Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ανοιχτή επιστολή της ΤΕΔΚ στον Πρωθυπουργό

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής
Κυβέρνησης κ. Παπανδρέου
Γεώργιο
Κέρκυρα 25 Μαΐου 2010
ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης των Ελλήνων


Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, δήμαρχοι του νησιού της Κέρκυρας , των Παξών και Κοινοτάρχες του Διαπόντιων Νησιών ,συναισθανόμενοι τη μεγάλη ιστορική και πολιτική ευθύνη μας απέναντι στο λαό του Νομού της Κέρκυρας, ως ύστατη ενέργεια προς αποτροπή της προτεινόμενης , μέσα στα πλαίσια της διοικητικής Μεταρρύθμισης, δημιουργίας ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας , στον οποίον εντάσσονται και τα Διαπόντια νησιά μας. απευθύνουμε την παρούσα, ευελπιστώντας ότι θα αποτρέψετε αυτήν για τους παρακάτω λόγους:
Η Τοπική ΄Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, όλα τα δημοτικά και Κοινοτικά συμβούλια του Νομού, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών και κοινωνικών φορέων αλλά και ο Κερκυραϊκός λαός είναι στην κυριολεξία...
 αντίθετοι με την δημιουργία ενός δήμου στο νησί της Κέρκυρας και διαφωνούν απόλυτα με την άδικη και ανιστόρητη συνένωση των Διαποντίων Νήσων με το νησί της Κέρκυρας. Η θέση μας αυτή στηρίζεται όχι μόνο στις απόψεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νομού μας αλλά και στις μελέτες: 1) Του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2) Της Ακαδημίας Αθηνών και 3) Του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου που έχουμε αποστείλει τόσο στη Κυβέρνηση όσο και στα κόμματα .
Υποστηρίζεται επίσης ομόφωνα και από το Συνέδριο της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων .
Το νησί της Κέρκυρας και τα Διαπόντια Νησιά δε μπορεί επ’ ουδενί να ενταχθούν στον κανόνα «κάθε νησί και Δήμος» και προς τούτο επιθυμούμε να παραθέσουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία:


1) Η Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά έχουν έκταση 605186 στρέμματα.
2) Αποτελούνται από 105 δημοτικά διαμερίσματα.
3) Αποτελούνται συνολικά από 278 χωριά και οικισμούς, εκ των οποίων τουλάχιστον 40 είναι παραθαλάσσιοι οικισμοί και μεγαλύτεροι από τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία ανήκουν.
4) Έχουν πληθυσμό 109.537 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στον πληθυσμό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο αριθμός περίπου 10.000 αλλοδαπών που κυρίως κατάγονται από Αλβανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατοικούν μόνιμα στο νησί και στα Διαπόντια νησιά. Δέον να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός αυτός επαυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες και ανέρχεται ουσιαστικά σε 300.000 .
5) Το μήκος του νησιού ανέρχεται περίπου σε 100 χιλιόμετρα από Βορρά προς Νότο. Η απόσταση των πιο απομακρυσμένων Δημ. Διαμερισμάτων από την πόλη της Κέρκυρας προς Νότο και προς Βορρά ανέρχεται σε 45 χιλιόμετρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού απλώνεται στην κυριολεξία ένας απέραντος οικιστικός ιστός που η μόνιμη παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, επιβάλλεται.
6) Στις περιοχές Νότου-Μέσης και Βορρά έχουν αναπτυχθεί νέα οικονομικά κέντρα σε επίπεδο μικρών πόλεων που προσδιορίζουν με πασιφανέστατο τρόπο την αναγκαιότητα σύστασης αυτόνομων διοικητικών μονάδων που θα τα στηρίξουν και θα τα αναπτύξουν περαιτέρω στην κατεύθυνση της συνέχισης της Περιφερειακής οικονομικής, πολιτιστικής , κοινωνικής και διοικητικής αποκέντρωσης.
7) Το νησί της Κέρκυρας έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπως και το μεγαλύτερο σε χιλιόμετρα οδικό δίκτυο (επαρχιακό- δημοτικό- αγροτικό) στην Ελλάδα .
8) Ο ελαιώνας της Κέρκυρας αποτελείται από 4.000.000 ελαιόδεντρα.
9) Δε μπορεί να διαλάθει της προσοχής σας και το δεδομένο ότι για την κατάρτιση ενός συνδυασμού στις προσεχείς δημοτικές εκλογές απαιτούνται συνολικά 525 (!!!) υποψηφιότητες δημοτικών και τοπικών συμβούλων και
10) Πλέον όλων των ανωτέρω η πόλη της Κέρκυρας έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των προστατευομένων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι απορίας άξιον πως μπορεί ο ένας και μοναδικός δήμος στο νησί να συνδυάσει πολιτικές που θα αφορούν στην ανάδειξη και διατήρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία παράλληλα .


Η διοικητική οντότητα «νησί-κυβερνείο» είναι εξ αντικειμένου αδύνατο να υλοποιηθεί και ουσιαστικά θα λειτουργήσει ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ για το νησί μας και τα Διαπόντια Νησιά με την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και την επιβαλλόμενη αμεσότητα στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Οι αρμοδιότητες, έτσι ώστε να λειτουργήσει το νησί ως «νησί-κυβερνείο», θα μπορούσαν θεσμικά να ασκηθούν από τον Δήμο της Πρωτεύουσας του νησιού έτσι ώστε να διασκεδασθούν και τα επιχειρήματα ότι θέματα που αφορούν όλο το νησί μόνος ένας Δήμος μπορεί να τα επιλύσει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει και για όλους τους άλλους νομούς στην Ελλάδα; Εκεί γιατί δημιουργούνται περισσότεροι Δήμοι και μάλιστα με αντίστοιχα χαρακτηριστικά;
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι είναι έωλο το επιχείρημα ότι με τη δημιουργία ενός Δήμου θα εκμεταλλευτούμε τη νησιωτικότητα μας και κατά συνέπεια τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς πόρους . Οι νησιωτικές πολιτικές ασκούνται από την Περιφέρεια και όχι από τους Δήμους. Αλλά και αν ήταν έτσι γιατί πρέπει να είναι ένας δήμος στο νησί; Στην Κρήτη και στην Εύβοια που συνιστώνται περισσότεροι δήμοι θα χάσουν τους πόρους αυτούς; Επιβάλλεται η δημιουργία τριών Αυτοτελών Δήμων στα Διαπόντια Νησιά και για λόγους εθνικούς αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, ισονομίας και αναλογικότητας, σε σχέση με αντίστοιχου μεγέθους νησιά του Αιγαίου (Γαύδος, Ανάφη, Λειψοί, κλπ.).
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η δημιουργία ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας ,είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και διοικητική αποσάρθρωση την τοπική κοινωνία μας , με κίνδυνο να πλήξει την κοινωνική συνοχή και να υποβαθμίσει την τουριστική ανάπτυξη των παραλιακών και τουριστικών οικισμών που εκτείνονται από άκρου εις άκρον του νησιού της Κέρκυρας. Τέλος θα πρέπει να σας τονίσουμε την ανησυχία του Νομού μας ότι η σύσταση ενός δήμου σε κάθε νησί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάργηση της Περιφέρειας στο άμεσο μέλλον.
Την παρούσα σας αποστέλλουμε έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη σε σας , στην πολιτική διορατικότητά σας και την αγάπη που τρέφεται προς το νησί μας , τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά μας. Πριν είναι πολύ αργά, επιθυμούμε να παρέμβετε έτσι ώστε να αποτρέψετε την προτεινόμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημιουργία ενός Δήμου στο νησί μας και την συνένωση με αυτό των Διαποντίων νησιών.




Με τιμή


Σωτήριος Μικάλεφ Δήμαρχος Κερκυραίων
Ερωτόκριτος Καρύδης Δήμαρχος Αχιλλείων
Αλέξανδρος Αυλωνίτης Δήμαρχος Εσπερίων
Σπυρίδων Γατσούλης Δήμαρχος Λευκιμμαίων
Μιχαήλ Κάρρας Δήμαρχος Φαιάκων, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Κέρκυρας
Σπυρίδων Κροκίδης Δήμαρχος Παρελίων
Σπυρίδων Βάρελης Δήμαρχος Θιναλίων
Σπυρίδων Τριβυζάς Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου
Κων/νος Χαλικιάς Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών
Βασίλειος Χειμαριώτης Δήμαρχος Κορισσίων
Ιωάννης Λειβαδιώτης Δήμαρχος Μελιτειέων
Γεώργιος Πανταζής Δήμαρχος Κασσωπαίων
Σπυρίδων Μπογδάνος Δήμαρχος Παξίων
Ιωάννης Αργυρός Πρόεδρος Κοινότητας Μαθρακίου
Χρήστος Κατέχης Πρόεδρος Κοινότητας Ερείκουσας
Χριστόφορος Κατέχης Πρόεδρος Κοινότητας Οθωνών