Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα Κατοίκων και Φορέων Κορακίου Όρους και Παντοκράτορα,για τα Αιολικά Πάρκα

Σήμερα 23 Μαρτίου 2011, στο πρώην Δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Φαιάκων, στον Ύψο της Κέρκυρας, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής που εκτείνεται από το Κοράκιον Όρος μέχρι τον Παντοκράτορα, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις όσον αφορά στο ήδη αδειοδοτηθέν αιολικό πάρκο Παντοκράτορα, αλλά και στα υπόλοιπα αιολικά πάρκα που προωθούνται προς....
αδειοδότηση, καταλήξαμε στα παρακάτω, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής μας, καθώς και με τις επιπτώσεις στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Κέρκυρα.

1ον ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ»
Και αυτό λόγω των εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και των συνοδών έργων που απαιτούνται (ογκώδεις ανεμογεννήτριες, καλώδια μεταφοράς, υποσταθμοί) και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τους τόπους κατοικίας μας.
Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με την Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εγκαταστάσεις αυτές κατατάσσονται στη «ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»


2ον ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ KAI ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αφού σε κοντινή απόσταση με τον υπάρχοντα και ουδέποτε απομακρυθέντα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ, υποσταθμό Γαζατίκων προστίθενται νέοι υποσταθμοί, σε περιοχές καθημερινής διέλευσης.
Λόγω δε της γειτνίασης με τα αιολικά πάρκα, χωριά όπως ο Σπαρτύλας θα υποβάλλονται στο μόνιμο μαρτύριο του θορύβου, αλλά και θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ατυχήματος.
Ενώ είναι ενδεικτικό ότι, το καλώδιο μεταφοράς ρεύματος του ήδη αδειοδοτηθέντος αιολικού πάρκου διέρχεται κυριολεκτικά μέσα από οικισμό της Άνω Κορακιάνας.


3ον ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αφού η κατεξοχήν ορεινή περιοχή της Κέρκυρας, με ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και με πυκνότητα όμορφων οικισμών, θα καταντήσει να είναι διάσπαρτη από όγκους τσιμέντου, πυλώνες και καλώδια.
Αφού οι μεγάλης έκτασης εκβραχισμοί, επιχωματώσεις, διανοίξεις και το κόψιμο δένδρων λόγω των έργων, συνθέτουν ένα βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος.
Αφού η «βιομηχανοποίηση» αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πλούσια χλωρίδα και στην άγρια πανίδα της περιοχής.
Και αφού οι υπέργειες γραμμές θα αποτελούν παράγοντα πρόκλησης πυρκαγιών, τη στιγμή που σε κάθε περίπτωση οι λειτουργούσες ανεμογεννήτριες θα εμποδίζουν την προσέγγιση εναερίων πυροσβεστικών μέσων.


4ον ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού πέραν του ότι οι υποσταθμοί εγκαθίστανται επί της μιας εκ των δύο βασικών οδών πρόσβασης στη βόρεια Κέρκυρα, οι ανεμογεννήτριες ύψους 120 μ. θα είναι ορατές από παντού για τον τουρίστα επισκέπτη και θα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις επιλογές του.
Αφού θα εγκαταλειφθούν τα σχέδια για μια ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου, ο οποίος θα εξαιρεθεί έτσι από τη συνολική τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα του νομού.
Αφού είναι από τώρα ορατή η απαξίωση περιουσιών, από την αλλαγή της χρήσης γης σε βιομηχανική, ενώ ταυτόχρονα αχρηστεύονται βοσκοτόπια και λοιπές εκτάσεις.
Και αφού όπως φαίνεται, ο σχεδιασμός για το παραγωγικό μέλλον του νησιού μας έχει αφεθεί σε κερδοσκοπικές και μόνον, ορέξεις,


Για όλα τα παραπάνω και παρότι δηλώνουμε ότι:
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο βέβαια μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Προκειμένου να προστατέψουμε την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας έναντι κάθε κερδοσκοπικής βουλημίας, η οποία συντελείται ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ως κάτοικοι, σε πείσμα μάλιστα των αποφάσεων της Δημοτικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
· ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ «ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ», ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ «ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ», ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ.
· ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΒΙΓΛΑ ΟΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΣΟΥΚΑ/ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ & ΦΑΙΑΚΩΝ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΙΑ-ΠΑΝΤΟΚΤΑΤΟΡΑΣ / ΘΙΝΑΛΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ.
· ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
· ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΣΚΟΠΟΥ
· ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΕ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ.


ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ:
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ KAI
ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:


Να λάβουν σαφή θέση υπέρ των δικαίων αιτημάτων μας και ν’ απαιτήσουν από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την άμεση ανάκληση των αποφάσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ο Δήμος Κέρκυρας να συνδράμει με κάθε τρόπο, να υποστηρίξει πολιτικά, νομικά και οικονομικά καθώς και να συμμετάσχει στην αναπόφευκτη προσφυγή της Άνω Κορακιάνας, του Σπαρτύλα και των λοιπών χωριών και φορέων της ευρύτερης περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εγγράφοντας σήμερα κιόλας το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του.
Για μια ακόμη φορά ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, αλλά
ΟΧΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΜΑΣ.
· ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ !




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


ΚΟΡΑΚΙΟΥ ΟΡΟΥΣ KAI ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ.

Ακολουθούν οι υπογραφές των παρισταμένων.