της Unesco, ο Δήμος Κέρκυρας έχει αποστείλει το σχέδιο διαχείρισης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις δικές τους παρατηρήσεις και περιμένει απάντηση από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει άμεσα η σύσταση και λειτουργία του Φορέα.
Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί από την άρνηση της Πολιτείας για τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να αρθεί η εγκατάλειψη των μικρών λιμανιών, αλλά και την αναγκαιότητα να διαχωριστεί η χρήση του λιμένα από την λιμενική ζώνη, που περιλαμβάνει πλατείες, την Σπηλιά και την παραλιακή της Γαρίτσας, τα οποία ο Δήμος θα διεκδικήσει να έρθουν στην κυριότητά του και όχι να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Τέλος ο Δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε σειρά προβλημάτων άλλων μνημείων και ιστορικών τόπων της Κέρκυρας (Γαρδίκι, Κασσιώπη, Καστέλο Μιμπέλι, βυζαντινές και υστεροβυζαντινές εκκλησίες κ.α.) και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί η Κέρκυρα έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα που πλέον δεν μπορούν να περιμένουν.
«Θα κάνουμε υπομονή έως το τέλος Ιουνίου και μετά πρέπει να αποφασίσουμε τη λήψη δυναμικών μέτρων. Το χρωστάμε στην ιστορία της Κέρκυρας. Ο ιστορικός και πολιτιστικός μας πλούτος κινδυνεύει με κατάρρευση. Ας αναλάβουν την ευθύνη της απένταξης από την Unesco, της κατάρρευσης των Φρουρίων, της εγκατάλειψης των μνημείων. Εμείς όμως δεν μπορούμε να είμαστε απλοί θεατές», κατέληξε ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής.
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σε περίπτωση μη θετικής ανταπόκρισης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν να προβεί στη λήψη μέτρων, που θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίασή του.






Απόφαση για την έγκριση διάλυσης εργολαβίας
για την ολοκλήρωση εργασιών στη Λαϊκή Αγορά


Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης ενημερώνοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε την πληρωμή του εργολάβου διότι δεν τεκμηριώνεται το κατεπείγον της σύναψης ανεξάρτητης σύμβασης, από την αρχική που είχε συναφθεί για την Λαϊκή Αγορά, διότι μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούσε να είχε δημοπρατηθεί το υπολειπόμενο έργο.
Υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιρρίπτει ευθύνες σε πράξεις ή ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και υπενθύμισε ότι το έργο της Λαϊκής Αγοράς είχε την πλήρη στήριξη προκειμένου να αποπερατωθεί. Ζήτησε δε την υπερψήφιση της διάλυσης της εργολαβίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια διαδικασία απεμπλοκής προτεινόμενη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, συμφέρουσα για το Δήμο αφού περιορίζει το κόστος από τις 150.000€ στις 30.000€ περίπου.
Η διαδικασία που προβλέπεται είναι κοινοποίηση της απόφασης στον εργολάβο προκειμένου να απομακρύνει τυχόν εργαλεία ή μηχανήματά του και εγκατάστασης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για ολοκλήρωση του έργου.
Το θέμα ψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ. Αυλωνίτη και Σαμοΐλη και της κ. Υδραίου.




Τα υπόλοιπα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη θέματα υπερψηφίστηκαν από το Σώμα, πλην των θεμάτων της κανονιστικής απόφασης περί επιβολής τέλους τουρισμού, συζήτησης για τις επιπτώσεις του μνημονίου στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενους σε αυτή και απόφασης για ΜΠΕ της μελέτης για τις Υδατοκαλλιέργειες, που αναβλήθηκαν για να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκαλείται, λόγω του προχωρημένου της ώρας, ως συνεχιζόμενη για την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 και ώρα 7μ.μ.