Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η Α. Γκερέκου σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας

Σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, προέβη στην εξής δήλωση:
«Κανείς δεν διαφωνεί με την αναγκαιότητα αυξημένης....
προστασία των Περιοχών NATURA και πραγματικά προκύπτει η ανάγκη ενός νέου νομοθετήματος, το οποίο θα εξασφαλίζει αυτή την αυξημένη προστασία. Ειδικά στην Κέρκυρα, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρές καταπάτησης και περιβαλλοντικών καταστροφών Περιοχών NATURA, τόσο στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, όσο και στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων. Εδώ και πολύ καιρό έχω ήδη καταθέσει με παλαιότερες Ερωτήσεις μου στη Βουλή, την πρόταση για τη δημιουργία ενός κεντρικού Φορέα Διαχείρισης των Περιοχών NATURA, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν πρέπει να τίθενται «εκτός ανάπτυξης» αλλά αντιθέτως να αναπτύσσονται με βάση συγκεκριμένους όρους και κατευθύνσεις. Τούτο όμως, δεν μπορεί να γίνει, ούτε σε βάρος της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, ούτε σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων Πολιτών – ειδικά σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Είναι σαφές ότι ο καθορισμός των ορίων αρτιότητας και κατάτμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές που είναι στα όρια Περιοχών NATURA, στα 10 στρέμματα από τα 4 που είναι αυτή τη στιγμή, είναι μια πρόταση η οποία εκ των πραγμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. Και οι λόγοι είναι πολλοί και προφανείς. Πρώτον, γιατί θα προκύψουν στη χώρα ολόκληρες περιοχές – και ειδικά νησιωτικές, όπως για παράδειγμα οι Παξοί και οι Αντίπαξοι – οι οποίες θα καταστούν μη οικονομικά αξιοποιήσιμες από άκρου εις άκρον. Δεύτερον, γιατί με τη διάταξη αυτή, στην ουσία πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι οποίοι είτε διαθέτουν στην κατοχή τους μικρότερες εκτάσεις (κλήρους) – όπως επίσης συμβαίνει στους Παξούς - είτε δεν είχαν ακόμη την οικονομική ευχέρεια να τους εκμεταλλευθούν με τους προηγούμενους όρους. Και τρίτον, σύμφωνα με το Άρθρο 21 του προτεινόμενου Νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι οικοδομικές άδειες εντός των Δικτύων NATURA οι οποίες έχουν νομίμως εκδοθεί, εκτελούνται εφ’ όσον δεν τίθεται σε κίνδυνο, η φυσιογνωμία των συγκεκριμένων περιοχών – που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες άδειες είναι πλέον αμφιβόλου νομιμότητας. Στην πράξη όμως, η εναρμόνιση των συγκεκριμένων οικοδομικών αδειών με τη φυσιογνωμία των περιβαλλόντων NATURA, έχει ήδη κριθεί στις περισσότερες περιπτώσεις από τις ΕΠΑΕ κατά την έκδοσή τους και άρα η «αναδρομική αμφισβήτηση της νομιμότητάς τους», δεν είναι συμβατή με τη γενική νομοθετική λογική του κράτους.


Από δικής μου πλευράς, έχω ήδη ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Βουλευτή κ. Δριβελέγκα, όσο και τα υπόλοιπα συμπολιτευόμενα μέλη της ίδιας Επιτροπής για τις προαναφερθείσες αντιρρήσεις μου. Οι θέσεις μου αυτές επίσης, έχουν ήδη μεταφερθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεδομένου ότι είναι ήδη μεγάλος ο αριθμός των Κυβερνητικών Βουλευτών, οι οποίοι έχουν εκφράσει παρόμοιες αντιρρήσεις.


Ευελπιστώ ότι η τελική ρύθμιση δεν πρόκειται να έχει τη μορφή που έχει τη στιγμή και ότι θα βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, μέσα από τον παραγωγικό και αποτελεσματικό διάλογο που θα αναπτυχθεί στην Επιτροπή».