Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΝΕ Κέρκυρας ΚΚΕ:Υπόλογοι στο λαό της Κέρκυρας οι πολιτικοί υπεύθυνοι, για τη φωτιά στο Τεμπλόνι και τη διαχείριση απορριμμάτων

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που υπάρχει εδώ και χρόνια στο νομό Κέρκυρας αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο με τη φωτιά που για μια ακόμη φορά ξέσπασε στον κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ την ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Ιουλίου.
Παρά τις διαμαρτυρίες, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ το αυτί των υπευθύνων για την απουσία πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει ιδρώσει. Η αδιαφορία των κυβερνήσεων σήμερα του ΠΑΣΟΚ χθες της ΝΔ, των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και του Συνδέσμου Καθαριότητας έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης υπομονής.
Η αδιαφορία μαζί με την απαράδεκτη ενιαία στάση...
 που κράτησαν στο Σύνδεσμο καθαριότητας όλοι οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας απέναντι στους κατοίκους στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ καταγγέλλοντας τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν ότι καταστρέφουν τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας δυνάμεις καταστολής και σέρνοντας του κατοίκους στα δικαστήρια έχουν οδηγήσει σ΄ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζεται στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της συγκεκριμένης περιοχής αλλά αφορά όλη την Κέρκυρα αφού η φωτιά απελευθερώνει στο περιβάλλον τοξικές ουσίες μολύνοντας την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος της Κέρκυρας, «καίγοντας» τη δημόσια Υγεία. Όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι έχουν το θράσος να επικαλούνται τα αποτελέσματα της πολιτικής που άσκησαν ως δήμαρχοι, διεκδικώντας την εκλογή τους στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2010 και οι περισσότεροι φορώντας την μάσκα του «αυτοδιοικητικού», του «ανεξάρτητου», του «ακομμάτιστου» με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο Εσπερίων κ. Αυλωνίτη.
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους του ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ μαζί με τους κατοίκους της Λευκίμμης και το λαό της Κέρκυρας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν την πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Πολιτική που εφαρμόζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση της ΝΔ. Άμεσα να διεκδικήσουν:
• Μια ολοκληρωμένη λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού με χωροθέτηση νέων χώρων εξαιρώντας την αποδεδειγμένα με στοιχεία κορεσμένη περιοχή του ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ και μη δίδοντας άδεια λειτουργίας στον παράνομο ΧΥΤΑ Νότου. Η ολοκληρωμένη λύση να περιλαμβάνει την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, το εργοστάσιο κομποστοποίησης και τέλος το χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Τα αναγκαία έργα να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου, με δημόσιες επενδύσεις και όχι με μεθόδους (αυτοχρηματοδότησης, ΣΔΙΤ) που εμπλέκουν τους ιδιώτες.
• Τη μη προώθηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Η διαχείριση – ανακύκλωση των απορριμμάτων να ασκείται από υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης και με λειτουργία που να ενισχύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τους.
• Την προώθηση των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση των βλαβών, για να αρχίσει το έργο απορρύπανσης, της αποκατάστασης αλλά και της ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου (μελέτη, εξασφάλιση χρηματοδότησης, δημοπράτηση, υλοποίηση).