Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Δήμος Κερκυραίων – Δήμος Βελιγραδίου ημέρες πολιτισμού

Αυτό τον τίτλο επέλεξαν ο Δήμαρχος Κερκυραίων και ο Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα για την έναρξη της πολιτιστικής συνεργασίας Δήμου Κερκυραίων και Δήμου Βελιγραδίου που ξεκίνησε την Παρασκευή, 20 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στον προθάλαμο των Ανακτόρων Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Ήταν....
 πράγματι μια μαγική βραδιά, με το κοινό να έχει κατακλύσει την αίθουσα, με την παρουσία του Δημάρχου Κερκυραίων, Σωτήρη Μικάλεφ, του Πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα, Ντράγκαν Ζουπανιέβατς, και άλλων επισήμων. Σ’ αυτή την αυγουστιάτικη βραδιά πολιτισμού, ο πιανίστας Παύλος Βεντούρας, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου «Νικόλαος Μάντζαρος» και η Σοπράνο η Suzana Suvakovic – Savic, του Εθνικού Λυρικού Θεάτρου της Σερβίας, μάγεψαν το κοινό και έδωσαν υποσχέσεις ότι αυτή η συνεργασία πολιτισμού θα έχει ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κερκυραίων τόνισε: «Η βούληση του Δήμου για αναβάθμιση και διεύρυνση των σχέσεων πολιτισμού με το Δήμο Βελιγραδίου είναι ισχυρή και εκφράζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης που υπογράφηκε το Φεβρουάριο 2010 στο Βελιγράδι. Οι σχέσεις Σερβίας – Κέρκυρας, εδράζονται σε ιστορικά γεγονότα υψίστης εθνικής σημασίας για τους δύο λαούς μας, που σε συνδυασμό με την παρουσία του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα το 1916, κατά την επιχείρηση «σωτηρίας» του σερβικού έθνους την περίοδο εκείνη, καθιστούν το οικοδόμημα αυτό στέρεο και με διαχρονική διάρκεια που δεν μπορεί να διαρραγεί και να φθαρεί από οποιαδήποτε αλλαγή στο χρόνο. Το τεράστιο πολιτιστικό δυναμικό του Δήμου Κερκυραίων καθώς και η προοπτική του νέου μεγάλου πλέον Δήμου, δημιουργούν μία νέα πρόκληση και στις σχέσεις πολιτισμού και συνεργασίας με τη Σερβία και τους αδελφοποιημένους Δήμους στην οποία είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία». Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου Βελιγραδίου για την βραδιά πολιτισμού και ευχαρίστησε τον κ. Σ. Μικάλεφ για τις προσπάθειες του Δήμου Κερκυραίων να αναβαθμίσει την πολιτιστική συνεργασία των αδελφοποιημένων δήμων. Όπως τόνισε, «κάθε χρόνο την Κέρκυρα επισκέπτονται πάνω από 30.000 Σέρβοι και η διοργάνωση ημερών πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία». «Για μας», υπογράμμισε, «η Κέρκυρα αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορία μας και είναι πάντα στην καρδιά κάθε Σέρβου. Ιδιαίτερα προσβλέπουμε σε μία κορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο κατά το 2006, με την ευκαιρία της επετείου των εκατό χρόνων από την παρουσία του Σερβικού στρατού και της Σερβικής Κυβέρνησής μας στην Κέρκυρα».
Στη μαγική βραδιά πολιτισμού της Παρασκευής, ο πιανίστας Παύλος Βεντούρας ερμήνευσε έργα των Aram Khatcaturian: Toccata, Francois Couperin: Soeur Monique, του ιδίου «το ποτάμι των υπερήχων» και του Νικόλαου Μάντζαρου: Η Ξανθούλα. Η σοπράνο Suzana Suvakovic – Savic, με πιανίστα τη Μαριλένα Ελούλ, καθηγήτρια του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Κερκύρας, ερμήνευσαν τα έργα «Sve dok je tvoga blagog oka» του I.Bajić, Aria Musetta «Quando me'n vo» από την όπερα La Boheme του G. Puccini, «El vito» του F. Obradors, «La Spagnola» του V. Di Chiari, Aria Nedda «Qual fiamma aveva nel guardo» του R. Leoncavallo, «Το κυπαρισσάκι» του Μάνου Χατζηδάκη, «Santa Lucia» του T. Cottrau, «Non ti scordar di me» του E. Curtis, «Oči čornije», ρωσική μπαλάντα και «O sole moi» του E. Di Capua.