Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Εγγραφο- φωτιά για το τουριστικό καταφύγιο Μπενιτσών

Εγγραφο προς το Δήμο Αχιλλείων απέστειλε η Γενική Γραμματεία Τουρισμού- Δ/νση Τουριστικών Λιμένων/ Τμήμα Συμβάσεων Παραχώρησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στο έγγραφο, που κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη, το Νομάρχη και το Λιμενικό, αναφέρει απίστευτα πράγματα που δεν έχουν γίνει στο Τουριστικό Καταφύγιο Μπενιτσών με αποτέλεσμα αυτό να μην λειτουργεί για το λόγο που κατασκευάστηκε,....
δηλαδή για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία ενός μηχανσιμού υποστήριξης της τουριστικής κίνησης στις Μπενίτσες, που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα μετά την συνεχιζόμενη κάμψη για δύο τουλάχιστον δεκαετίες.


ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ


Το έγγραφο που υπογράφει η προϊσταμένη της Διοεύθυνσης Αναστασία Μαρκάτου και έχει ημερομηνία 19 Ιουλίου 2010, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Αχιλλείων είναι ο φορέας διαχείρησης του τουριστικού καταφυγίου, και ως εκ τούτου έχει αποκτήσει την πλήρη χρήση και εκμετάλλευσή του. «Επομένως ο Δήμος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οφείλει να διατηρεί το καταφύγιο σε καλή κατάσταση από πλευράς εγκαταστάσεων και παρεχόμενων υπηρεσι΄ω ν και να μεριμνά για τη συντήρηση του και τις επισκευές των έργων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, με γνώμονα τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την τόνωση της τουριστικής κίνησης γτης συγκεκριμένης περιοχής.
Προκειμένου να προβούμε στις δέουσες ενέργειες όσον αφορά στην έκδοση του Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας που μας έχετε διαβιβάσει, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των χερσαίων εγκαταστάσεων του καταφυγίου, δεδομένου ότι ο Δήμος σας έχει εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής των χερσαίων εγκαταστάσεων και έχει αναλάβει τις διαδικασίες ανάθεσης εκτέλεσής τους.
Επιπλέον παρακαλούμε όπως σας είχαμε ζητήσει, να μας αποστείλετε το εγκεκριμένο Ποιστοποιητικό Πυρασφάλειας, (…) και να μας γνωρίσετε εάν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια: «Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης» και «Σχέδιο Παραλαβής και Διχείρισης Πετρελαιοειδών καταλοίπων , χρησιμοποιημένων λιπαντικών και απορριμμάτων καθώς και επικίνδυνων αποβλήτων».
Στη συνέχεια θα πρέπει ως φορέας διαχείρισης να υποβάλλετε στην Υπηρεσία μας τα προτεινόεμνα τιμολόγια ελλιμενισμού και λοιπών παρεχόμενων προς τα σκάφη υπηρεσιών τα οποία θα εγκριθούν με υπουργική απόφαση μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων».


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Όπως γίνεται κατανοητό, το Υπουργείο δεν έχει ιδέα ότι τα χερσαία έργα έχουν ολοκληρωθεί κατά 90 %. Ακόμα θεωρεί ότι η υπόθεση βρίσκεται στη φάση αναζήτησης αναδόχου του έργου.
Επίσης, δεν έχουν εκπονηθεί τα τα δύο σχέδια που αναφέρονται από το Υπουργείο, αλλά το κυριότερο: Το τουριστικό καταφύγιο δεν χρησιμοποιείται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Δεν υπάρχει τιμόλογιο με τα τέλη ελλιμενισμού, κανένας που ελλειμενίζεται δεν πληρώνει όσα ο νόμος ορίζει. Ο βασικός πολιτικός λόγος που δημιουργήθηκε το τουριστικό καταφύγιο υπενθυμίζεται ευσχήμως από το Υπουργείο, αλλά όπως γίνεται κατανοητό δεν υπηρετείται με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα. Και φυσικά, ο φορέας διαχείρισης του έργου, δεν απαντά επ’ αυτού. Και τι να πει άλλωστε;