Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Επιστολή για την σαπωνοποιία Πατούνη

Προς
1. Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
2. Υφυπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη
3. Γεν. Γραμμ. Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη
4. Γεν. Γραμμ. Τουρισμού κ. Γιώργο Πουσσαίο
5. Γεν. Γραμμ. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Κων/νο Γεωργαλίδη
6. Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανο Πουλημένο
7. Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Σωτήρη Μικάλεφ
8. Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιώργο Χονδρογιάννη
9. ΜΜΕ
Θέμα: “Ένα μοναδικό μνημείο του πολιτισμού της ελιάς η “Σαπωνοποιία Πατούνη” σε κίνδυνο”
Κυρίες και Κύριοι,
Εκπροσωπώντας το Δίκτυο των ‘Δρόμων της Ελιάς’ και τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό, εκφράζω την έντονη ανησυχία μας για τις συνέπειες της πρόσφατης δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας σύμφωνα με την οποία το κατάστημα της ιστορικής “Σαπωνοποιίας Πατούνη” υποχρεώθηκε να διακόψει τη δραστηριότητά του μετά από 100 και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Η υπό απειλή “Σαπωνοποιία Πατούνη” είναι μια....
 μοναδική στην ελληνική επικράτεια περίπτωση επιχείρησης, η οποία επί 5 ολόκληρες γενεές εξακολουθεί να λειτουργεί με τις ίδιες παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής, αποτελώντας μια σπάνια ζωντανή μαρτυρία της βιομηχανικής άνθισης στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα και συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης της παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων της ελιάς που εκλείπει.
Για τους λόγους αυτούς αλλά και επειδή ο χώρος στο σύνολό του αποτελεί ένα αυθεντικό εν λειτουργία μνημείο προβιομηχανικής αρχαιολογίας και μοναδικό “ζωντανό μουσείο παραδοσιακής σαπωνοποιίας” στον ελληνικό χώρο, η “Σαπωνοποιία Πατούνη” έχει συμπεριληφθεί επίσημα ως σταθμός της Μεγάλης Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης “Δρόμοι της Ελιάς”. Συγκεκριμένα, έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτό ότι η “Σαπωνοποιία Πατούνη”:
α. συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της νεώτερης ιστορίας του τόπου και ιδιαίτερα των νήσων του Ιονίου που υπήρξαν πρωτοπόροι στον τομέα της σαπωνοποιίας
β. αντιπροσωπεύει άριστα την ελληνική εκδοχή στην ιστορία της σαπωνοποιίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (σαπωνοποιεία Τρίπολης Λιβάνου, Αλέπο Συρίας, Γένοβας, Μασσαλίας) επιτρέποντας την κατανόηση της εξέλιξης αυτής της σημαντικής δραστηριότητας στο σύνολό της.
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι αποτελεί μια αδιάψευστη ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής ταυτότητας της Ελλάδας ως σημαντικής ελαιοπαραγωγικής περιοχής σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, κρίνουμε ότι η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των χώρων της είναι επιβεβλημένη.
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που υποχρεώνουν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση την “Σαπωνοποιία Πατούνη” δεν μπορεί παρά να είναι λιγότερο ουσιώδεις από τις συνέπειες που θα επιφέρουν και είναι: ο αφανισμός του μνημείου και το πλήγμα που θα υποστεί ο θεματικός και πολιτιστικός τουρισμός, ένας τομέας όπου η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη γιατί υστερεί έναντι άλλων χωρών.
Καλούμε επομένως κάθε αρμόδιο να παρέμβει και να προστατέψει τη “Σαπωνοποιία Πατούνη” της Κέρκυρας, αυτό το πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής ελληνικής κληρονομιάς, επιβραβεύοντας έτσι παράλληλα και μια μοναδική περίπτωση επιχειρηματία ο οποίος εν μέσω συνθηκών κρίσης, παγκοσμιοποίησης και κατάρριψης όλων των αξιών κινείται πρώτα και πάνω από όλα με σεβασμό και αγάπη γι’ αυτό που παρέλαβε και πασχίζει να παραδώσει άθικτο στις επόμενες γενεές.






Με εκτίμηση,


Γιώργος Καραμπάτος
Εκτελεστικός Διευθυντής
Πολιτιστικού Ιδρύματος «Δρόμοι της Ελιάς»