Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σύσκεψη για την Annunziata στο Δημαρχείο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο (Σαν Τζιάκομο) μετά από πρωτοβουλία του Δήμαρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή για τον συντονισμό των ενεργειών και την επίλυση των εκκρεμοτήτων για την Annunziata.
Η Annunziata, πάλαι ποτέ Καθολικός Ναός της Ευαγγελίστριας, έχει ανεκτίμητη ιστορική σημασία για την Κέρκυρα, αφού η εκκλησιαστική της λειτουργία χρονολογείται από το 1394, ενώ στο εσωτερικό της έχουν......
ενταφιαστεί οι Λατίνοι ευγενείς που έπεσαν μαχόμενοι στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.
Σήμερα το κωδωνοστάσιο του ναού είναι έτοιμο να καταρρεύσει και χρειάζεται άμεση συντήρηση και αναστηλωτικές εργασίες. Η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και του ίδιου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Καθολικών κ. Ιωάννη Σπιτέρη.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποφάσισε να συγκαλέσει την σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών για την απεμπλοκή.
Υπενθυμίζεται ότι το 66% του χώρου ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και το υπόλοιπο σε ιδιώτες, ενώ για το έργο έχει κατατεθεί από την Καθολική Αρχιεπισκοπή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας μελέτη.
Από την σύσκεψη διεφάνη η καλή πρόθεση των ιδιοκτητών, οι οποίοι παρέστησαν δια των νομικών τους συμβούλων, για εξεύρεση άμεσης λύσης που θα επιτρέψει την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής δήλωσε την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που επικράτησε από όλες τις πλευρές και κατέθεσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου, και ως πόλου έλξης τουριστών.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς αποφασίστηκε να συλλεχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, να υπάρξει συνεργασία με την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την 6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τελικά το έργο να μπορέσει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Στην σύσκεψη παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς κ. Ιωάννης Σπιτέρης, η προϊσταμένη της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σπύρος Μωραΐτης και οι νομικοί σύμβουλοι των ιδιοκτητών και του Δήμου Κέρκυρας.