Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα επιδόματα πολυτέκνων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης
Θέμα: Επιδόματα πολυτέκνων.
Σε αναστάτωση βρίσκονται οι οικογένειες των τριτέκνων και πολυτέκνων μετά τις ανακοινώσεις με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2011 για την σύνδεση των πολυτεκνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση είναι ευρηματική στην προβολή κριτηρίων που ενοχοποιούν συνολικά τους εργαζόμενους και...
τις ανάγκες τους, σαν να δημιούργησαν οι ίδιοι την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κριτήρια της πάντα οδηγούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων, αύξηση των πληρωμών για υγεία, πρόνοια, παιδεία, φάρμακα, αύξηση της ανεργίας και ταυτόχρονα παροχή σχεδόν τζάμπα εργατικής δύναμης και παντός είδους κινήτρων στο κεφάλαιο.
Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις που σαν μοναδικό μέλημα έχουν την εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου ποσού με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της τρόικας, δηλαδή αυτό των 160 εκ. €, πλήττει βάναυσα την τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια από τα φτωχά λαϊκά στρώματα του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου Ε.Β.Ε. του μικροαγρότη.
Είναι ένα ακόμη μέτρο που σε συνδυασμό με όλα τα άλλα, στ’ όνομα της στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχει ως στόχο την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με πρώτο θύμα τον εργαζόμενο, το παιδί του, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, τον χρόνια πάσχοντα.
Η τρίτεκνη πολύτεκνη λαϊκή οικογένεια έχει επιπρόσθετες ανάγκες, όπως για παράδειγμα, στην φύλαξη των παιδιών, στην κατοικία, στην κατανάλωση των πρ. ΔΕΚΟ, για τα φροντιστήρια του παιδιού, για την αντιμετώπιση της ασθένειας, της αναπηρίας, των διακοπών κ.λ.π.
Από την άποψη αυτή τα επιδόματα και οι όποιες άλλες παροχές που είχαν ως τώρα, ήταν ένα ελάχιστο που όφειλε το κράτος να εξασφαλίζει για το παιδί, για την οικογένεια.
Η σημερινή καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, που έχει σαν κινητήρια δύναμη και υπέρτατη αξία την κερδοφορία του κεφαλαίου είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης σπρώχνει μαζικά στην εξαθλίωση της λαϊκές οικογένειες και ιδιαίτερα τις πολύτεκνες με πρώτα θύματα τα παιδιά. Γι’ αυτό το επίπεδο του παραγόμενου πλούτου σήμερα, οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν επιτρέπουν να αξιοποιείται προς όφελος του λαού και των πολυτεκνικών οικογενειών, που θα μπορούσε να λύσει τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες του.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός.
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει έτσι ώστε να προστατευτεί η οικογένεια των τρίτεκνων και πολύτεκνων ιδιαίτερα σήμερα μπροστά στην κρίση και πιο συγκεκριμένα:
• Να μην γίνει καμία περικοπή σε επιδόματα στην πολύτεκνη μάνα, την τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια.
• Αφορολόγητο όριο 50.000 € για την πολύτεκνη οικογένεια που να προσαυξάνεται με 5.000 € για κάθε παιδί και να αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο.


• Να παγώσουν τα δάνεια και να σταματήσουν να πληρώνουν για τις παροχές ύδρευσης, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, εκεί που υπάρχει απολυμένος γονιός, άνεργος, ή χρονίως πάσχοντας.
• Για τους άνεργους ή μερικά απασχολούμενους πολυτέκνους, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος


Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Βέρα Νικολαΐδου
Σοφία Καλαντίδου
Μπάμπης Χαραλάμπους
Νίκος Καραθανασόπουλος