Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΟΕΒΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

«Δεν περπατούν» τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία - εφορία και για την αγορά πρώτων υλών καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, προφανώς εξ αιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΤΕΜΠΜΕ από τα τέλη Μαΐου που.....
ξεκίνησαν τα προγράμματα ως τις 13 Αυγούστου οι τράπεζες είχαν χορηγήσει μόλις 193 δάνεια συνολικού ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46, αξίας 1,346 εκατ. ευρώ αφορούν το πρώτο πρόγραμμα, δηλαδή τα δάνεια για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά σε δάνεια για την αγορά πρώτων υλών δείχνει να εξελίσσεται καλύτερα, αφού οι τράπεζες έχουν χορηγήσει 147 δάνεια, συνολικού ύψους 10,342 εκατ. ευρώ.
Εγγυήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προυπολογισμός εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ για κάθε προγράμμα φθάνει στο 1 δισ. ευρώ, και με δεδομένο ότι οι εγγυήσεις καλύπτουν το 80% του δανείου σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν εγγυημένα δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ, από 1,25 δισ. ευρώ για κάθε πρόγραμμα. Στο ΤΕΜΠΜΕ υπάρχει σοβαρός προβληματισμός ειδικά για το πρώτο πρόγραμμα (ασφαλιστικά ταμεία/εφορίες) το οποίο δεν προχωρεί και λήγει στο τέλος του χρόνου. Το δεύτερο πρόγραμμα δείχνει να έχει καλύτερη ανταπόκριση και ότι έχει «χρόνο» για να περπατήσει, δεδομένου ότι λήγει στο τέλος του 2011.