Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας συζήτησε το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, στη συνεδρίαση του το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου 2011, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα τρέχοντος έτους, ύψους 20.323.500€.
Την εισήγηση προς το Σώμα έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης, ο οποίος χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα «ρεαλιστικό, με ώθηση στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα αξιοπιστίας».
Οι στόχοι μας δεν είναι μαξιμαλιστικοί, είπε ο κ. Μωραΐτης, διότι πολύ απλά οι...
πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένοι. Ρεαλισμός και εφικτότητα, συνέχισε, είναι τα βασικά στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος που δίνουν το στίγμα της δημοτικής αρχής.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε ότι οι χρηματοδοτήσεις των έργων είναι απόλυτα εξασφαλισμένες και τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα θα ξεκινήσουν εντός του έτους.


Τα κύρια σημεία του Τεχνικού Προγράμματος
Οι βασικοί άξονες του Τεχνικού Προγράμματος περιλαμβάνουν:
1. Έργα οδοποιίας. Προϋπολογισμός 4.028.000€. Περιλαμβάνονται συντηρήσεις και διανοίξεις οδών, ενώ επιπλέον 2.100.000€ αφορούν τον προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση παράκαμψης αεροδρομίου.
2. Έργα εξωραϊσμού. Προϋπολογισμός 963.800€. Περιλαμβάνονται καθαρισμοί τάφρων και χανδάκων, διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων, επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων, διαμόρφωση υπαιθρίων χώρων, παιδικών χαρών και υπαιθρίων χώρων στάθμευσης.
3. Έργα αστικών αναπλάσεων. Προϋπολογισμός 370.000€. Περιλαμβάνονται ολοκλήρωση αποκατάστασης κτιριακών μετώπων Αγ. Σπυρίδωνος, ανάδειξη και προστασία παλαιού πυροβολείου, διαμόρφωση νότιας αγοράς και εξωραϊσμός τειχών και στοών αρχαιολογικού ευρήματος Λαϊκής αγοράς, επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων Πόλης, εργασίες αντιστήριξης συγκροτήματος Αγ. Αικατερίνης.
4. Έργα σχολικών υποδομών, επισκευές και συντηρήσεις. Προϋπολογισμός 775.000€.
5. Έργα παραλιών. Προϋπολογισμός 255.000€. Περιλαμβάνονται καθαρισμοί, διάστρωση άμμου παραλιών.
6. Έργα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Προϋπολογισμός 691.200€. Περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση οδικού δικτύου, επείγουσες εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, ζημιές από φυσικές καταστροφές.
7. Έργα κοινωνικής προστασίας. Προϋπολογισμός 275.370€. Περιλαμβάνονται διαμορφώσεις προσβασιμότητας ΑμΕΑ στο Λαζαρέτο και στα δημοτικά κτίρια, εργασίες εξασφάλισης προσβασιμότητας στο χώρο του Νέου Φρουρίου.
8. Λιμενικά έργα. Προϋπολογισμός 307.500€. Περιλαμβάνονται καθαρισμός λιμένων Λευκίμμης, Αγ. Στεφάνου και Διαποντίων Νήσων, αποκατάσταση πρανών Λευκίμμης και Ποταμού, εκβάθυνση αλιευτικού καταφυγίου Αστρακερής και Αγ. Στεφάνου, οικισμός ηλεκτροδότησης λιμένα Παλαιοκαστρίτσας.
9. Έργα Η/Μ. Προϋπολογισμός 437.630€. Περιλαμβάνονται συντήρηση, επισκευή φωτεινών σηματοδοτών πόλης, συντήρηση εγκαταστάσεων Δημοτικού Θεάτρου, έργα ηλεκτροφωτισμού Κέρκυρας κ.α.
10. Μελέτες, με ίδιους πόρους, προϋπολογισμού 285.000€.
11. Διάφορα έργα. Προϋπολογισμός 380.000€. Περιλαμβάνονται τοιχία αντιστήριξης, μηχανήματα κ.α.
12. Έργα πολιτισμού. Προϋπολογισμός 4.615.000€. Περιλαμβάνονται ανακαίνιση κτιρίου Προσαλέντη, αποκατάσταση Φοίνικα.
13. Έργα περιβάλλοντος. Προϋπολογισμός 4.940.000€. Περιλαμβάνονται συντήρηση χωματερών, αποκατάσταση Α’ κυττάρου και κατασκευή Β’ κυττάρου.
Επιπλέον υπάρχουν έργα υπό ένταξη και προτεινόμενα σε επώνυμες χρηματοδοτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 29.315.200€.


Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής
Γ. Τρεπεκλής, Δήμαρχος Κέρκυρας: «Πρέπει να προσεγγίσουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα της Κέρκυρας. Πολλές φορές στο παρελθόν αστοχήσαμε λόγω των εκτός πραγματικότητας στόχων που είχαν τεθεί. Έτσι το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει συντηρήσεις, οδοποιία, αντιπλημμυρικά, καθαρισμούς και γενικά ότι αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών στην πόλη και την ύπαιθρο. Παράλληλα έχουμε στόχευση στις επιδιώξεις μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε από το κράτος τα χρήματα που μας οφείλει. Αντιδρούμε και η στάση μας για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της πόλης είναι σκληρή».
Αλ. Αυλωνίτης: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αφού ακόμη δεν έχουν έρθει ούτε οι δόσεις της ΣΑΤΑ και τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχώς συρρικνώνονται. Είναι γενικόλογο και δίνει βάρος στην πόλη. Η παράταξή μου δεν το ψηφίζει».
Μπ. Χαραλάμπους: «Ακολουθείτε τον Καλλικράτη και δέχεστε να διεκπεραιώσετε τις δυσμενείς για το λαό αποφάσεις. Φυσικά δεν ψηφίζουμε τέτοιες αποφάσεις».
Μ. Υδραίου: «Δεν υπάρχει καθόλου χωροταξικός σχεδιασμός και πολεοδομικές μελέτες στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Είναι αόριστο και ασαφές».
Στ. Σαμοΐλης: «Υπάρχουν προβλήματα, λείπει η συμμετοχή του λαού και λείπει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας».


Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης και τις αρνητικές των συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.