Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΙΑΚΩΝ- ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ 28/06/2010

Στις 28/06/2010 το Δημοτικό μας Συμβούλιο Συνεδρίασε 2 φορές, για να συζητήσει στην 1η Συνεδρίαση θέματα που άπτονταν συμβάσεων εργαζομένων και στη 2η τον Απολογισμό του έτους 2009. Αποχωρήσαμε και από τις 2 Συνεδριάσεις, για μία ακόμα φορά, διαμαρτυρόμενοι για τον αντιδημοκρατικό, απολυταρχικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα:
Στην Συνεδρίαση που αφορούσε την έγκριση από το Σώμα εξωδικαστικού Συμβιβασμού με υπαλλήλους Δημοτικών Επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Σταύρος Σαββανής επιχείρησε να το εμφανίσει ως Απόφαση του Πρωτοδικείου (!!!), εξαπατώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους και εμπαίζοντας τους υπαλλήλους. Αρνήθηκε δε, παρανόμως, για μία ακόμα φορά να γνωστοποιήσει τα σχετικά έγγραφα στους Δημοτικούς Συμβούλους.
Η Συνεδρίαση που αφορούσε τον απολογισμό του 2009 διεξήχθη για μία ακόμα φορά «κεκλεισμένων των θυρών», καθώς το Προεδρείο του Δημοτικού μας Συμβουλίου φρόντισε ώστε να μην τοποθετηθούν προσκλήσεις στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου μας. Θυμίζουμε δε ότι είναι εκ του Νόμου υποχρεωτική η πρόσκληση και το δικαίωμα του λόγου των Δημοτών στην Συνεδρίαση αυτή.
Ο κ. Σταύρος Σαββανής επιχείρησε να περιορίσει το συνολικό χρόνο για εισηγήσεις των Συμβούλων της μειοψηφίας στα 12 λεπτά (!!!), επικαλούμενος νομολογία… Μπρουζάδου και κατά παράβαση του Νόμου και του Κανονισμού. Και φυσικά αντιμετώπισε την αντίδρασή μας.
Και ενώ στο σύνολο της χώρας οι Δήμαρχοι εκμεταλλεύονται την ετήσια αυτή Συνεδρίαση για να διαφημίσουν με έντυπα το έργο τους, ο Δήμαρχός μας κ. Κάρρας έκανε για μία ακόμα φορά μία προφορική εισήγηση στην οποία περιλαμβάνονταν τα εξής:....

1. Διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Φαιάκων εξακολουθεί να λειτουργεί, προς μεγάλη ανακούφιση των Συμβούλων της πλειοψηφίας.
2. Το μοναδικό έργο που κατασκευάστηκε το έτος 2009 ήταν ένα πεζοδρόμιο μήκους 50 μέτρων, στο Δημοτικό Σχολείο Κ. Κορακιάνας.
3. Κατασκευάστηκε γεώτρηση στις Μουργάδες Α. Κορακιάνας (η δημοπρασία της εργολαβίας θα γίνει 1 χρόνο μετά, δηλ. Ιούλιο 2010!!!, και η αποπληρωμή της κάποτε…)
4. Αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στο μέλλον…
Οι Αντιδήμαρχοι και λοιποί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν είχαν να αναφέρουν τίποτα στο Σώμα...
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σεβαστιανός Μεταλληνός, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει τι θα μπορούσε να είχε γίνει (Καστέλλο, υποδομές, τουρισμός, αθλητικές υποδομές, κλπ), καθώς επίσης και ότι τα χρήματα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν 5 εκ. ευρώ, ενώ στον απολογισμό του Δημάρχου εμφανίζεται ως έργο με δαπάνη μόνο το προαναφερθέν πεζοδρόμιο εκτιμώμενου κόστους € 5.000. (τα υπόλοιπα χρήματα που πήγαν;)
Στο σημείο αυτό της τοποθέτησης του κ. Μεταλληνού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Σαββανής:
1. επιχείρησε να διακόψει την τοποθέτηση του κ. Μεταλληνού (προφανώς βάση της προαναφερθείσας νομολογίας του… Διοικητικού Εφετείου Μπρουζάδου)
2. «διέταξε» την παύση της ηχογράφησης της Συνεδρίασης, χωρίς φυσικά να έχει τέτοια αρμοδιότητα !!!
Αντιδράσαμε έντονα στην φίμωση αυτή και αποχωρήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αποχωρήσαμε με το ερώτημα «Τι θα άλλαζε αν μας επέτρεπαν την έκφραση των απόψεών μας;».
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αιρετοί που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των αρχών και των διατάξεων του Συντάγματος και των Νόμων μας. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιάκων ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τις αρχές της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας. Ας τους χαίρονται οι μετακλητοί και μη λειτουργοί και στελέχη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που ανέχονται και συγκαλύπτουν επί πολλά χρόνια την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αποσκοπεί στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να απαλλαγεί η Αυτοδιοίκηση από θρασύδειλους αυταρχικούς ηγεμονίσκους.


Για την Νέα Προοπτική για το Δήμο Φαιάκων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Θεοδώρα Μεταλληνού, Μαρία Καντάρου, Θεοφανή Τσιμπούλη,
Σπύρος Μαρτζούκος, Σεβαστιανός Μεταλληνός