Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝ.Α.Σ.Α ΣΤΟ ΠΣ ΤΗΣ 29/01/2011

Η συνεδρίαση του ΠΣ διήρκεσε σχεδόν 13 ώρες και τούτο γιατί υπήρξε η αναγκαιότητα να συζητηθούν πολλά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες των Ιονίων Νήσων.
Φυσικά η συνεδρίαση αυτή θα μπορούσε να είναι πιο σύντομη και κυρίως πιο αποδοτική στον βαθμό που ο πρόεδρος του ΠΣ είχε αφ ενός προετοιμάσει κατάλληλα τους φακέλους των θεμάτων και αφ ετέρου και κυρίως
 είχε εφαρμόσει τους κανόνες της δημοκρατικής δεοντολογίας και του σεβασμού των παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων.
Κανένα από αυτά τα δύο δεν έγιναν.
Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος και η παράταξη της πλειοψηφίας θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την συνέχεια.


Η ΑΝ.Α.Σ.Α για τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν:


- στο θέμα της εξομοίωσης του ΦΠΑ με τις μειωμένες τιμές που εφαρμόζονται σε νησιά του Αιγαίου, αποδείξαμε ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν διαχρονικές ευθύνες απέναντι στα Ιόνια Νησιά για την αδικία που ισχύει από το 1993 και αφού την διέπραξαν στην συνέχεια υποκρίνονταν (Μπέζας το 2006,Παπακωνσταντίνου το 2010) ότι δήθεν φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση!


Ζητήσαμε να σταλεί το ψήφισμα του ΠΣ και στα δημοτικά συμβούλια και τους φορείς των επαγγελματιών και των εργαζομένων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα για την διεκδίκηση του στόχου της εξομοίωσης.


στο θέμα του έργου «κατασκευή φραγμάτων π.ε Κέρκυρας» ζητήσαμε την άμεση απεμπλοκή του έργου από οποιαδήποτε σκοπιμότητα η γραφειοκρατική καθυστέρηση και την προώθηση της δημοπράτησης του ως ολοκληρωμένο έργο ύδρευσης για την Κέρκυρα και τους Παξούς.


- Στα θέματα της στέγασης των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και της συγχώνευσης των σχολείων εκφράσαμε την αμέριστη στήριξη μας στους αγώνες των συνδικαλιστικών οργάνων της εκπαίδευσης και υποστηρίξαμε την άποψη ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται οι δαπάνες για την παιδεία να τοποθετούνται στην «προκρούστεια κλίνη» της τρόικας και του μνημονίου.


- Ζητήσαμε την τροποποίηση του «Καλλικράτη» και την αναγνώριση των Παξών και του Μεγανησίου σαν περιφερειακές ενότητες ώστε οι ομώνυμοι δήμοι να εκπροσωπούνται οπωσδήποτε στο ΠΣ της επόμενης περιόδου.


- Απαιτήσαμε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ 168040/07-09-2010 την οποία η παράταξη μας είχε πρώτη και μόνη καταγγείλει σαν μια πράξη που έγινε εν κρυπτώ και σκόπευε στην απαξίωση και ουσιαστικά στην απαλλοτρίωση τεράστιων εκτάσεων των νησιών μας ,στο όνομα δήθεν της προστασίας τους!


- Επικρίναμε την μεγάλη υποκρισία που διέπει τα διαλαμβανόμενα στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «διατήρηση της βιοποικιλότητας».


- Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να φροντίσει για την εξασφάλιση φθηνής γης ενταγμένης σε σχέδια πόλης και με τις απαραίτητες υποδομές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απαγόρευση δόμησης και μεταβολής των ορίων αρτιότητας.


- Ξεκαθαρίσαμε ότι η συναίνεση μας για την διάλυση των εταιρειών της νομαρχίας Κέρκυρας δίνεται με την προϋπόθεση της μεταφοράς όλων των εργαζομένων σε αυτές στο υπαλληλικό δυναμικό της Περιφέρειας.


- Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Μεσογγής και τονίσαμε την ανάγκη της δημιουργίας ενός ευρέος δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ενός ευρέος μετώπου αμφισβήτησης της πολιτικής του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση.


Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε την παρελκυστική τακτική της πλειοψηφίας και του προέδρου του ΠΣ ώστε να μην συζητηθεί τελικά ένα πολύ σημαντικό θέμα που έθεσε η ΑΝ.Α.Σ.Α, αυτό της λειτουργίας της Επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο «θαλασσίων υποθέσεων αλιείας και νήσων».


Όπως έχει καταγγείλει η παράταξη μας στην επιτροπή αυτή που επεξεργάζεται το σύνολο σχεδόν της νησιωτικής πολιτικής δεν συμμετέχει κανείς εκπρόσωπος των νησιωτικών περιφερειών της χώρας!
Η δεν καταλαβαίνουν ο πρόεδρος και η παράταξη της πλειοψηφίας την σοβαρότητα της παράλειψης ή ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα πίσω από τις πλάτες μας.


Αργοστόλι, 02/02/2011 Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α