Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Γιόρτασαν τον Αγιο στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη ευλάβεια προσήλθαν τα μέλη και οι φίλοι της Κερκυραϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Σπυρίδων», το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας για να γιορτάσουμε τη μνήμη του Πολιούχου του νησιού μας, Αγίου Σπυρίδωνος.

Το φωνητικό σύνολο "Ψαλτικός Χορός" του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, προσκεκλημένοι του Συλλόγου μας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, πλαισίωσε φωνητικά τον πανηγυρικό εσπερινό υπό τη διεύθυνση του κυρίου Σπύρου Ασπιώτη.
Ο Ψαλτικός Χορός του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου δημιουργήθηκε το 2005. Ρίχνει το βάρος της έρευνάς του στην...
ερμηνεία της Ψαλτικής Τέχνης και τη διδασκαλία της. Η ακρίβεια στην έναρξη, την έκθεση και την περάτωση του μελουργημένου ποιήματος, ο σταθερός και ζωηρός χρόνος, κατά τα Πατριαρχικά πρότυπα, η ακριβής τοποθέτηση της φωνής επάνω στην νότα, κατά την έναρξη της θέσεως (ατάκα), η λεπτομερής προσέγγιση των εκφραστικών μέσων, τα οποία προσδίδουν στο μέλος την ποιότητα και την εκκλησιαστικότητα σύμφωνα με το Πατριαρχικό ήθος και ύφος. Αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι ο Ψαλτικός Χορός πραγματοποίησε επίσημη συναυλία και πέρυσι στην πόλη μας, στη Ροτόντα, στα πλαίσια των 44ων Δημητρίων, υπό τον τίτλο «Ω Θεσσαλονίκη, μετά σου Δημήτριος».
Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με το έθιμο των λουκουμάδων. Εκεί, η χορωδία του Συλλόγου μας, μας ταξίδεψε μέσα από τις μελωδίες και το χορευτικό μας συγκρότημα με τις πανέμορφες κερκυραϊκές στολές του, έδωσαν μια ακόμα πιο γιορτινή νότα στο ήδη ευχάριστο κλίμα της βραδιάς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και αντιπροσωπεία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.
Και του χρόνου! Βοήθειά μας ο Άγιος!