Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δηλώσεις Διονύση Στραβοράβδη Εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝ

1. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δημόσιας δωρεάν και ενιαίας παιδείας για όλους. Η "μνημονιακή" και λογιστική λογική δεν χωράει σε κοινωνικά αγαθά και βασικές υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως η παιδεία. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στοχεύουν σε......
μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε college, με αυτονόμηση στα λειτουργικά του έξοδα, στα βιβλία, στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμη και στο περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης και στη διδακτέα ύλη, με εξατομίκευση και πολλαπλές επιλογές. Παιδεία σούπερ-μάρκετ, όπου ο καθείς αγοράζει γνώση ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες! Και "αξιολόγηση" της σχολικής μονάδας σύμφωνα όχι με το γνωστικό αποτέλεσμα αλλά με το οικονομικό αποτέλεσμα! Απόλυτα δικαιολογημένα, οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκουν αντίθετους γονείς, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς. Γιατί είναι ακραία έκφραση των ταξικών διαχωρισμών στην εκπαίδευση. Και εκεί οδηγούν οι προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καθώς και οι περικοπές των σχολικών δρομολογίων.


2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκφράζει την συμπαράστασή της στους απολυμένους ξενοδοχοϋπάλληλους ξενοδοχειακών μονάδων της Κέρκυρας. Οι μεγαλοξενοδόχοι απολύουν εργαζόμενους με πολύχρονη προϋπηρεσία, με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εργαζόμενοι άνω των 50 ετών οδηγούνται στην ανεργία. Και μάλιστα εκτός τουριστικής περιόδου. Προάγγελος του τι θ' ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της σαιζόν. Ο οδοστρωτήρας της κυβερνητικής πολιτικής στρώνει το δρόμο στην πλήρη ληστρική εργοδοτική αυθαιρεσία. Με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με την δημιουργία κοινωνικής ερήμου στους εργασιακούς χώρους και εργαζόμενους υπό συνθήκες κυριολεκτικά δουλείας. Η κρίση και τα "μνημόνια" πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους οικονομικά ασθενέστερους, αποτελούν όμως χρυσή ευκαιρία για το μεγάλο κεφάλαιο ν' αυξάνει τα κέρδη του μέσα σε μια σύγχρονη Σπιναλόγκα. Ζούμε μια μεγάλη επιχείρηση αναδιανομής εισοδήματος, υπέρ των εχόντων και σε βάρος των μη εχόντων. Οι πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμη φτωχότεροι, έως άνεργοι.


3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θεωρεί θετική την πρωτοβουλία του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ να ζητήσει τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του νησιού μας για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και την άμεση προώθηση του έργου των φραγμάτων για την ύδρευση Κέρκυρας και Παξών. Για το θέμα αυτό έχουμε πάρει πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, με ερώτηση στη Βουλή και συναντήσεις με φορείς, με τους οποίους διαπιστώθηκε κοινή ανησυχία για την πορεία του έργου και διάθεση κοινών ενεργειών για την προώθησή του. Θεωρούμε ότι το ΤΕΕ, σαν αποδεκτός από όλους επιστημονικός φορέας, μπορεί και πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για διοργάνωση κοινής σύσκεψης όλων των φορέων, ώστε να συζητηθούν και να προωθηθούν ενέργειες πανκερκυραϊκού χαρακτήρα για την άμεση προώθηση του έργου.