Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Περί κατοχής

Αρθρο του Γ. Μπορμπότη
Μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
Μέλος Γραμματείας Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ Κέρκυρας
Κάθε φορά που το πολιτικό σύστημα στριμώχνεται στη γωνία και πιέζεται στα σχοινιά του ρινγκ της ταξικής πάλης δημιουργεί διάφορα ιδεολογήματα έτσι ώστε να ξεφύγει προσωρινά και να αποπροσανατολίσει τον λαό από τον πραγματικό αγώνα. Το βολικό κατασκεύασμα των τελευταίων μηνών περί κατοχής έχει.......
ακριβώς αυτό το στόχο. Να αθωώσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του ελληνικού κεφαλαίου και να κρύψει την απόλυτη συμφωνία τους με τα μέτρα τα οποία παίρνονται όλο αυτό το διάστημα με πρόσχημα την κρίση.

Έτσι βλέπουμε και ακούμε καθημερινά από τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά και από διαφόρους εκπροσώπους του αστικού κράτους να γίνονται αναφορές γύρω από το πόσο «ηγεμονικά και αυταρχικά» ενεργούν οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε βάρος των χρεωμένων χωρών και των κυβερνήσεών τους. Ο Γ. Τράγκας μιλάει όλο ειρωνεία για την Μέρκελ (στρούντελ πατημένο από καμιόνι της Βέρμαχτ την αποκάλεσε στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ν. Χατζηνικολάου), ενώ λυπάται την κυβέρνηση που βρίσκεται «κάτω από την μπότα της Γερμανικής κατοχής». Από κοντά και στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τη Μέρκελ «γκιόσα του Βερολίνου» σε ένα ιδιότυπο μπρα νετ φερ εξυπνακισμών. Θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι η Μέρκελ φταίει για όλα. Ότι δηλαδή η καγκελάριος της Γερμανίας έχει κάποιο βίτσιο και θέλει να ταλαιπωρεί την Ελλάδα ίσως λόγω κάποιων αποτυχημένων διακοπών στη χώρα μας ή εις ανάμνηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου…
Ας πάμε όμως παρακάτω. Πριν λίγους μήνες εμφανίστηκε μία άλλη «εξήγηση» για τα όσα συμβαίνουν. Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μας πείσουν ότι οι αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών παίρνονται υπό την απειλή του όπλου… Το πιστόλι άλλες φορές ήταν πάνω στο τραπέζι, άλλες στον κρόταφο, ενώ μερικές φορές απειλούσε τις οικογένειες των αρχηγών μας. Εντάξει πολιτικοί είναι οι άνθρωποι μην περιμένουμε να δώσουν και τη ζωή τους για την Ελλάδα… Τέλος, ο αρχηγός κράτους που είχε το κουράγιο και το ανάστημα να αντισταθεί στο ΔΝΤ και στην «παγκόσμια ελίτ» είχε τραγικό τέλος (αεροπορικό δυστύχημα και θάνατος του Πολωνού Προέδρου Λεχ Καζίνσκι). «Βαθυστόχαστες αναλύσεις», γελοίες δικαιολογίες και θεωρίες συνομωσιολογίας όλα στο όνομα της απόκρυψης της αλήθειας.
Από την άλλη δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές ενισχύουν αυτές τις απόψεις είτε με τις αναλύσεις τους είτε με τις προτάσεις τους. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Γ. Δελαστίκ (στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 18 Γενάρη 2011 που τιτλοφορείται ως «Κυβέρνηση Γιώργου …Τσολάκογλου» (ο Τσολάκογλου ήταν ο πρώτος διορισμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Γερμανικής κατοχής την περίοδο 41 – 42). Από την άλλη ο Ρ. Ρινάλντι (στέλεχος της ΚΟΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) προβάλει ως αίτημα πάλης την απομάκρυνση της κυβέρνησης Παπανδρέου ανεξάρτητα από το τι θα έρθει μετά (εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» 22 Μαΐου 2010).
Ίσως για κάποιους όλα αυτά να μοιάζουν μικρές διαφορές σε επίπεδο ιδεολογίας. Θα πρέπει όμως όλοι να συμφωνήσουμε ότι για να δοθεί η σωστή λύση σε κάθε πρόβλημα θα πρέπει κάθε φορά να εξευρίσκεται και η αιτία που το προκαλεί. Σύμφωνα με αυτό, η αποκάλυψη του ρόλου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε και να αντιληφθούμε γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν αυτές οι απόψεις ξεκαθάρισε ότι καμία «κατοχή» ούτε «τρομοκρατία» δε βιώνει η Ελληνική κυβέρνηση. Τα μέτρα αποτελούν συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης της χώρας και είναι ενταγμένα στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται προς όφελος των καπιταλιστών. Για να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι τα χειρότερα, για να ικανοποιήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες, πρέπει να κόψουν το κακό από τη ρίζα. Να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία που την εφαρμόζει. Στόχος μας η αποδέσμευση από την ΕΕ, η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία. Το ζήτημα δεν είναι η εναλλαγή προσώπων (να φύγει ο Γιωργάκης να έρθει ο Αντωνάκης), το ζήτημα είναι η αλλαγή πολιτικής.
Κλείνοντας, επειδή το ιδεολόγημα περί …κατοχής θα «παίζει» για καιρό ακόμα θα παραθέσω ένα δεκάλογο δηλώσεων, προερχόμενο από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν ότι όλα όσα κάνουν είναι δικές τους επιλογές. Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά ήταν γραμμένα στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, άσχετα που μας έλεγαν ψέματα σε τηλεπαράθυρα και μπαλκόνια.
Ό καλύτερος τρόπος για να τους βγάλεις ψεύτες είναι να χρησιμοποιείς τα δικά τους λόγια (ο δεκάλογος αυτός δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη):


1. «Ακόμα και με μηδενικό χρέος, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται» (Γ. Παπανδρέου, δήλωση στο Νταβός, 28/1/2011).
2. «Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα» (Γ. Παπανδρέου, ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ 26/1/2011).
3. «Όσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές καμίας σύμβασης, ή κανενός μνημονίου (...) Χρειαζόμαστε βαθύτερες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» (Γ. Παπανδρέου, ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, 12/1/2011).
4. «Νομίζω ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι γραμμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (...) Όλα αυτά είναι στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όλα. Είμαστε δεσμευμένοι, μάλιστα, πάνω σε αυτά. Έχει δεσμευτεί επανειλημμένα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς στην προεκλογική μας εκστρατεία» (Θ. Πάγκαλος, από συνέντευξη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» 17/1/2011).
5. «Το μνημόνιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με το οποίο "σφραγίσαμε" μια δανειακή σύμβαση και ένα δάνειο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε μεγάλη ανάγκη η χώρα για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση. Το πρόγραμμα αυτό εκτός από μέτρα που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε για να συγκρατήσουμε τον οικονομικό εκτροχιασμό του κράτους, περιλαμβάνει και πολλά διαρθρωτικά μέτρα που είναι μέρος και του προεκλογικού και του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ» (Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συνέντευξη στην «Ισοτιμία», 8/8/2010).
6. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχώρησε όπως την είχε εξαγγείλει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009» (Από το κείμενο απολογισμού της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, Οκτώβρης 2010).
7. «Οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας, ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν» (Δήλωση του Γ. Πεταλωτή, 2/2/2011).
8. «Η πολιτική της κυβέρνησης πιστεύω ότι είναι ούτως ή άλλως σχεδιασμένη πέρα από το μνημόνιο και όπως σωστά κατά καιρούς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει, μια σειρά από θεωρούμενα μέτρα του μνημονίου υπήρξαν θεμελιώδεις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ, ήδη από το πρόγραμμα που καταθέσαμε το Μάρτιο του 2007 (...) Το ασφαλιστικό ήταν ήδη από το 2007 ως προτεραιότητα. Οτιδήποτε περιελήφθη στο Ασφαλιστικό είχε προδιαγραφεί ως δέσμευσή μας εκ των προτέρων»! (Π. Ευθυμίου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, 25/8/2010).
9. «Στο μνημόνιο - που ήταν μία σύμβαση που έγινε πάνω στην ανάγκη μας να δανειστούμε - περιέχονται πολλές μεγάλες αποφάσεις οι οποίες είναι και επιλογή μας κυβερνητική και έχουν σχέση και με το πρόγραμμά μας. Δεν είναι κάποιοι όροι δανεισμού απλώς, έχει μέσα και πολιτικά ζητήματα τα οποία τα θέσαμε εμείς (...) Άρα, δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από την τήρησή του» (Γ. Πεταλωτής, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, 18/8/2010).
10. «Χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες» (Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου για την περίοδο 2012-2013, 10/12/2010).