Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενημέρωση για το ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη, Σπ. Σπύρου- Η εισήγηση

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Θεώρησα τον χρόνο κατάλληλο για να συζητήσουμε το θέμα που αφορά το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2007-2013. ήδη έχουμε διανύσει περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου που έχουμε την διάθεση μας για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του.....
ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις απαραίτητες για την Περιφερειακή μας ανάπτυξη.
Με την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του προγράμματος 2007-2013 και την επίτευξη των στόχων που έχουν προσδιοριστεί όπως έχουν γενικά οριοθετηθεί με τον χαρακτηρισμό άξονες και μέτρα, σε τομείς έργων – βελτίωση υποδομών – κατασκευές οδικών αξόνων, αντιμετώπιση της ρύπανσης της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων – την ορθολογική υδάτινων πόρων, την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και Πρόνοιας - την αγροτική ανάπτυξη – τις υποδομές εκπαίδευσης, τουριστικής προβολής – κατασκευής τουριστικών μαρίνων – την τόνωση της επιχειρηματικότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – την αειφόρο ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συζήτηση λοιπόν η σημερινή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά βάζει και τους προβληματισμούς και τα ερεθίσματα ώστε στον χρόνο που έχουμε μπροστά μας – και θέλουμε να καλύψουμε καθυστερήσεις - αστοχίες – παραλήψεις και αδυναμίες που όντως υπήρξαν μέχρι χθες, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και η δυνατόν και πρωτοπόροι.
Δεν θέλουμε να γυρίζουμε στο χθες ούτε να με μεμψιμοιρούμε, γιατί οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν να προχωρήσουμε μπροστά παρά τις αγκυλώσεις – παρά την πολλαπλή κρίση – παρά τις όποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε στο δρόμο μας.
Θα προσπαθήσω σε σύντομο χρόνο να σκιαγραφήσω αυτό που και η κοινωνία γνωρίζει ως προγραμματική περίοδο 2007-2013 ή ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα αυτό κινείται ενιαία αλλά και ανεξάρτητα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου - Ιονίου ως το χαρακτηρισμού πρόγραμμα ΕΔΙΠΙΝ.
Για την Περιφέρεια μας το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 303.000€
Έχει 4 άξονες δράσεις:
1ος άξονας - Δράση : αφορά την προσπελασιμότητα δρόμους (εθνικούς, Περιφερειακούς, τοπικούς) και θαλάσσιες μεταφορές (Λέγεται άξονας 3).
Προϋπολογισμός 57.562.500€
2ος άξονας - Δράση : Άξονας 6 αφορά την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή σύγκληση.
Προϋπολογισμός: 34.352.000€
3ος Άξονας- Δράση: Άξονας 9 Αφορά την αειφόρο ανάπτυξη Υποδομές Υγείας – εκπαίδευσης και ποιότητας ζωής.
Προϋπολογισμός: 207.202.500€
4ος Άξονας – Δράση : Άξονας 10 Τεχνική υποστήριξη
Προϋπολογισμός: 3.882.000€


Σημερινή κατάσταση του Προγράμματος.
Έχουν γίνει εντάξεις έργων ύψους 208.150.000.
Δηλαδή έργα που έχει αποφασισθεί η χρηματοδότηση τους.
Ποσοστό 68,7%.


Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί το 49.4%.
Προϋπολογισμός : 149.587.000€
Και έχουν γίνει πληρωμές 78.957.000€ ………. 26,1%


Με λίγα λόγια έχει συμβασιοποιηθεί το 50% του προγράμματος και έχει πληρωθεί το ένα τέταρτο.
Το πρόγραμμα έχει περιθώρια αλλά χρειάζεται δυναμικές – χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται πρωτοβουλίες, συνεργασίες.


Προτάσεις και ιδέες.
Έχουμε έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που ήδη εκτελούνται όπως η Μαρίνα τουριστικών σκαφών στη Σπηλιά Κέρκυρας.
Έχουμε έργα που μόλις εντάχθηκαν όπως ύδρευση του Αργοστολίου 4,8 εκατομμύρια, Φοίνικας στην Κέρκυρα 4,8 εκατομμύρια.


Έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν για εκτέλεση :
ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, Γέφυρα Ντε Μποσέ (εκκρεμμεί εμπλοκή με την εργολαβία), Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης, Γέφυρα Χάρακα (οδική ασφάλεια), Τοίχος Καβοσίδερου Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας.


Έργα νέα προς ένταξη:
Δίαυλος Λευκάδας 25 εκατομμύρια
Περιφερειακός Λευκάδας 2 εκατομμύρια
Ε….. άξονας Λευκάδας 7 εκατομμύρια
Νοσοκομείο Λευκάδας 36 εκατομμύρια


Έργα που τώρα αξιολογούνται όπως:
ΤΕΙ Ζακύνθου 5,2, εκατομμύρια
Εξοπλισμός νοσοκομείου Λευκάδας 120 χιλιάδες


Έργα που χρειάζονται απόφαση και ολοκλήρωση για Δημοπράτηση παράκαμψης Σκριπερού (Ναι ή ¨όχι)
Τοιχίο - ΝΑΟΚ - Κόλπος Γαρίτσας- Δρόμος Βρυώνη – Μπενίτσες – Μεσογγή – Δρόμος Γέφυρα Γιατρών Σκριπερού κ.α.


Αλλά και έργα που χρειάζεται ενδιαφέρον και δουλειά.
1) όπως οδικό δίκτυο 3.685.000€ και οδική ασφάλεια Ζακύνθου 429.000 (στάσιο απαλλοτριώσεων μετά από αδράνεια 2 ετών)
2) Κεντρικός αγωγός ύδρευσης 8,5, εκατομμύρια. Αναμένεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από Υπουργείο ΥΠΕΚΑ (Κάποιο πρέπει να το παρακολουθήσουν από κοντά)
3) Νέος ΧΥΤΑ Ζακύνθου


Αναβάθμιση, επέκταση και κατασκευή αγωγού διάθεσης λυμάτων Ζακύνθου (εκεί περιμένουμε την Ζάκυνθο να το τρέξει).
Ίσως τα λύματα Αλυκών και Αρκαδίων να χρειαστούν διαφορετική και πιθανόν ανεξάρτητη διαχείριση.
ΟΔΑΖ, Κόμβος Νοσοκομείου, Κόμβος Αγίου Χαραλάμπη, Θέατρο Ζακύνθου προς ολοκλήρωση , Φιλαρμονική Ζακύνθου προχωράει. Μαρίνα Ζακύνθου αναμένουμε την απόφαση του υφυπουργού Τουρισμού ή παραχωρείτε ή ολοκληρώνετε η μελέτη από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ και εντάσσεται στο Περιφερειακό μας πρόγραμμα και την κατασκευάζουμε.


Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι
Προσπάθησαν επιγραμματικά να σας δώσω κάποιες πληροφορίες και κάποια ερεθίσματα για την εξέλιξη του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων. Υπάρχουν και άλλα έργα ενταγμένα που χρειάζονται ωρίμανση – όπως και άλλα που πρέπει να προετοιμαστούν για ένταξη. Η περιγραφή αυτή είναι ένα δείγμα του συνεχούς ενδιαφέροντος της Νέας Περιφερειακής Αρχής να κατανοήσει – να εμβαθύνει – να εξοικειωθεί και να διατηρήσει την πρωτοβουλία – σε ένα σύνθετο και πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα που χρόνο με τον χρόνο δυσκολεύει αλλά και απαιτεί διαφάνεια – ακρίβεια στις μελέτες – συνέπεια προκειμένου αυτό που στοχεύεις για να υλοποιηθεί. Το πρόγραμμα επίσης ούτε στατικό είναι ούτε κλειστό.
Απευθύνεται σε φορείς όπως Δήμους και Πανεπιστήμια αλλά και επαγγελματικούς φορείς και ελεύθερους επιχειρηματίες.
Θέλω ακόμη να πω ότι το Πρόγραμμα είναι και ανταγωνιστικό – με δυνατότητα να πάρει ή και να χάσει πόρους προς τις γειτονικές Περιφέρειες ή ακόμη να χάσει πόρους για άλλες δράσεις εκτός της ευρύτερης περιοχής.


Θα ζητήσω από τον επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής τον κ.Πέτρο Οικονόμου να ενημερώσει και να δώσει τις εξηγήσεις εκείνες που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις παραμέτρους του προγράμματος.