Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Λαϊκή Συσπείρωση: Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» κατέθεσαν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 την παρακάτω εισήγηση.
Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέκαθεν πρωτοπορούσε στον τομέα της ανεργίας ως αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθούν χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία είτε με πρόσχημα.....
 είτε με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση, έχει εξαπολύσει «πογκρόμ» απολύσεων εργαζόμενων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και του λεγόμενου Δημοσίου τομέα ( π.χ Δήμος πρώην ΔΕΚΟ ). Έτσι δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία , την φτώχεια και την εξαθλίωση.
Την παραπάνω τακτική της εργοδοσίας έχει διευκολύνει και τροφοδοτεί πιο απροκάλυπτα η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και στόχο την ανταγωνιστικότητα, νομοθετεί μέτρα που οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας. Μέτρα που έχουν προαποφασιστεί στα επιτελεία της ΕΕ και δρομολογηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 κιόλας, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προωθούνται σήμερα με εντατικούς ρυθμούς. Γιατί κρίνουν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ ότι στις σημερινές συνθήκες θα γίνουν ευκολότερα αποδεκτά, λόγω του κλίματος φόβου, ανασφάλειας, τρομοκρατίας που βιώνει η εργατική τάξη.
Η ανεργία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών ενώ εκφράζονται φόβοι πως το 2011 θα αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι τον Οκτώβριο του 2010 ανήλθαν σε 684.047 και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες για το 2010 έφτασε το 10,6% από 7,1% που ήταν το 2009, ενώ στις γυναίκες το 17,6% από 13,7%. Συνολικά η ανεργία τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 13,5%.
Πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Data RC για τη μηνιαία εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2010 ανήλθαν σε 24.202 άτομα, έναντι 16.653 τον Οκτώβριο.
Λόγω της εποχικότητας που έχει η τουριστική δραστηριότητα στην ΠΙΝ καταγράφτηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση τον Οκτώβριο (16,94%). Ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας (13,5%). Επιπλέον οι μακροχρόνια άνεργοι στην ΠΙΝ κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 60,6%. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία (Protothema.gr) το ποσοστό ανεργίας στην ΠΙΝ αυξήθηκε από 7,4% σε 52,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 και συνολικά η ΠΙΝ βρίσκεται στην 4 θέση στο πίνακα καταγραφής του ποσοστού ανεργίας.
Ορισμένοι επιχειρηματίες αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απολύουν ασύστολα εργαζόμενους π.χ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Α.Ε. (Μαρούλης), Όμιλος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Aquis, Ακτή Μεσσογγή, Εφοπλιστική Εταιρεία Παναγιωτάκη κλπ. Παράλληλα γίνονται πολλές άλλες απολύσεις που δεν γίνονται γνωστές. Με κυβερνητική απόφαση απολύονται δεκάδες συμβασιούχοι σ όλους τους νέους Δήμους παρότι καλύπτουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες (βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί).
Η κατάσταση θα χειροτερεύσει και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μέσα στο 2011 η καταγεγραμμένη ανεργία θα φτάσει στο 14,3%. Στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερη αφού εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που δε δικαιούνται, εξαιτίας των αντεργατικών νόμων, το επίδομα ανεργίας, άρα δε λογίζονται ως άνεργοι. Δεν υπολογίζονται όσοι, κυρίως νέοι, ζητούν δουλειά για πρώτη φορά. Δεν υπολογίζεται η ανεργία των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους καθώς και των αγροτών που ξεκληρίζονται. Δεν υπολογίζονται οι μερικώς απασχολούμενοι, αυτοί που δουλεύουν για ορισμένες ώρες την ημέρα η την εβδομάδα. Δεν υπολογίζονται οι εποχιακά εργαζόμενοι.
Το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι ένα πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές όλες οι πολιτικές τις οποίες ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στα πλαίσια και των αποφάσεων της ΕΕ. Οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνον δεν έφεραν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της εργοδοσίας, αντί για την ανακούφιση των ανέργων. Π.χ την ίδια ώρα που αποδεδειγμένα, η μια μετά την άλλη, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές μισθών, μειώνοντας είτε τις μέρες, είτε τις ώρες εργασίας, κάνοντας χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας δίνονται στους εργοδότες «κίνητρα για τη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει, δώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ, μέσω του ΟΑΕΔ και του «Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους ανθρώπινους πόρους 2007 - 2013», για την άμεση ή έμμεση επιδότηση των εργοδοτών στο όνομα της κρίσης.
Η ανεργία, φανερή ή καλυμμένη εξακολουθεί να μαστίζει τους εργαζόμενους. Αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο πάνω στην τιμή της εργατικής δύναμης και τους μισθούς των εργαζομένων.. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται για να συντηρείται και να εντείνεται το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή της απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνον στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, με ολόπλευρη στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικροπαραγωγών της πόλης και του χωριού στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Μόνον σε αυτές τις συνθήκες, που δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα δημιουργηθούν συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.
Όμως δεν περιοριζόμαστε μόνο σ΄αυτήν την προοπτική. Επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και τη στήριξη των ανέργων.
Το περιφερειακό Συμβούλιο έχει σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αρμοδιότητες για τις εργασιακές σχέσεις τις απολύσεις κ.λ.π. Πρέπει να τις ασκήσει και να επιβάλλει την ανάκληση των απολύσεων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται οι προηγούμενες και τωρινές διατάξεις περί απολύσεων. Να βάλει φραγμό στο καθεστώς της εργοδοτικής ασυδοσίας που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις με παραβίαση του ωραρίου, ανασφάλιστης, απλήρωτης εργασίας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την απλήρωτη εργασία ιδιαίτερα στους ξενοδοχοϋπάλληλους που για πολλούς μήνες ή ακόμα και για ολόκληρη σεζόν μεγάλοι και μικρότεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι τους κρατούν απλήρωτους.
Προτείνουμε στο περιφερειακό Συμβούλιο τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία ανέργων:
1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε πρέπει να επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων. Επίδομα ανεργίας 1.120€ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
5. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
6. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος
7. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
8. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους
9. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
10. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
11. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
12. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
13. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
14. Να χορηγηθεί 1.000€ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100€ που ισχύει σήμερα.
15. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
16. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
17. Αύξηση της αποζημίωση που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και ΣΣΕ.