Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα ΚΕΝΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Να μη κλείσουν τα Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας (ΚΕΝΕ) του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ( ΟΕΕ ).
Πρόσφατα και εντελώς ξαφνικά το Δ.Σ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ζήτησε από την προϊσταμένη των Κέντρων Εργαζόμενης Νεολαίας (ΚΕΝΕ) εισήγηση για κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας των ΚΕΝΕ.
Όπως είναι γνωστό τα Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας – ως Κέντρο Εργαζόμενου Κοριτσιού (ΚΕΚ)– λειτούργησε σχεδόν από την ίδρυση του Οργανισμού. Κανονισμό λειτουργίας αποκτούν οι μονάδες το 1956. Στον κανονισμό αναφέρεται ότι...
 λειτουργούν ως πολιτιστικές εκπαιδευτικές μονάδες, με πρωινό και απογευματινό ωράριο από τις 8.00πμ μέχρι τις 8.00μμ από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούλιο. Παρέχουν δημιουργική απασχόληση και επιμόρφωση σε νέους και νέες 9-25 ετών εργαζόμενους και ανέργους, ανεξαρτήτως γραμματικών γνώσεων (αργότερα η ηλικία παρακολούθησης έγινε 9-49 ετών). Με τους κανονισμούς αυτούς η Εργατική Εστία λειτούργησε 52 ΚΕΝΕ σε όλη τη χώρα ενώ σήμερα ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας λειτουργεί 30 Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας στα οποία φοιτούν 5.000 μαθητές.
Η φοίτηση είναι δωρεάν και μετά από 2 έτη φοίτησης χορηγείται βεβαίωση παρακο–λούθησης. Τα μαθήματα διδάσκονται κυρίως από μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού. Για να καλυφθεί η ζήτηση για μαθήματα που δεν διδάσκονται σε κάποιο ΚΕΝΕ λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με τοπικούς φορείς (Δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι), Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος των εργαζομένων, αφού πλήττει κατακτήσεις που άμβλυναν με κάποιο τρόπο τις αρνητικότατες επιπτώσεις από τις αντεργατικές πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην καταργηθούν τα ΚΕΝΕ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος σ΄ αυτά.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης