Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Καλλικράτειες ... «λεπτομέρειες»

Γράφει ο Μάκης Φόρτες
http://makisfortes.blogspot.com/
http://www.makisfortes.gr/

Σήμερα ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κοινοβουλευτική διαδικασία και την επόμενη εβδομάδα θα είναι νόμος του κράτους «το πρόγραμμα Καλλικράτης για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Έστω, λοιπόν, και την ύστατη ώρα και αφού το ενδιαφέρον για τους Δήμους έχει εκλείψει, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιες Καλλικράτειες… «λεπτομέρειες» που μας αφορούν άμεσα, μήπως και κερδίσουμε κάτι ουσιαστικό για τους πολίτες και τα νησιά του Ιονίου.

«Λεπτομέρεια» πρώτη:
Είναι γνωστό πως η πολιτεία, κατά παράβαση του Συντάγματος, προκλητικά...
διαχωρίζει τα Ελληνικά νησιά σε μια σειρά από θέματα (κυρίως φορολογικά), όπως για παράδειγμα με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατά 30% έναντι των εκάστοτε συντελεστών που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
Είναι ευκαιρία, λοιπόν, τώρα με τον «Καλλικράτη» να υπάρξει ισότητα των 75 Ελληνικών νησιών σε όλα τα ζητήματα, πρώτα και κύρια με ενιαίο φορολογικό σύστημα και ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Ελλάδας και τον ειδικό δημοτικό φόρο για όλα τα νησιά και όχι μόνο για τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ποιος αλήθεια μπορεί να δικαιολογήσει το μειωμένο ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και όχι στους Οθωνούς και την Ιθάκη – εννοείται και στα άλλα νησιά του Ιονίου, μικρά και μεγάλα;
Επί πλέον με «τον Καλλικράτη» μπορεί να λυθεί οριστικά η ντροπή των παραθαλάσσιων πόλεων, να είναι διοικητικά χωρισμένες στα δύο.
Με ρητή πρόβλεψη στο άρθρο για τις «πρόσθετες αρμοδιότητες Δήμων» να γίνει η μεταφορά όλων των λιμενικών ταμείων στους Δήμους.
Επί πλέον είναι ευκαιρία να τεθεί το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά.

«Λεπτομέρεια» δεύτερη:
Στο Αιγαίο με τον «Καλλικράτη» συγκροτούνται τα περιφερειακά διαμερίσματα στη βάση όχι των νομών όπως στα νησιά του Ιονίου (και όλης της Ελλάδας), αλλά σε επίπεδο νησιού (π.χ. Τήνος) ή ομάδας νησιών (π.χ. Ικαρία και Φούρνοι).
Πρακτικά αυτό σημαίνει – και σωστά λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα – ότι στα περιφερειακά συμβούλια του Αιγαίου, θα εκπροσωπείται ξεχωριστά κάθε περιφερειακό διαμέρισμα νησιού ή ομάδας νησιών και όχι το σύνολο των νομού.
Τα ίδια όμως πρέπει να ισχύσουν και για τα νησιά του Ιονίου!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η διάκριση των Ελληνικών νησιών και στον «Καλλικράτη».
Η Ιθάκη, αλλά και οι Παξοί και τα Διαπόντια, το Μεγανήσι και ο Κάλαμος με τον Καστό, πρέπει να έχουν τους δικούς τους συμβούλους στο 41μελές Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, όπως τα νησιά του Αιγαίο, έστω και σε ομάδες.

«Λεπτομέρεια» τρίτη:
Ευτυχώς που στο Ν/Σ που κατατέθηκε στη Βουλή διορθώθηκε το αρχικό λάθος του «Καλλικράτη» και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) θα λειτουργήσει στο επίπεδο του νομού (και των δύο Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης) και όχι στο επίπεδο της Περιφέρειας όπως αρχικά προβλεπόταν και με αρμοδιότητα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Παλοστή.
Όμως η αποκομιδή των απορριμμάτων ως αρμοδιότητα ανατίθεται στους Δήμους.
Στους Νομούς με πολλούς Δήμους η ρύθμιση μπορεί να έχει βάση, όμως στα νησιά που είναι ένας Δήμος, θα πρέπει να μπορούν οι Δήμοι να αναθέτουν στον ΦΟ.Δ.Σ.Α. την αποκομιδή για την αποτελεσματικότερη άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας.
Άλλωστε η εμπειρία από τη λειτουργία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας της Κεφαλονιάς, δικαιολογεί πέρα για πέρα την πρόταση.

«Λεπτομέρεια» τέταρτη:
Είναι αμφίβολο πόσοι πρόσεξαν την αλλαγή της ονομασίας της «Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» σε «Περιφέρεια Ιονίου», που προωθεί «ο Καλλικράτης».
Δόθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Περιφέρειας ως όνομα και όχι ο ιστορικός προσδιορισμός και δεν υπάρχει – δυστυχώς – καμία ένσταση…
Όμως αν έπρεπε να γίνει κάποια αλλαγή της ονομασίας της Περιφέρειας μας, αυτή θα έπρεπε να γίνει για λόγους ιστορικής αποκατάστασης σε Περιφέρεια της Επτανήσου.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Με επιστολή τους*, στις 12 Ιανουαρίου 1987, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των τεσσάρων Νομών των Ιονίων Νησιών προς «τον Κύκλο Δημόσιας Διοίκησης» (της Βουλής) και κοινοποίηση προς τον τότε Πρωθυπουργό, τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, έθεταν για πρώτη φορά το ζήτημα της σύστασης της « Περιφέρειας της Επτανήσου».
Οι Βουλευτές που υπέγραφαν εκείνη την ιστορική επιστολή ως «εκπρόσωποι της Περιφέρειας Επτανήσου» ήταν:
Για την Κέρκυρα και Παξούς: Σπύρος Καλούδης, Σπύρος Ράλλης
Για την Λευκάδα: Γιώργος Κτενάς
Για την Κεφαλονιά και Ιθάκη: Αντώνης Τρίτσης
Για την Ζάκυνθο: Δημήτρης Μαρούδας
Τώρα, πως στην πορεία «η Περιφέρεια της Επτανήσου» έγινε «Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», είναι άγνωστο…
Σήμερα όμως με τον «Καλλικράτη» μπορεί να υπάρξει η αποκατάσταση.
Ο ιστορικός προσδιορισμός προφανώς και πρέπει να επικρατήσει του γεωγραφικού προσδιορισμού για ένα επί πλέον λόγο.
Η Επτάνησος Πολιτεία των Νησιών του Ιονίου, ήταν το πρώτο Ελληνικό Κράτος!
Σε μια εποχή που όλα ισοπεδώνονται, αν δεν απαξιώνονται, ας κρατήσουμε, τουλάχιστον, την ιστορική μας συνείδηση.

Και μια παρατήρηση «λεπτομέρεια»:
Στο Ν/Σ που κατατέθηκε στη Βουλή δηλώνεται ως πληθυσμός του Δήμου Κεφαλονιάς 34.544 και του Δήμου Ιθάκης 3.212.
Επί πλέον ορίζεται ότι «όπου γίνεται αναφορά στον πληθυσμό είναι αυτός της τελευταίας απογραφής που έχει κυρωθεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Όμως ο πληθυσμός που αναφέρεται σε αυτό το ΦΕΚ (715/Β/12.6.2002) δεν ταυτίζεται με τον (προ)αναφερόμενο στο Ν/Σ.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει 36.404 κατοίκους και όχι 34.544 και ο Δήμος Ιθάκης 3.084 και όχι 3.212.
Λεπτομέρειες θα πει κάποιος.
Κάθε άλλο, αφού επηρεάζεται τώρα ο αριθμός των εκπροσώπων τόσο στο δημοτικό όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο των Δήμων και Νομών αντίστοιχα και αργότερα η κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α.
Ξέχωρα από το γεγονός ότι αν η Ιθάκη έχει 3.212 κατοίκους, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, χάνει τα φορολογικά προνόμια των νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους…..




Υ.Γ. *Για λόγους τιμής στους πέντε εκείνους Βουλευτές, αξίζει να δημοσιευτεί σήμερα η επιστολή τους. Ιδιαίτερα που οι τρεις εξ αυτών, ο Αντώνης Τρίτσης, ο Γιώργος Κτενάς και ο Δημήτρης Μαρούδας, δεν ζουν.