Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τους 241 ναυαγούς

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της και την αλληλεγγύη στους οικονομικούς μετανάστες και ειδικά στους 241 ναυαγούς μετανάστες που βρέθηκαν στην Κέρκυρα.
Το φρικτό δράμα των εκατοντάδων οικονομικών μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, με δεκάδες αγνοούμενους ανοιχτά της Κέρκυρας, αποτελεί ένα ακόμα...............
 αποτρόπαιο έγκλημα. Η ευθύνη γι' αυτό δεν βαραίνει μόνο τους δουλεμπόρους, αλλά πρώτα και κύρια τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, τόσο για τη δημιουργία του μεταναστευτικού φαινομένου, όσο και για την απάνθρωπη πολιτική και τα μέσα που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες.
Οι οικονομικοί μετανάστες βρέθηκαν στην Ελλάδα γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παρτίδα τους λόγω των πολέμων που κάνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχουν οι χώρες αυτές. Πολέμους που στηρίζει και η Ελλάδα με την συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών στις χώρες αυτές.
Η μαζική μετανάστευση και προσφυγιά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδου προς την ΕΕ, ούτε με τον φράκτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στο Έβρο, ούτε εφαρμόζοντας την η Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ.
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κέρκυρας να εκφράσουν με τον πιο μαζικό τρόπο της αλληλεγγύης τους στους οικονομικούς μετανάστες.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διερευνηθούν τα αίτια του ναυαγίου και οι καταγγελίες για παραβίαση του δικαίου διάσωσης στη θάλασσα από παραπλέοντα πλοία. Να παρασχεθεί, εκτός από τη στέγαση και σίτιση, πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη στους ναυαγούς, ολοκληρωμένη στήριξη και αρωγή στα παιδιά, τις γυναίκες και τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Να τους δοθεί τώρα καθεστώς διεθνούς προστασίας και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να αφεθούν άμεσα να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια στα κράτη της ΕΕ που επιθυμούν.