Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

BALKANIZATER..

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός


Θα θυμάστε βέβαια την ομώνυμη ταινία που σατίριζε καταστάσεις του πρωταγωνιστή και του αυτοκινήτου του ανά τα Βαλκάνια.
Επίσης όλοι θυμόμαστε το καλοδεχούμενο κομβόι των Ιταλών τουριστών που το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου παλιότερα ,10ήμερο πλέον τα τελευταία χρόνια, κατακλύζουν τα νησιά μας με τις ducati ,τα φιατάκια ή τις lancia, την..καλοπληρωμένη κεφάτη φασαρία τους κλπ κλπ..Οι Ιταλοί έχουν ήδη αραιώσει....
για τους δικούς τους αλλά και τους δικούς μας δυστυχώς λόγους.
Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στις οδικές αρτηρίες και η πραγματική άρση του αποκλεισμού μας μετά την Εγνατία, φέρνουν πλέον στα νησιά μας τους Βαλκάνιους τουρίστες. Ειδικά εφέτος όλοι παρατηρούμε όλο και πιό πολλά αυτοκίνητα με πινακίδες από τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σκόπια, Σερβία αλλά και Ουγγαρία.
Είναι τουρισμός που κατά κανόνα πήγαινε οδικώς στην Χαλκιδική , την Θάσο και τις ακτές της Πιερίας. Περιοχές που και οι ίδιοι ομολογούν ότι βαρέθηκαν τα ίδια..
Λειτούργησε λοιπόν η Εγνατία και έκανε πραγματικότητα το όνειρο πολλών βαλκάνιων να έρθουν στις δυτικές ακτές της Ελλάδας και στα νησιά μας, στην Κέρκυρα, την Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
Είναι οι νέοι μικρομεσαίοι( ίσως )πελάτες μας που φτάνουν με τα δικά τους αξιόπιστα αυτοκίνητα κατά το πλείστον αυθημερόν . Ψάχνουν κάπως αργά (ως βαλκάνιοι) μέσω internet για την διαμονή τους , είναι διστακτικοί, μετρημένοι, αξιοπρεπείς, παρατηρούν τιμές και servis και είναι ίσως η καλύτερη μεσο- μακροπρόθεσμη ζωντανή μας διαφήμιση στις χώρες τους.
Μας ενδιαφέρουν αυτοί οι τουρίστες?. Πολύ μάλιστα, όταν είναι γνωστό ότι αρκετές αγορές φαίνονται κουρασμένες ή κορεσμένες..Μας ενδιαφέρουν γιατί στο σύνολο είναι πολλά εκατομμύρια(περίπου 200). Και ήταν σίγουρα πολύ σωστή η φετινή επιθετική-όπως την έλεγα τότε –πολιτική παρουσίας και διαφήμισης των νησιών μας μέσω της ΕΤΙΝ στα Βαλκάνια.
Είναι βέβαια στο δικό μας χέρι να πολλαπλασιαστούν ή να τους χάσουμε μόλις τους βρήκαμε, μόλις πήραν το δρόμο και βρήκαν εναλλακτικές περιοχές για τις διακοπές τους..Λόγια απλά και κατανοητά!!!
Οι νέοι μας πελάτες δεν είναι κουτορνίθια ούτε..άγγλοι ασθενείς(κατά το film), ούτε πάμπλουτοι Αμερικανοί. Είναι βαλκάνιοι και όπως λέει και ο Δ. Σαββόπουλος εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε. Θα δώσουμε για να πάρουμε..
Αν λοιπόν προσπαθήσουμε να τους γελάσουμε(άλλο δωμάτιο βλέπουν στο internet κι άλλο τους δίνουμε), αν οι τιμές ανεβάζουν το προϋπολογισμό τους σαν κόστος διαβίωσης (γιατί μόνο την τιμή του δωματίου τους γνωρίζουν..) κάτι δεν πάει καλά μ εμάς και να μη φωνάζουμε εκ των υστέρων . Εμείς θα φταίμε αν γυρίσουν την πλάτη και πάνε στο Βόσπορο ή το άλλο..Αιγαίο( είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε πιο εννοώ..).
Καλοδεχούμενοι οι νέοι μας πελάτες . Καλό μυαλό σ εμάς να τους κρατήσουμε…