Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ηΗ ΕΛΜΕ "τα ψάλλει" στην Αννούλα για τις ξένες γλώσσες

Μέσα στο γενικότερο σκηνικό περικοπών, μειώσεων, απώλειας εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, μετά από τη δραματική μείωση των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση - συγχώνευση χιλιάδων σχολείων, την κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, την τραγική μείωση των....
κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, την πρόσφατη απόφαση για το κλείσιμο ολοήμερων δημοτικών σχολείων, με πρόσφατη και αιφνιδιαστική απόφαση (Αρ. Πρ. 62780/Γ2/02-06-2011) που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, αφαιρεί το δικαίωμα της επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στους μαθητές του Γυμνασίου και αφού έχει προηγηθεί αντίστοιχη εγκύκλιος και για τα δημοτικά.
Έτσι, υποβαθμίζεται περαιτέρω η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο, χάνεται το δικαίωμα της επιλογής από το μαθητή της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, αφού αύτό δεν είναι επιλογή του. αλλά εξαρτάται από την πλειοψηφία στις επιλογές των μαθητών.
Σε μια κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που ζούμε η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΠΘ δείχνει και τις προθέσεις του για ένα φθηνό και ευέλικτο και κατηγοριοποιημένο σχολείο
Οι λύσεις που δίνει η απόφαση της Υφυπουργού για τους μαθητές που ήδη διδάσκονταν κάποια γλώσσα που καταργείται στο σχολείο τους, να μετακινούνται σε άλλα σχολεία για τη διδάσκονται ή να απαλλάσσονται από το μάθημα, είναι απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές.
Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει τους μαθητές σε εξεύρεση ιδιωτικών λύσεων, θα υπονομεύσει τη χορήγηση του πιστοποιητικού επάρκειας στις ξένες γλώσσες από το δημόσιο σχολείο, πριν αυτό καλά-καλά θεσμοθετηθεί, και θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερων τμημάτων και διαφορετικού επιπέδου γνώσεων στις γλώσσες που θα διδάσκονται. Να σημειώσουμε πως ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης θα αποφασίζει για το ποιες γλώσσες θα διδάσκονται στα σχολεία! Ουσιαστικά θα υπονομεύσει συνολικά τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο.
Από την άλλη, θα καταργηθούν εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, με όποιες συνέπειες αυτό έχει για τις εργασιακές συνθήκες και τη μόνιμη εργασία. Ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών απειλούνται με εργασιακή περιπλάνηση σε όλη την χώρα, υποχρεωτική μετακίνηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την απόλυση να αποτελεί ορατό κίνδυνο ενόψει και του μεσοπρόθεσμου.
Αυτή η απόφαση αφορά και αγγίζει όλους μας, γιατί πίσω από την εγκύκλιο αυτή αμφισβητείται η χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία και την ύπαρξη σχολείων και οργανικών θέσεων, ασχέτως ειδικότητας
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και ρητή διαβεβαίωση από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ότι δεν πρόκειται να θιγεί καμιά οργανική θέση συναδέλφων.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής προτιμήσεων δεύτερης ξένης γλώσσας από μαθητές και γονείς.