Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Κέρκυρας κ.λπ.
Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κ. Χαραλάμπους, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Λείπουν, κύριε Υπουργέ, και σας προκαλώ να αναφέρετε τις θέσεις που αναφέρονται στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές τα 2/3 των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.
Τελευταίο, λοιπόν, έχει εμπλακεί και το νοσοκομείο στις ελλείψεις, όπως σας είπα και το πιο απλό υλικό, σύριγγες, σωληνάρια για αιμοληψίες, αντικειμενοφόρους πλάκες, γάντια, λαπαροσκοπικά εργαλεία. Γυρίσαμε, κύριε Υπουργέ, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Οι χολοκυστεκτομές και οι άλλες γίνονται πια επεμβάσεις ανοιχτά. Λείπουν τα κυκλώματα αναισθησίας και τα κυκλώματα αναπνευστήρων, λείπουν φίλτρα αναισθησίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται πολύ συχνά χειρουργεία.
Και βέβαια, τι να πούμε για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν αφεθεί σε τέλεια εγκατάλειψη; Τι να πούμε για τις υπηρεσίες τις υγειονομικές, του ΙΚΑ, που ενώ αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν εβδομήντα χιλιάδες ασφαλισμένους μαζί με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, που έχουν πάει;
Ο κύριος Υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικούς προσωπικού, θα προσλάβουμε άλλους οκτώ γιατρούς, όταν υπάρχουν ειδικότητες, που δεν υπάρχει πραγματικά γιατρός, νευρολόγος, ψυχίατρος και αλλού. Εχθές μου είπαν, βέβαια δεν το πιστεύω ακόμα αν δεν το δω, ότι ο κύριος Υπουργός επισκέφθηκε την Κέρκυρα και απάντησε ότι το παλιό νοσοκομείο -που υπάρχει αίτημα ομόφωνο από το ανώτερο πολιτικό όργανο του Νομού μέχρι το Νομαρχιακό Συμβούλιο- να μείνει στο Υπουργείο Υγείας και να χρησιμοποιηθεί για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, να χρησιμοποιηθεί για Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων.
Ακόμα και χθες που πήρα αίτημα από το ΕΚΑΒ που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο και τελείως ακατάλληλο κτίριο να μεταφερθεί στο παλιό νοσοκομείο, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι μόνο για κατεδάφιση κάνει αυτό το κτίριο και θα το δώσει σε όποιο φορέα της Κέρκυρας –τοπικό ή δημόσιο- θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους
Στην ερώτηση του κ. Χαραλάμπους, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είμαστε στη Βουλή αρκετά χρόνια –κλείνω τα τρία- και σας παρακολουθώ και εσάς και το Κομμουνιστικό Κόμμα και πραγματικά με εξέπληξε ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζετε σήμερα την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας που αδικεί τα πραγματικά γεγονότα.
Δεν περίμενα ότι θα αναφερόσασταν και σε ελλείψεις γαζών, συριγγών, σωληναρίων. Νομίζω ότι είναι κρίμα και μάλιστα κρίμα για το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες η Κέρκυρα απέκτησε ένα νοσοκομείο–στολίδι, ένα νοσοκομείο όπως ακριβώς όφειλε να έχει η ελληνική πολιτεία για κάθε περιοχή της χώρας, ένα νοσοκομείο, στο οποίο σήμερα ο Κερκυραίος πολίτης και η Κερκυραία πηγαίνουν και βρίσκουν ανταπόκριση και βρίσκουν αυτό που πρέπει να έχει η κάθε περιοχή.
Θα περίμενα μία τουλάχιστον θετική κουβέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά με εξέπληξε ο αρνητικός τρόπος, με τον οποίο προσεγγίσατε υπαρκτά προβλήματα.
Εμείς, κύριε συνάδελφε και εγώ προσωπικά ποτέ δεν απέκρυψα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά είναι διαχρονικά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν τα κρύψαμε ποτέ. Υπήρξε μάλιστα και μία περίοδος, όπου το πράγμα ξέφυγε πάρα πολύ και ξέρετε και εσείς ο ίδιος –έχετε αναφερθεί πάρα πολλές φορές- την αύξηση των δαπανών που, δυστυχώς, δεν πήγαν να επενδυθούν στο χώρο της υγείας και να τα εισπράξει ο Έλληνας πολίτης, αλλά ήταν κόστη, τα οποία ξεπέρασαν κάθε λογική, που πήγαν σε τσέπες επιτηδείων και όχι μόνο, που πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους που δεν είχε τελειωμό.
Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια το 2010 και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια και εξορθολογίζουμε αυτή την κατάσταση. Κάνουμε περικοπές εκεί που χρειάζεται να κάνουμε και δεν επεμβαίνουμε και δεν παρεμβαίνουμε ούτε κατά ένα ευρώ σε περίπτωση που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη. Όμως από εκεί και πέρα, το να λέτε αυτά τα πράγματα για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, δεν είναι αληθές. Είναι κρίμα να λέγονται αυτά τα πράγματα και για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Εγώ το δικό σας ενδιαφέρον το αναγνωρίζω όχι σήμερα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό. Όμως, αδικείτε τα γεγονότα. Υπήρξε πράγματι ένα πρόβλημα τον προηγούμενο Ιανουάριο, διότι είχε δοθεί η οδηγία οι προϋπολογισμοί που θα τελούνται και θα παρακολουθούνται κάθε μήνα να γίνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος όμως τρόπος απαιτούσε να είχε γίνει εξόφληση το 2010. Επειδή αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί και είχε γίνει μόνο για το εννεάμηνο του 2010, δημιουργείτο αδυναμία από τα εντελλόμενα να εγκριθούν κάποιες πιστώσεις.
Πράγματι, υπήρξαν αναβολές χρονίων περιστατικών, χρονίων χειρουργείων, τα οποία όμως επ’ ουδενί δεν έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών ή –αν θέλετε- δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα. Όλα τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η νοσηλεία γινόταν χωρίς κανένα πρόβλημα και εδώ και αρκετές ημέρες τα πράγματα έχουν τακτοποιηθεί. Έχει αποκατασταθεί αυτή η οικονομικολογιστική δυσλειτουργία και όλα τα πράγματα βαίνουν καλώς.
Όσο δε για το προσωπικό που λέτε, βεβαίως, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται δεν είναι καλυμμένες πουθενά. Πράγματι, δεν ξέρω εάν είναι και σκόπιμο να φτάσει κανείς να καλύψει το 100% σε όλα τα νοσοκομεία.
Από εκεί και πέρα, όμως, είναι άδικο να λέτε για τη μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο, που πραγματικά ήταν ντροπή να παραμένουμε έστω και μία ώρα επιπλέον σε εκείνο το νοσοκομείο. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και επιτέλους, σήμερα ο κερκυραϊκός λαός έχει να λέει και να υπερηφανεύεται ότι έχει ένα νοσοκομείο όπως του αξίζει, με την ιστορία του, με τον πολιτισμό του και –αν θέλετε- με τη συμβολή του στην οικονομία της χώρας, καθώς είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και επομένως, συμμετέχει ενεργά και με πάρα πολύ υψηλό ποσοστό στην οικονομία της χώρας.
Θα πω περισσότερα, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου. Συγγνώμη για την υπερβολική χρήση του χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε.
Παρακαλείται ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υπουργέ, αν στο παλιό νοσοκομείο, το λέτε εσείς που ήσασταν ξένος, ήταν ντροπή να παραμείνουμε έστω και μία ώρα παραπάνω, εγώ που δούλεψα είκοσι πέντε χρόνια, μπορώ να το πω και να το πω και με περηφάνια. Επειδή είπατε για θετική κουβέντα σε σας, η θετική κουβέντα ανήκει στον κερκυραϊκό λαό, που για δώδεκα χρόνια έδωσε σκληρούς αγώνες για το αυτονόητο, για να έχει ένα νοσοκομείο καινούριο, μέσα από το οποίο, όμως, να προσφέρονται με ασφάλεια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Εσείς επιχειρήσατε –σας είπα- το αδύνατο, με το μειωμένο προσωπικό και μ’ εκείνη τη σύνθεση με τα διακόσια είκοσι κρεβάτια, να λειτουργήσει ένα καινούριο νοσοκομείο με τριακόσια τριάντα κρεβάτια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν σας ζητήσαμε -παρόλο ότι έπρεπε- να συμπληρώσετε όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Αλλά, σας προκάλεσα -και δεν απαντήσατε- λέγοντας ότι τα 2∕3 των οργανικών θέσεων, κάπου δηλαδή εξακόσια άτομα αυτήν τη στιγμή, λείπουν από το νοσοκομείο αυτό για να λειτουργήσει με συνθήκες ασφάλειας.
Είπατε ότι αυτά που είπα δεν είναι αληθή.
Δεν συνηθίζω, κύριε Υπουργέ, να λέω ψέματα. Ό,τι σας είπα είναι η σκληρή αλήθεια. Διαβεβαιώστε μας τώρα ότι στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας γίνονται λαπαρασκοπικές επεμβάσεις. Χθες επικοινώνησα με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μου είπαν ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα κύκλωμα για αναπνευστήρα. Εάν φέρουν δεύτερο άρρωστο να μπει, δεν θα έχουμε να τον βάλουμε γιατί λείπει ένα κύκλωμα αναπνευστήρα.
Είπατε ότι γινόντουσαν τα επείγοντα χειρουργεία. Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, κύριε Υπουργέ –και είστε και γιατρός- είναι μόνο για επείγοντα χειρουργεία; Τα υπόλοιπα να φεύγουν ξανά και ξανά για τα Γιάννενα, την Πάτρα και την Αθήνα;
Αυτά τα οποία είπατε, λοιπόν, κατά την άποψη μου, είναι απαράδεκτα. Θα ακουστούν στην Κέρκυρα και θα μας κρίνουν.
Χτες, κύριε Υπουργέ, είχαμε μία ανεπίσημη πρόσκληση ότι στις 13.30 η ώρα θα γινόταν αγιασμός στο Νοσοκομείο και θα παρευρισκόταν και ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος. Φαίνεται ότι επεκράτησαν δεύτερες σκέψεις και έπραξε σοφά που δεν παρουσιάστηκε. Αντί να έρθει στις 13.30 ο κύριος Υπουργός, ήρθε στις 16.30 γιατί ήξερε –είχε πληροφορηθεί- ότι ο κερκυραϊκός λαός, μαζί με το προσωπικό του Νοσοκομείου, τον περίμενε, όχι βέβαια για να τον καλωσορίσει -παρά το ότι είναι γνωστός για τη φιλοξενία του- αλλά για να διαμαρτυρηθεί και να πει ότι δεν πάει άλλο. Και εάν εναποθέτετε τις ελπίδες σας στους θεούς και στους αγιασμούς για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, δεν κάνετε τίποτα, παρά μία «τρύπα στο νερό».
Ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Tο που πιστεύει κάποιος, κύριε συνάδελφε, είναι προσωπική του υπόθεση και είναι σεβαστή η άποψή του οποιουδήποτε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και έθιμα και διαδικασίες στη χώρα μας που τις ασπάζεται ο ελληνικός λαός και είναι σεβαστές όλες.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Σας είπα ότι δεν ήρθε ο κύριος Υπουργός.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή είπατε ότι βασίζετε στους θεούς την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Εμείς, κύριε συνάδελφε, κάνουμε το χρέος μας και κάνουμε αυτό που πρέπει. Και όσον αφορά το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν πρόλαβε να βρεθεί, προφανώς θα υπήρχε κάποιος λόγος. Αλλά, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας ότι «καλά που δεν ήρθε, γιατί θα ήταν εκεί ο κερκυραϊκός λαός και θα του έδινε την απάντηση».
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όχι. Είπα ότι γι’ αυτό δεν ήρθε.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πήγε ο Υπουργός και τουλάχιστον σε επικοινωνία που είχαμε κάποια στιγμή χθες, μου είπε ότι υπήρξε συζήτηση και συνεργασία και με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Καμμία συνάντηση.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εν πάση περιπτώσει δεν είναι το ζητούμενο της ερώτησής σας αυτό. Εγώ θέλω να αναφερθώ και να σας μιλήσω με νούμερα γιατί θέλετε στοιχεία.
Κύριε Πρόεδρε, από στοιχεία που υπάρχουν και είναι αδιαμφισβήτητα, είχαν διοριστεί το 2010 έξι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, επίσης οκτώ επικουρικοί και από το σύνολο του προσωπικού μόνιμοι σαράντα δύο νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ιατρικά εργαστήρια, επισκέπτες υγείας, χειριστές εμφανιστών κ.λπ., από την προκήρυξη 7Κ που ήταν σε εκκρεμότητα άλλοι πέντε, από την προηγούμενη επίσης προκήρυξη σαράντα επτά, συν πέντε μετακινήσεις. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, σε διάστημα δύο, τριών μηνών κατά τη μεταφορά του Νοσοκομείου ολοκληρώθηκαν πενήντα δύο διορισμοί μονίμου προσωπικού.
Σ’ αυτό λοιπόν να προσθέσουμε επίσης τώρα, που είναι εν λειτουργία, κύριε συνάδελφε, άλλους τριάντα δύο νοσηλευτές και λοιπών ειδικοτήτων, τριάντα δύο επίσης που προσφέρουν -και είναι για ένα χρόνο αυτή η υπόθεση. Άρα πενήντα δύο και τριάντα δύο, ογδόντα τέσσερις.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στις πόσες κενές οργανικές θέσεις;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επίσης, κύριε Πρόεδρε, να προσθέσουμε άλλες είκοσι θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για να καλύψουμε τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες στο νέο Νοσοκομείο.
Αυτό είναι μία καλή προσπάθεια, κύριοι συνάδελφοι και τη μηδενίζετε εσείς.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στις πόσες κενές;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μιλούμε για ενενήντα περίπου νέες θέσεις με διάφορες σχέσεις για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Κι εσείς λέτε ότι αυτό δεν είναι έργο; Εγώ δεν το καταλαβαίνω.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να διαβεβαιώσω ότι τηρήθηκε η δέσμευση και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου από τον Αύγουστο του 2010 και η δική μας ότι θα μεταφερθούμε επιτέλους στο νέο Νοσοκομείο. Αυτό το χειροκροτεί και το χειροκρότησε ο κερκυραϊκός λαός, κύριε συνάδελφε.
Αυτό εννοούσα προηγούμενα, λέγοντας να πείτε την καλή κουβέντα για τον κερκυραϊκό λαό, όχι για μας. Εμάς είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε αυτά.
Λέτε λοιπόν ότι δεν έγιναν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι καλύψαμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν είτε στην Κέρκυρα είτε σε όλη τη χώρα. Σήμερα όμως το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το νέο Νοσοκομείο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με προβλήματα εδώ κι εκεί. Και είδατε ότι ο ίδιος ομολόγησα ότι πράγματι για το χρονικό διάστημα Γενάρη και πέντε μέρες του Φεβρουαρίου υπήρξε αυτή η δυσλειτουργία και αναβλήθηκαν χρόνια περιστατικά χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος.
Σήμερα εάν υπάρχει ένα πρόβλημα όπως αναφέρετε στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα το δω αμέσως και θα σας ενημερώσω. Αλλά αυτά όπως ξέρετε κύριε συνάδελφε -επειδή μου θυμίσατε και την ιδιότητά μου την ιατρική- σε ένα ζωντανό οργανισμό όπως είναι ένα νοσοκομείο σε λειτουργία μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά.
Πράγματι, κάποιος μπορεί να ξεχάσει κάτι κι εκεί πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες και να είμαστε πιο αυστηροί. Δεν πρέπει όμως το μεμονωμένο περιστατικό ή ένα-δύο μεμονωμένα περιστατικά να γίνονται κανόνας και να λέμε ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Λείπουν σωληνάρια και γάζες νομίζω.
Αυτό είχα να καταθέσω και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον μας είναι συνεχές και θα είναι συνεχές. Εξάλλου είμαι δεμένος και προσωπικά με αυτήν την υπόθεση γιατί βρέθηκα στη μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το τι θα γίνει εκείνος ο χώρος, έχουμε πει ότι είναι απόφαση του ίδιου του κερκυραϊκού λαού με τους εκπροσώπους του. Εσείς είπατε ότι είχε αποφασίσει το προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο να τον χρησιμοποιήσει με τον Α ή Β τρόπο. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε με τα νέα όργανα και να χρησιμοποιηθεί.
Ξέρω ότι υπάρχουν ανάγκες και για χρόνια περιστατικά, όπως είπατε και για το σχολείο υπάρχει ανάγκη και για το ΕΚΑΒ. Όμως -και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε σε όλη τη χώρα- για τα νοσοκομεία τα παλιά πρέπει να έχει το λόγο πρώτα και κύρια η τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους της.
Ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος, κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κ. Χαραλάμπους, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε και ο ελληνικός λαός ξέρει ακόμη καλύτερα, το τι τεράστιο, να πω τη λέξη μπάχαλο, επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας. ........
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Αυτός είναι ο αριθμός είκοσι πέντε χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό που λείπει, εξακολουθεί να ισχύει, παρά τα όσα η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Τελευταία, παρουσιάζονται ελλείψεις σε άκρως ζωτικής σημασίας φάρμακα, αναλώσιμα υλικά από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο πολύπλοκα.
Όλα αυτά που συμβαίνουν γενικά στη χώρα μας, στην Κέρκυρα συμβαίνουν σε υπερθετικό βαθμό. Παρουσιάζεται, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε, το οξύμωρο σχήμα, το παράδοξο αν θέλετε, ενώ πριν από λίγους μήνες λειτούργησε το νέο μεγάλο νοσοκομείο στην Κέρκυρα, ουσιαστικά οι δυσλειτουργίες στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, να εξακολουθούν να υφίστανται και ίσως να χειροτερεύουν. Γιατί; Γιατί επιχειρήσατε το άκρως, κατά την άποψή μας, αδύνατο. Εκών, άκων με εκβιασμούς, θα έλεγα, αναγκάσατε το προσωπικό που δούλευε στο παλιό νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο που είχε έκταση 8.400 τετραγωνικά μέτρα και ανάπτυξη διακόσια είκοσι κρεβάτια, να μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο 35.000 τετραγωνικών μέτρων έκτασης και τριακοσίων τριάντα κρεβατιών ανάπτυξης. Ήταν αδύνατον να λειτουργήσει παρά τα όσα τεχνάσματα επιχειρήσατε με εποχικό, με επικουρικό προσωπικό κ.λπ..Λείπουν, κύριε Υπουργέ, και σας προκαλώ να αναφέρετε τις θέσεις που αναφέρονται στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές τα 2/3 των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.
Τελευταίο, λοιπόν, έχει εμπλακεί και το νοσοκομείο στις ελλείψεις, όπως σας είπα και το πιο απλό υλικό, σύριγγες, σωληνάρια για αιμοληψίες, αντικειμενοφόρους πλάκες, γάντια, λαπαροσκοπικά εργαλεία. Γυρίσαμε, κύριε Υπουργέ, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Οι χολοκυστεκτομές και οι άλλες γίνονται πια επεμβάσεις ανοιχτά. Λείπουν τα κυκλώματα αναισθησίας και τα κυκλώματα αναπνευστήρων, λείπουν φίλτρα αναισθησίας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται πολύ συχνά χειρουργεία.
Και βέβαια, τι να πούμε για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν αφεθεί σε τέλεια εγκατάλειψη; Τι να πούμε για τις υπηρεσίες τις υγειονομικές, του ΙΚΑ, που ενώ αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν εβδομήντα χιλιάδες ασφαλισμένους μαζί με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, που έχουν πάει;
Ο κύριος Υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικούς προσωπικού, θα προσλάβουμε άλλους οκτώ γιατρούς, όταν υπάρχουν ειδικότητες, που δεν υπάρχει πραγματικά γιατρός, νευρολόγος, ψυχίατρος και αλλού. Εχθές μου είπαν, βέβαια δεν το πιστεύω ακόμα αν δεν το δω, ότι ο κύριος Υπουργός επισκέφθηκε την Κέρκυρα και απάντησε ότι το παλιό νοσοκομείο -που υπάρχει αίτημα ομόφωνο από το ανώτερο πολιτικό όργανο του Νομού μέχρι το Νομαρχιακό Συμβούλιο- να μείνει στο Υπουργείο Υγείας και να χρησιμοποιηθεί για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, να χρησιμοποιηθεί για Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων.
Ακόμα και χθες που πήρα αίτημα από το ΕΚΑΒ που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο και τελείως ακατάλληλο κτίριο να μεταφερθεί στο παλιό νοσοκομείο, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι μόνο για κατεδάφιση κάνει αυτό το κτίριο και θα το δώσει σε όποιο φορέα της Κέρκυρας –τοπικό ή δημόσιο- θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. Για τα υπόλοιπα θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους
Στην ερώτηση του κ. Χαραλάμπους, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τιμοσίδης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είμαστε στη Βουλή αρκετά χρόνια –κλείνω τα τρία- και σας παρακολουθώ και εσάς και το Κομμουνιστικό Κόμμα και πραγματικά με εξέπληξε ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζετε σήμερα την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας που αδικεί τα πραγματικά γεγονότα.
Δεν περίμενα ότι θα αναφερόσασταν και σε ελλείψεις γαζών, συριγγών, σωληναρίων. Νομίζω ότι είναι κρίμα και μάλιστα κρίμα για το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες η Κέρκυρα απέκτησε ένα νοσοκομείο–στολίδι, ένα νοσοκομείο όπως ακριβώς όφειλε να έχει η ελληνική πολιτεία για κάθε περιοχή της χώρας, ένα νοσοκομείο, στο οποίο σήμερα ο Κερκυραίος πολίτης και η Κερκυραία πηγαίνουν και βρίσκουν ανταπόκριση και βρίσκουν αυτό που πρέπει να έχει η κάθε περιοχή.
Θα περίμενα μία τουλάχιστον θετική κουβέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά με εξέπληξε ο αρνητικός τρόπος, με τον οποίο προσεγγίσατε υπαρκτά προβλήματα.
Εμείς, κύριε συνάδελφε και εγώ προσωπικά ποτέ δεν απέκρυψα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά είναι διαχρονικά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν τα κρύψαμε ποτέ. Υπήρξε μάλιστα και μία περίοδος, όπου το πράγμα ξέφυγε πάρα πολύ και ξέρετε και εσείς ο ίδιος –έχετε αναφερθεί πάρα πολλές φορές- την αύξηση των δαπανών που, δυστυχώς, δεν πήγαν να επενδυθούν στο χώρο της υγείας και να τα εισπράξει ο Έλληνας πολίτης, αλλά ήταν κόστη, τα οποία ξεπέρασαν κάθε λογική, που πήγαν σε τσέπες επιτηδείων και όχι μόνο, που πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους που δεν είχε τελειωμό.
Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια το 2010 και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια και εξορθολογίζουμε αυτή την κατάσταση. Κάνουμε περικοπές εκεί που χρειάζεται να κάνουμε και δεν επεμβαίνουμε και δεν παρεμβαίνουμε ούτε κατά ένα ευρώ σε περίπτωση που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη. Όμως από εκεί και πέρα, το να λέτε αυτά τα πράγματα για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, δεν είναι αληθές. Είναι κρίμα να λέγονται αυτά τα πράγματα και για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Εγώ το δικό σας ενδιαφέρον το αναγνωρίζω όχι σήμερα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό. Όμως, αδικείτε τα γεγονότα. Υπήρξε πράγματι ένα πρόβλημα τον προηγούμενο Ιανουάριο, διότι είχε δοθεί η οδηγία οι προϋπολογισμοί που θα τελούνται και θα παρακολουθούνται κάθε μήνα να γίνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος όμως τρόπος απαιτούσε να είχε γίνει εξόφληση το 2010. Επειδή αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί και είχε γίνει μόνο για το εννεάμηνο του 2010, δημιουργείτο αδυναμία από τα εντελλόμενα να εγκριθούν κάποιες πιστώσεις.
Πράγματι, υπήρξαν αναβολές χρονίων περιστατικών, χρονίων χειρουργείων, τα οποία όμως επ’ ουδενί δεν έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών ή –αν θέλετε- δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα. Όλα τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η νοσηλεία γινόταν χωρίς κανένα πρόβλημα και εδώ και αρκετές ημέρες τα πράγματα έχουν τακτοποιηθεί. Έχει αποκατασταθεί αυτή η οικονομικολογιστική δυσλειτουργία και όλα τα πράγματα βαίνουν καλώς.
Όσο δε για το προσωπικό που λέτε, βεβαίως, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται δεν είναι καλυμμένες πουθενά. Πράγματι, δεν ξέρω εάν είναι και σκόπιμο να φτάσει κανείς να καλύψει το 100% σε όλα τα νοσοκομεία.
Από εκεί και πέρα, όμως, είναι άδικο να λέτε για τη μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο, που πραγματικά ήταν ντροπή να παραμένουμε έστω και μία ώρα επιπλέον σε εκείνο το νοσοκομείο. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και επιτέλους, σήμερα ο κερκυραϊκός λαός έχει να λέει και να υπερηφανεύεται ότι έχει ένα νοσοκομείο όπως του αξίζει, με την ιστορία του, με τον πολιτισμό του και –αν θέλετε- με τη συμβολή του στην οικονομία της χώρας, καθώς είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και επομένως, συμμετέχει ενεργά και με πάρα πολύ υψηλό ποσοστό στην οικονομία της χώρας.
Θα πω περισσότερα, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου. Συγγνώμη για την υπερβολική χρήση του χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε.
Παρακαλείται ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υπουργέ, αν στο παλιό νοσοκομείο, το λέτε εσείς που ήσασταν ξένος, ήταν ντροπή να παραμείνουμε έστω και μία ώρα παραπάνω, εγώ που δούλεψα είκοσι πέντε χρόνια, μπορώ να το πω και να το πω και με περηφάνια. Επειδή είπατε για θετική κουβέντα σε σας, η θετική κουβέντα ανήκει στον κερκυραϊκό λαό, που για δώδεκα χρόνια έδωσε σκληρούς αγώνες για το αυτονόητο, για να έχει ένα νοσοκομείο καινούριο, μέσα από το οποίο, όμως, να προσφέρονται με ασφάλεια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Εσείς επιχειρήσατε –σας είπα- το αδύνατο, με το μειωμένο προσωπικό και μ’ εκείνη τη σύνθεση με τα διακόσια είκοσι κρεβάτια, να λειτουργήσει ένα καινούριο νοσοκομείο με τριακόσια τριάντα κρεβάτια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν σας ζητήσαμε -παρόλο ότι έπρεπε- να συμπληρώσετε όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Αλλά, σας προκάλεσα -και δεν απαντήσατε- λέγοντας ότι τα 2∕3 των οργανικών θέσεων, κάπου δηλαδή εξακόσια άτομα αυτήν τη στιγμή, λείπουν από το νοσοκομείο αυτό για να λειτουργήσει με συνθήκες ασφάλειας.
Είπατε ότι αυτά που είπα δεν είναι αληθή.
Δεν συνηθίζω, κύριε Υπουργέ, να λέω ψέματα. Ό,τι σας είπα είναι η σκληρή αλήθεια. Διαβεβαιώστε μας τώρα ότι στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας γίνονται λαπαρασκοπικές επεμβάσεις. Χθες επικοινώνησα με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μου είπαν ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα κύκλωμα για αναπνευστήρα. Εάν φέρουν δεύτερο άρρωστο να μπει, δεν θα έχουμε να τον βάλουμε γιατί λείπει ένα κύκλωμα αναπνευστήρα.
Είπατε ότι γινόντουσαν τα επείγοντα χειρουργεία. Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, κύριε Υπουργέ –και είστε και γιατρός- είναι μόνο για επείγοντα χειρουργεία; Τα υπόλοιπα να φεύγουν ξανά και ξανά για τα Γιάννενα, την Πάτρα και την Αθήνα;
Αυτά τα οποία είπατε, λοιπόν, κατά την άποψη μου, είναι απαράδεκτα. Θα ακουστούν στην Κέρκυρα και θα μας κρίνουν.
Χτες, κύριε Υπουργέ, είχαμε μία ανεπίσημη πρόσκληση ότι στις 13.30 η ώρα θα γινόταν αγιασμός στο Νοσοκομείο και θα παρευρισκόταν και ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος. Φαίνεται ότι επεκράτησαν δεύτερες σκέψεις και έπραξε σοφά που δεν παρουσιάστηκε. Αντί να έρθει στις 13.30 ο κύριος Υπουργός, ήρθε στις 16.30 γιατί ήξερε –είχε πληροφορηθεί- ότι ο κερκυραϊκός λαός, μαζί με το προσωπικό του Νοσοκομείου, τον περίμενε, όχι βέβαια για να τον καλωσορίσει -παρά το ότι είναι γνωστός για τη φιλοξενία του- αλλά για να διαμαρτυρηθεί και να πει ότι δεν πάει άλλο. Και εάν εναποθέτετε τις ελπίδες σας στους θεούς και στους αγιασμούς για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, δεν κάνετε τίποτα, παρά μία «τρύπα στο νερό».
Ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Tο που πιστεύει κάποιος, κύριε συνάδελφε, είναι προσωπική του υπόθεση και είναι σεβαστή η άποψή του οποιουδήποτε. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και έθιμα και διαδικασίες στη χώρα μας που τις ασπάζεται ο ελληνικός λαός και είναι σεβαστές όλες.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Σας είπα ότι δεν ήρθε ο κύριος Υπουργός.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή είπατε ότι βασίζετε στους θεούς την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Εμείς, κύριε συνάδελφε, κάνουμε το χρέος μας και κάνουμε αυτό που πρέπει. Και όσον αφορά το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν πρόλαβε να βρεθεί, προφανώς θα υπήρχε κάποιος λόγος. Αλλά, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας ότι «καλά που δεν ήρθε, γιατί θα ήταν εκεί ο κερκυραϊκός λαός και θα του έδινε την απάντηση».
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όχι. Είπα ότι γι’ αυτό δεν ήρθε.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πήγε ο Υπουργός και τουλάχιστον σε επικοινωνία που είχαμε κάποια στιγμή χθες, μου είπε ότι υπήρξε συζήτηση και συνεργασία και με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Καμμία συνάντηση.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εν πάση περιπτώσει δεν είναι το ζητούμενο της ερώτησής σας αυτό. Εγώ θέλω να αναφερθώ και να σας μιλήσω με νούμερα γιατί θέλετε στοιχεία.
Κύριε Πρόεδρε, από στοιχεία που υπάρχουν και είναι αδιαμφισβήτητα, είχαν διοριστεί το 2010 έξι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, επίσης οκτώ επικουρικοί και από το σύνολο του προσωπικού μόνιμοι σαράντα δύο νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ιατρικά εργαστήρια, επισκέπτες υγείας, χειριστές εμφανιστών κ.λπ., από την προκήρυξη 7Κ που ήταν σε εκκρεμότητα άλλοι πέντε, από την προηγούμενη επίσης προκήρυξη σαράντα επτά, συν πέντε μετακινήσεις. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, σε διάστημα δύο, τριών μηνών κατά τη μεταφορά του Νοσοκομείου ολοκληρώθηκαν πενήντα δύο διορισμοί μονίμου προσωπικού.
Σ’ αυτό λοιπόν να προσθέσουμε επίσης τώρα, που είναι εν λειτουργία, κύριε συνάδελφε, άλλους τριάντα δύο νοσηλευτές και λοιπών ειδικοτήτων, τριάντα δύο επίσης που προσφέρουν -και είναι για ένα χρόνο αυτή η υπόθεση. Άρα πενήντα δύο και τριάντα δύο, ογδόντα τέσσερις.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στις πόσες κενές οργανικές θέσεις;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επίσης, κύριε Πρόεδρε, να προσθέσουμε άλλες είκοσι θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για να καλύψουμε τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες στο νέο Νοσοκομείο.
Αυτό είναι μία καλή προσπάθεια, κύριοι συνάδελφοι και τη μηδενίζετε εσείς.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στις πόσες κενές;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μιλούμε για ενενήντα περίπου νέες θέσεις με διάφορες σχέσεις για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Κι εσείς λέτε ότι αυτό δεν είναι έργο; Εγώ δεν το καταλαβαίνω.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να διαβεβαιώσω ότι τηρήθηκε η δέσμευση και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου από τον Αύγουστο του 2010 και η δική μας ότι θα μεταφερθούμε επιτέλους στο νέο Νοσοκομείο. Αυτό το χειροκροτεί και το χειροκρότησε ο κερκυραϊκός λαός, κύριε συνάδελφε.
Αυτό εννοούσα προηγούμενα, λέγοντας να πείτε την καλή κουβέντα για τον κερκυραϊκό λαό, όχι για μας. Εμάς είναι υποχρέωσή μας να τα κάνουμε αυτά.
Λέτε λοιπόν ότι δεν έγιναν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι καλύψαμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν είτε στην Κέρκυρα είτε σε όλη τη χώρα. Σήμερα όμως το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το νέο Νοσοκομείο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, με προβλήματα εδώ κι εκεί. Και είδατε ότι ο ίδιος ομολόγησα ότι πράγματι για το χρονικό διάστημα Γενάρη και πέντε μέρες του Φεβρουαρίου υπήρξε αυτή η δυσλειτουργία και αναβλήθηκαν χρόνια περιστατικά χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος.
Σήμερα εάν υπάρχει ένα πρόβλημα όπως αναφέρετε στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα το δω αμέσως και θα σας ενημερώσω. Αλλά αυτά όπως ξέρετε κύριε συνάδελφε -επειδή μου θυμίσατε και την ιδιότητά μου την ιατρική- σε ένα ζωντανό οργανισμό όπως είναι ένα νοσοκομείο σε λειτουργία μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά.
Πράγματι, κάποιος μπορεί να ξεχάσει κάτι κι εκεί πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες και να είμαστε πιο αυστηροί. Δεν πρέπει όμως το μεμονωμένο περιστατικό ή ένα-δύο μεμονωμένα περιστατικά να γίνονται κανόνας και να λέμε ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Λείπουν σωληνάρια και γάζες νομίζω.
Αυτό είχα να καταθέσω και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον μας είναι συνεχές και θα είναι συνεχές. Εξάλλου είμαι δεμένος και προσωπικά με αυτήν την υπόθεση γιατί βρέθηκα στη μεταφορά από το παλιό νοσοκομείο.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το τι θα γίνει εκείνος ο χώρος, έχουμε πει ότι είναι απόφαση του ίδιου του κερκυραϊκού λαού με τους εκπροσώπους του. Εσείς είπατε ότι είχε αποφασίσει το προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο να τον χρησιμοποιήσει με τον Α ή Β τρόπο. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε με τα νέα όργανα και να χρησιμοποιηθεί.
Ξέρω ότι υπάρχουν ανάγκες και για χρόνια περιστατικά, όπως είπατε και για το σχολείο υπάρχει ανάγκη και για το ΕΚΑΒ. Όμως -και αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε σε όλη τη χώρα- για τα νοσοκομεία τα παλιά πρέπει να έχει το λόγο πρώτα και κύρια η τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους της.
Ευχαριστώ πολύ.