Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ΝΟΔΕ της ΝΔ για τον κερκυραϊκό ελαιώνα

Ο Κερκυραϊκός ελαιώνας αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Υπαίθρου του νησιού μας. Είναι μνημείο φυσικής ομορφιάς και έχει συνδεθεί απόλυτα με την Κερκυραϊκή αγροτική παράδοση. Αποτέλεσε για πολλές γενιές τον θεμέλιο λίθο της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας ενώ και σήμερα παραμένει δυναμικό κομμάτι με προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης.
Όμως παρότι όλοι αναγνωρίζουμε την αξία και την αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης του ελαιώνα μας, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται......
ανεξέλεγκτη κοπή ελαιόδεντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού μας.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού οδηγεί στην καταστροφή του, εξαιρετικού κάλλους, τοπίου. Παράλληλα δε, αυξάνεται η πιθανότητα διαταραχής της ευστάθειας των πρανών, ιδίως όταν τα ελαιόδεντρα που αποψιλώνονται βρίσκονται σε απότομες πλαγιές. Το γεγονός αυτό έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα που θα επιδεινωθούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων. Πέραν αυτών η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των ελαιόδεντρων καταστρέφει και τα ίδια τα ελαιόδεντρα.
Ωφελούμενοι είναι μόνο οι κερδοσκόποι έμποροι της ξυλείας και κανείς άλλος.
Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί με σύνεση και με την αρωγή των αρμοδίων, σε καμία όμως περίπτωση αποκλειστικά προς όφελος εκείνων που κερδοσκοπούν εις βάρος του ελαιώνα και των Κερκυραίων.
Ο Πρόεδρος και η ΝΟΔΕ Κέρκυρας συνεπείς στην περιβαλλοντική τους ευαισθησία εστιάζουν την προσοχή τους στο επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, που παίρνει νέες διαστάσεις, απευθυνόμενοι προς όλους τους αρμοδίους.
Ήδη ο Δήμος Κέρκυρας όπως και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ, Νίκος Δένδιας με ανακοινώσεις τους αναφέρθηκαν στο ζήτημα και οφείλουμε να το επισημάνουμε.
Αυτό όμως που είναι απολύτως αναγκαίο είναι η μέριμνα της Πολιτείας.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον Κερκυραϊκό Ελαιώνα λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των ελαιοδέντρων και τα οποία μέτρα αναχαίτισαν αντίστοιχα φαινόμενα ανεξέλεγκτης κοπής ελαιοδέντρων κατά το παρελθόν.
Αυτό καλείται να πράξει και τώρα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν έχει περιβαλλοντική ευαισθησία και αν ενδιαφέρεται για την Κέρκυρα.
Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας παρακολουθεί το ζήτημα και αναμένει άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία.