Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ο ΣΥΝ για τους λαθρομετανάστες

Οι 300 μετανάστες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ξεπεράσει τις 40 ημέρες απεργίας πείνας. Πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται στο Νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση.
Είμαστε στο και πέντε. Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να ικανοποιηθούν θεμελιώδη αιτήματα των απεργών με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Επείγει η εξεύρεση λύσης. Υπάρχουν περιθώρια για λύση με βάση....
 την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία. Αυτό το έχουν επισημάνει τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας όσο και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τις προτάσεις που κατέθεσαν.
Υπάρχει ανάγκη θεσμοθέτησης συνολικής ρύθμισης για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.
Είναι ώρες ευθύνης και ψυχραιμίας. Οι φωνές που στοχοποιούν οποιονδήποτε ως υποκινητή των απεργών θα ήταν απλά γελοίες, στη δεδομένη όμως κατάσταση είναι τραγικές. Η αδιαλλαξία, η επίδειξη πυγμής, οι φωνές που ακούστηκαν ακόμη και για βίαιη επέμβαση, είναι άκρως επικίνδυνες.
Η χώρα μας δεν είναι αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Το τοίχος που υψώνει η συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ" πρέπει να σπάσει τώρα. Οι φράχτες, το καθεστώς παρανομίας, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα το οξύνουν.
Επισημαίνουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κέρκυρας, μετά από πρόταση της παράταξης "ΕΜΠΡΟΣ μ' εσένα για την Κέρκυρα", έχει ομόφωνα εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Έναν αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα με ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας ομόφωνα ζητά από την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας, να προχωρήσει στη νομιμοποίηση, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.