Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Προς μόνιμη στέγαση του ΕΙΘΕ στο Mon Repos

Την Κυριακή 29 Αυγούστου 2010 θα αρχίσουν οι επιστημονικές δραστηριότητες του “Corfu Summer Institute on Elementary Particle Physics and Gravity 2010”, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών (ΕΙΘΕ)», οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο,....
που συστήθηκε το 2006 με τη συνεργασία του Δήμου Κερκυραίων και του ΕΜΠ είναι ουσιαστικά επέκταση των δραστηριοτήτων του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος με την επωνυμία “Corfu Summer Institute on Elementary Particle Physics”, που λειτουργεί από το 1982 ως αποτέλεσμα δημιουργικής συνεργασίας, μεταξύ του ΕΜΠ, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ελληνικών Πανεπιστημίων, του Δήμου Κερκυραίων και της Νομαρχίας Κέρκυρας.


Τα Θερινά Σχολεία και Συνέδρια Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Βαρύτητας της Κέρκυρας είναι μία διεθνής διοργάνωση, που μεταξύ άλλων συμβάλλει με επιτυχία, τόσο στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των Ελλήνων υποψήφιων διδακτόρων, όσο και στην ενημέρωση των Ελλήνων ερευνητών του κλάδου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων και κβαντικής βαρύτητας.


Στόχος τους είναι η προώθηση της συνεργασίας των Ελλήνων ερευνητών με διακεκριμένους ξένους συναδέλφους τους, με σκοπό να βελτιστοποιηθεί η απόδοση τους στα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχουν προς όφελος της χώρας μας. Τέτοια προγράμματα είναι είτε εθνικά, είτε προέρχονται από διμερείς σχέσεις και μορφωτικές ανταλλαγές με άλλες χώρες, είτε προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Δίκτυα) και κυρίως στο CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων).
Για τη διεξαγωγή ειδικών εκλαϊκευτικών - εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υπάρχει μια μακροχρόνια δημιουργική συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.).
Ασύρματη ηλεκτρονική υποστήριξη των συμμετεχόντων προσφέρει ο ΟΤΕ.


Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του “Corfu Summer Institute on Elementary Particle Physics and Gravity, 2010” είναι οι εξής:


1. School and Workshops on the Standard Model and Beyond - Standard Cosmology
Το School and Workshops on the Standard Model and Beyond - Standard Cosmology. Η διάρκειά του θα είναι 7 ημέρες από 29/08 - 05/09/2010 και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 160 επιστήμονες του κλάδου.


2. School and Workshops on Cosmology - Strings: Theory - Cosmology - Phenomenology
Η διάρκειά του θα είναι 7 ημέρες από 05/9 έως 12/9/2010 και αναμένεται να προσελκύσει περί τους 150 επιστήμονες. Επιπλέον, υπολογίζεται να συμμετάσχουν περίπου 50 επιστήμονες της προηγούμενης διοργάνωσης.


3. Workshop on Noncommutative Field Theory and Gravity
Η διάρκειά του θα είναι 4 ημέρες από 8/9 έως 12/9 και αναμένεται να προσελκύσει γύρω στους 100 επιστήμονες.


4. 5th International Conference on the Exact Renormalization Group
Η διάρκειά του θα είναι 7 ημέρες από 12/9 έως 19/9/2010 και αναμένεται να προσελκύσει περί τους 150 επιστήμονες.


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα:
http://www.physics.ntua.gr/corfu2010/
Στη φετινή διοργάνωση έχουν γίνει περί τις 350 εγγραφές επιστημόνων από 38 χώρες.


Είναι σαφές ότι το Corfu Summer Institute on Elementary Particle Physics and Gravity” έχει γίνει θεσμός και κατέχει ήδη μια από τις πρώτες θέσεις σε διοργανώσεις αυτού του είδους σε παγκόσμια κλίμακα. Τελικός στόχος είναι η λειτουργία του ΕΙΘΕ σε μόνιμη βάση στην Κέρκυρα και η διεύρυνσή του σε άλλους επιστημονικούς κλάδους. Σχετικές συζητήσεις γίνονται ήδη μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Δήμου Κερκυραίων, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία. Ο Δήμος Κερκυραίων είναι επικεφαλής μιας σειράς φορέων, Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων που υποστηρίζουν τόσο τη φετινή διοργάνωση όσο και την προώθηση του ΕΙΘΕ.


Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχει και το CERN, μετά από σχετική αίτησή του, στα Ιδρυματικά μέλη του ΕΙΘΕ. Η συμμετοχή αυτή ενισχύει σημαντικά όλο αυτό το θετικό κλίμα και υπάρχει αισιοδοξία, από την πλευρά του Δήμου Κερκυραίων και των άλλων διοργανωτών, για μόνιμη στέγαση του ΕΙΘΕ στο χώρο του Mon Repos.