Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Χαραλάμπους για την Αντινιώτη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Να αποτραπεί η νέα απόπειρα ανέγερσης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη περιοχή της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη στην Κέρκυρα.
Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στη Βόρεια Κέρκυρα που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 με το κωδικό GR2230001 δέχεται τα τελευταία χρόνια.....
 αλλεπάλληλες «αναπτυξιακές» πιέσεις. Ήδη το 2005 απετράπη χάρη στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 600 κλινών μέσα στον υγρότοπο και σε έκταση του Ελληνικού Δημοσίου.
Πριν τρία χρόνια περίπου μια νέα εταιρεία υπέβαλε αίτηση και σχετική μελέτη στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας τη χορήγηση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την ανέγερση γιγαντιαίου τουριστικού συγκροτήματος 1.140 κλινών σε έκταση 245 στρεμμάτων επάνω στη χερσονησίδα «Νήσος» που αποτελεί το βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής Natura και έχει συνολική έκταση περίπου 950 στρεμμάτων. Χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων αποτράπηκε κι αυτή η προσπάθεια και η πιο πάνω Διεύθυνση υποχρεώ–θηκε να εκδώσει την με αριθμ. Οικ.115555/135/22/01/09 αρνητική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ).
Τον Ιούλιο του 2010, μια ακόμη εταιρεία, η ΓΕΤΟΕ Α. Ε., υπέβαλε επίσης Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ξενοδοχειακή μονάδα 500 κλινών στην ίδια περιοχή και στο ίδιο «οικόπεδο». Για τρίτη φορά καλούνται τώρα οι κάτοικοι να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στο αδίστακτο μεγάλο κεφάλαιο για να προστατεύσουν το σπάνιου φυσικού κάλλους οικοσύστημα.
Όμως, για τη συγκεκριμένη περιοχή Natura 2000 έχει κατατεθεί προ διετίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον τότε καποδιστριακό Δήμο Θιναλίων, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, και Σχέδιο Π. Δ. για ψήφιση, που απαγορεύει στην περιοχή κάθε οικοδομική δραστηριότητα πλην γεωργικών αποθηκών έως 30 τ. μ.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί αν προτίθενται να αποτρέψουν τη νέα πρόκληση εφαρμόζοντας τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και νόμους και αν θα προωθήσουν επιτέλους τις διαδικασίες για την ψήφιση του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να θωρακιστεί νομικά η εν λόγω προστατευόμενη περιοχή.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους


Νίκος Μωραΐτης