Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τι λέει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τη συνεδρίαση του ΝΣ και το αιολικό πάρκο

Η θετική εισήγηση που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου από την κα. Υδραίου για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο όρος Παντοκράτορα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Εντάσσεται στη συνολική αντίληψη της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος της ΝΔ στο οποίο ανήκει η κα αντινομάρχης, για ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην αντίληψη δηλαδή, ότι η κάθε.....
 μεγάλη ιδιωτική εταιρεία με χρήματα του ελληνικού λαού (Δημόσιες Επενδύσεις και Προγράμματα της Ε.Ε.), θα μπορεί όπου θέλει και όπως θέλει, να προχωρά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με εξασφαλισμένη την αγορά της από τη ΔΕΗ σε τιμές πολύ πιο πάνω από το μέσο κόστος που έχει η ίδια η ΔΕΗ και βέβαια με το λαό να πληρώνει τα αυξημένα τιμολόγια και τις όποιες αρνητικές συνέπειες!
Η λογική που παρουσιάζεται από την εισηγητική έκθεση για τη γενική ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι άκρως παραπλανητική.
Αποκρύβει συνειδητά ότι οι λεγόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποδεδειγμένα δε στερούνται ούτε περιβαλλοντικών αλλά ούτε και κοινωνικών-οικονομικών συνεπειών.
Για αυτό και προκαλεί εντύπωση ότι η εισηγητική έκθεση της Νομαρχιακής Αρχής, δεν απαντά σε καμία από τις αιτιάσεις που έχουν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα στον τύπο της Κέρκυρας και μιλάνε για παρατυπίες στην σύνταξη της έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων!!! Για παράδειγμα μόνο η κατασκευή του υποσταθμού ανύψωσης τάσης για ένα έργο ισχύος 24 MW (περίπου το ¼ της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης της Κέρκυρας) μπορεί από μόνο του να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του όμορου πληθυσμού!
Το γεγονός ότι η χθεσινή θετική εισήγηση για την επένδυση της εταιρείας ENOVA HELLAS WINDENERGIE απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, δε μπορεί να εφησυχάζει κανέναν.
Γιατί τόσο οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας όσο και αυτοί της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν στήριξαν την εισήγηση της κας Υδραίου, πιο πολύ είχαν το μυαλό τους στις κάλπες της 7ης Νοέμβρη παρά εξέφρασαν ουσιαστικές διαφωνίες!
Είναι σαφές ότι σύντομα και κάτω από τη γενική κατεύθυνση για ιδιωτικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και τα κόμματα της προωθούν το θέμα θα επανέλθει και μάλιστα πολύ σύντομα!
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον κερκυραϊκό λαό:
Να καταδικάσει ανοιχτά τις δυνάμεις που προασπίζουν με κάθε τρόπο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στο όνομα μίας «ανάπτυξης» κομμένης και ραμμένης στο κέρδος τους, που αδιαφορούν για τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και στην υγεία του!
Να διεκδικήσει φθηνό ρεύμα που να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, σχεδιασμένη ανάπτυξη της ενέργειας και από ανανεώσιμες πηγές, με πανελλαδικό χωροταξικό σχεδιασμό από αποκλειστικά δημόσιο φορέα, στη βάση των λαϊκών συμφερόντων και όχι του κέρδους!