Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο περιφερειάρχης, Σπ. Σπύρου για τη διαχείριση απορριμμάτων στα Διαπόντια Νησιά

Με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, συναντήθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, καθώς και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Γιάννης Τρεπεκλής.
Στη σύσκεψη που έγινε, με τη συμμετοχή και της βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελας Γκερέκου, συζητήθηκε το θέμα της....
 διαχείρισης των απορριμμάτων στα Διαπόντια νησιά.
Η απορρόφηση των τριών κοινοτήτων των Διαποντίων νήσων από τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας, επιφέρει οικονομικά προβλήματα στο νέο Δήμο, καθώς υποχρεούται πλέον να καλύπτει το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων των τριών νησιών στην περιοχή Τεμπλονίου, στην Κέρκυρα, όπου λειτουργεί χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων. Το ετήσιο δε κόστος της ειδικής μεταφοράς ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.
Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η λειτουργία ΧΑΔΑ στα Διαπόντια νησιά, γίνεται αντιληπτό ότι η κάλυψη του ποσού από το Δήμο Κερκύρας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής, δεδομένων αφενός των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου και αφετέρου του δραματικού περιορισμού των πιστώσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.


Τόσο ο κ. Σπύρου όσο και ο κ. Τρεπεκλής ζήτησαν από την υφυπουργό να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος της Κέρκυρας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αποκομιδής των απορριμμάτων των Διαποντίων νήσων.


Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και στα Διαπόντια νησιά, πρέπει να ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να περιλαμβάνει και σύστημα ανακύκλωσης, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και συνάμα το κόστος μεταφοράς.


Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός χρειάζεται αναθεώρηση, ενώ, όπως δήλωσε ο κ. Σπύρου αμέσως μετά τη σύσκεψη, το πρόβλημα των Διαποντίων νήσων απαιτεί άμεση λύση.