Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Καθαριότητας ο Σ. Μικάλεφ

Με αίσθημα ευθύνης απευθύνομαι σήμερα στο Δ.Σ. του Συνδέσμου και στον Κερκυραϊκό λαό και δηλώνω ότι για λόγους ευθιξίας, δεν μπορώ να παραμείνω στην θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας.
Η πόλη της Κέρκυρας έχει υποστεί τα πάνδεινα από τη μακροχρόνια διαμάχη....
 για την επιχειρησιακή ικανότητα η μη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Τα σκουπίδια έχουν σωρευτεί στους δρόμους μας, χωρίς καμία διάκριση εποχής και περιόδου, με αποτέλεσμα την ομηρεία των δημοτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας. Ο Σύνδεσμος, στο διάστημα της Προεδρίας μου, είχε μιά ουσιαστική και θεσμική υποχρέωση, να τηρήσει επακριβώς τον από χρόνια θεσμοθετημένο περιφερειακό σχεδιασμό, που προέβλεπε:


• Επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στη θέση «Ακροκέφαλο» Τεμπλονίου Δ. Κερκυραίων.
• Ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας,
• Κατασκευή και λειτουργία δυο κινητών ΣΜΑ. Ένας στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας και για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής και ένας στο νησί των Παξών με μεταφορά των αποβλήτων στον κεντρικό ΧΥΤΑ της Νήσου Κέρκυρας έως ότου λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.
• Κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων (4) μικρών ΧΥΤΑ στα νησιά Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι και Αντίπαξοι.


Η γραμμή πλεύσης των μελών του Συνδέσμου ήταν συγκεκριμένη και παρά τις αφόρητες πιέσεις και το αίμα που χύθηκε στη Λευκίμμη, ήταν σαφές ότι έπρεπε να υποχωρήσουν οι σκοπιμότητες και να τεθεί ο δάκτυλος επί του τύπου των ήλων. Είναι ζήτημα χρόνου να πορευθούμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας. Ο Σύνδεσμος στα χρόνια της θητείας μου ως Προέδρου και με την άοκνη προσπάθεια και συμβολή του Αντιπροέδρου του κ. Σπ. Τριβυζά έχει ολοκληρώσει έργα (Κατασκευή Κυττάρου Γ, Κατασκευή Περιμετρικών Τοιχείων, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Συστήματος Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων με Αντίστροφη Ωσμωση, Εκπόνηση Μελέτης Κατασκευής Κυττάρου Β – Επέκταση Αναβάθμιση ΒΙΟ.ΚΑ., Εκπόνηση Μελέτης Οργάνωσης Συστήματος Ανακύκλωσης και Προγράμματος Ευαισθητοποίησης, Εκπόνηση Μελέτης Προμήθειας Εξοπλισμού – Αποκομιδής και Διάθεσης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, Εκπόνηση Μελέτης Αποκατάστασης Κυττάρου Α’, Προμήθεια Τεμαχιστή Ογκωδών Απορριμμάτων) και έχει προγραμματίσει και άλλα (Εγκατάσταση Συστήματος Βιοαερίου, Εκπόνηση Μελέτης Κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης στη Βόρεια Κέρκυρα, Εκπόνηση Μελέτης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Προμήθεια Συμπιεστή Στερεών Αποβλήτων) που δεν έχουν γίνει επί μία εικοσαετία στο νησί μας. Και οι προθεσμίες πιέζουν.


Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι οι προθεσμίες πιέζουν περισσότερο κάποιους από κάποιους άλλους. Επί τρία χρόνια αρνήθηκα να συμβάλω σε ειδική σχέση με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ως Δήμαρχος Κερκυραίων, επειδή έκρινα ότι η συντονισμένη δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης προέχει από προσωρινά πολιτικά οφέλη.


Αλλά τα χτυπήματα κάτω από την μέση, ήταν πολλά. Η πόλη της Κέρκυρας, υπενθυμίζω στους Κερκυραίους, έχει επίμοχθες και σοβαρές διεθνείς υποχρεώσεις μετά την ένταξή της στην UNESCO, υποχρεώσεις που η πολιτεία δεν σέβεται και δεν συνεκτιμά, αλλά αυτή η υστέρηση δεν είναι λόγος για να αποποιηθούμε τις δικές μας ευθύνες.


Οι παλινδρομήσεις από μεριάς αρμοδίων φορέων, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, δεν καθιστούν εφικτή την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού. Η καλύτερη λύση, για να αντιμετωπισθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι η αναθεώρηση του υπάρχοντος σχεδιασμού και νέα χωροθέτηση, που να τυγχάνει της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, οι κάτοικοι της περιοχής του Τεμπλονίου έχουν πληρώσει ακριβά αυτή την παλινδρόμηση, όπως ακριβά έχει πληρώσει και ο Δήμος Κερκυραίων.


Το πρόσφατο γεγονός της πυρκαϊάς έδειξε για άλλη μία φορά τον καθοριστικό ρόλο του Δήμου Κερκυραίων στην επιχείριση κατάσβεσης.


Η ιδιότητά μου ως Πρόεδρος του Συνδέσμου και παράλληλα Δημάρχου Κερκυραίων με έχει φέρει πολλές φορές σε σύγκρουση καθηκόντων. Παραιτούμαι γιά λογους ευθιξίας, δηλώνοντας, ότι παρόλο που δεν έχω κάποιο πολιτικό συμφέρον από αυτό, πάντοτε υποστηρίζω τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των δημοτών μας, ακόμη κι άν οι απόψεις μας διίστανται. Αισθάνομαι ότι οι θεσμοί που κατ΄επέκτασιν της αιρετής θέσης μου υπηρετώ, δεν με κάλυψαν καθόλου, και μόνον χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων στον Σύνδεσμο, στον Δήμο, στον τομέα της Καθαριότητας, γλυτώσαμε τα χειρότερα την τελευταία στιγμή. Ελπίζω η παραίτησή μου να λειτουργήσει με τον τρόπο που επιθυμώ: ως καταλύτης σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, ως έκκληση να αφήσουμε έξω από την μικροπολιτική τον χειρισμό ευαίσθητων και στρατηγικών ζητημάτων του νησιού που σχετίζονται με την επιβίωση των Κερκυραίων, και ως απαρχή ενός γόνιμου προβληματισμού γιά το μέλλον του νησιού μας.






Ο Δήμαρχος Κερκυραίων




Σωτήρης Μικάλεφ