Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Λίγο πριν φύγουν, τσακώνονται μεταξύ τους οι Δήμαρχοι- Τι απαντά ο Σ. Μικάλεφ σε Αυλωνίτη και Ερ. Καρύδη

Σχετικά με τις δηλώσεις των Δημάρχων κ.κ. Καρύδη και Αυλωνίτη, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ δήλωσε τα εξής:
«Ο Δήμαρχος Κερκυραίων δεν είναι αντίπαλος των άλλων συναδέλφων Δημάρχων. Διαχωρίζει την θέση του όχι από τις εκφρασμένες απόψεις του Συνδέσμου, υπέρ των οποίων έδωσε μάχες μαζί με ολόκληρη την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά επειδή οι απόψεις αυτές δεν τυχαίνουν της ομόθυμης υποστήριξης της Πολιτείας, που μέσω του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας παρακάμπτει το Σύνδεσμο και αναιρεί τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Όπως έχει δηλώσει και ο συνάδελφος κ. Χαλικιάς, η όποια λύση προέρχεται από ενδελεχή διαβούλευση με την ΠΙΝ και τους κατοίκους του Τεμπλονίου.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Αυλωνίτη που η στάση μου «δεν του άρεσε», αλλά....
κυρίως του κ. Καρύδη, που ανακάλυψε, εν όψει της συνολικής αντιπροσώπευσης του νησιού μας σε ένα Δήμο, ως λύση των προβλημάτων του δικού του, να πετάξει τα σκουπίδια του Δήμου του στο Δήμο Κερκυραίων. Η στάση του αυτή μένει να κριθεί από τους δικούς του δημότες. Πάντως προσβάλει βάναυσα τους συνδημότες μου.


Το πόσο υποστηρίχτηκε ο Δήμος Κερκυραίων από τους όμορους Δήμους, δεν χρειάζεται να συζητηθεί. Οι δημότες όλου του νησιού το γνωρίζουν. Όπως είναι πολύ γνωστές οι προσπάθειες που έκανα ως πρόεδρος του Συνδέσμου για να εξυγιανθεί ο χώρος στο Τεμπλόνι και να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Δεν είναι αστείο να παρουσιάζουν οι κύριοι Καρύδης και Αυλωνίτης έναν κατάλογο δράσεων που ο Σύνδεσμος έχει προωθήσει και περιμένει την χρηματοδότηση και τις ενέργειες της ΠΙΝ; Τι νόημα έχουν αυτές οι δηλώσεις; Μήπως ο Δήμαρχος Κερκυραίων δεν έχει προεδρεύσει, δεν έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση αυτών των ενεργειών;


Καταλαβαίνω ότι πίσω από την ανησυχία των συναδέλφων δημάρχων βρίσκεται η πολιτική απόφαση να μη πληρώσει το Τεμπλόνι για άλλα πενήντα χρόνια την αβελτηρία υπευθύνων και ανεύθυνων διαχειριστών της Καθαριότητας. Κανένας δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει η ενεργοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού έως το 2011. Αν μπλοκάρεται το ζήτημα, είναι θέμα περιφερειάρχη να το ξεμπλοκάρει. Και αν ο περιφερειάρχης ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Καρύδης, δηλαδή να περάσει μια επταετία ώσπου να αποφασιστεί πάλι η χωροθέτηση στο Τεμπλόνι, τότε είναι άξιος ο μισθός τους. Αγωνίστηκα να κρατηθεί το νησί καθαρό και όχι η πόλη της Κέρκυρας μόνον. Στην φαντασία των Δημάρχων βρίσκεται ο διαχωρισμός της θέσης μου. Οι οποίοι εθελοτυφλούν μη βλέποντας ότι η Πολιτεία, την οποία υποστηρίξαμε με πάθος, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, μας αδειάζει κανονικά. Είτε τσακωθούν, είτε δώσουν τα χέρια Αυλωνίτης και Καρύδης με τον Μικάλεφ, ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι στην αρμοδιότητα της ΠΙΝ. Να δηλώσει λοιπόν ξεκάθαρα η ΠΙΝ αν σκοπεύει να τον σεβαστεί ή αν σκοπεύει να τον αλλάξει. Τα υπόλοιπα, δείχνουν απλώς απώλεια ψυχραιμίας και έλλειψη κοινής λογικής»