Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τοποθέτηση του Χ. Χαραλαμπους στην Επερώτηση του ΚΚΕ για την ΥΓΕΙΑ

Κυρίες και κύριου συνάδελφοι, όταν οι αρμόδιοι και από τα δυο κόμματα του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αναφέρονται στα θέματα της Υγείας, μας λένε υποκριτικά –και θα εξηγήσω γιατί- ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα να πουλιέται και να αγοράζεται, είναι αγαθό.
Στην πράξη όμως, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, και αυτόν τον ασθμαίνοντα δημόσιο τομέα Υγείας, ουσιαστικά προσπαθούν να τον μεταλλάξουν, αφού λένε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι αυτόνομες, αυτοτελείς οικονομικές μονάδες, ουσιαστικά δηλαδή, ακόμα και ο δημόσιος τομέας Υγείας να δουλεύει με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Όταν δε, μιλούν για το δημόσιο Συστημα Υγείας, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, βάζουν μπροστά το βαρύγδουπο τίτλο και επιθετικό προσδιορισμό «Εθνικό», εν γνώσει τους ότι και αυτό είναι λάθος, διότι για να είναι «Εθνικό» ένα σύστημα Υγείας, πρέπει να έχει τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει προσδιορίσει.
Λέμε λοιπόν –το είπε και ο συνάδελφος που μίλησε πριν- ότι ένα Σύστημα Υγείας για να είναι «Εθνικό» πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο, χωρίς καμία...
επιχειρηματικότητα είτε ιδιωτική είτε από το δημόσιο, να είναι δωρεάν, να είναι σύγχρονο, με την έννοια ότι και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας να μπορεί να έχει πρόσβαση στην τελευταία λέξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, να είναι ενιαίο, να αφορά δηλαδή, όλη την πατρίδα μας, όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, να είναι καθολικό, να αφορά τον κάθε ένα που είναι αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είτε είναι άνεργος είτε εργαζόμενος είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος είτε μετανάστης είτε ντόπιος.
Θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως, επίσης, την πρόληψη και την πρόνοια. Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή ο δημόσιος τομέας υγείας, που υπάρχει στη χώρα μας, ούτε ένα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει.
Παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές στη χώρα μας είναι ακάλυπτες ή με υποτυπώδεις και ανεπαρκέστατες υπηρεσίες υγείας, με κέντρα υγείας με ελάχιστο σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικό, με δημόσια νοσοκομεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε καθολικό ούτε ενιαίο.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής, που στοχεύει στον περιορισμό -έως και το μηδενισμό- της κρατικής χρηματοδότησης και της λειτουργίας των μονάδων υγείας σαν επιχειρήσεις, με έσοδα και κέρδη από την πώληση των υπηρεσιών.
Για τους ασφαλισμένους προωθείται ενιαία και ελάχιστη παροχή υπηρεσιών και πληρωμής σε ανταποδοτική βάση για το μεγαλύτερο μέτρο των υγειονομικών αναγκών. Οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην υγεία, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, θα αποτυπώσουν τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις υγειονομικές περιφέρειες και ανάμεσα στα νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας, ανάλογα με την κοινωνική σύνθεση της περιοχής, με κύριο κριτήριο την οικονομική δυνατότητα του πληθυσμού. Αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας βήμα για την πλήρη προσαρμογή του συστήματος υγείας και στην επιχειρηματική δράση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι έχει σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, όλα αυτά τα χρόνια, προωθούν την ιδιωτικοποίησή της, μέσω της υποβάθμισης του δημόσιου και ταυτόχρονα, των συμβάσεων με τον επιχειρηματικό τομέα. Τώρα, επιδιώκουν με τη δημιουργία δικτύων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανάθεσή της με τους ίδιους όρους πληρωμής στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα, στους δήμους και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μετατρέποντας τα ασφαλιστικά ταμεία σε οργανωμένους φορείς προώθησης πελατών. Η σχέση ασθενή-πελάτη και επιχειρηματία θα πάρει βαθύτατη και πιο ολοκληρωμένη μορφή μ' αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης με την κρατική ευθύνη να περιορίζεται σε ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο δημόσιος τομέας αποτελεί και πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στο φάρμακο, στην ιατρική τεχνολογία και στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Τα αντίστοιχα μονοπώλια έχουν διεισδύσει στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, στις ιατρικές σχολές, στα πανεπιστήμια και υπάρχει πλήρης εξάρτηση απ’ αυτά που καθορίζουν τις τιμές, τους τρόπους προώθησης των προϊόντων και κατ’ επέκταση το ύψος της δαπάνης.
Στο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού αναπτύσσονται και τα φαινόμενα διαφθοράς με τις μίζες, την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, « τα επιστημονικά ταξίδια» κ.λπ.. Η δυνατότητα εκπαίδευσης των γιατρών και η αναγκαία παρακολούθηση των νέων εξελίξεων στην επιστήμη εξαρτάται και καθορίζεται με ευθύνη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, σχεδόν αποκλειστικά, τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες ιατρικής και βιοιατρικής τεχνολογίας. Όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση, όσες ρυθμίσεις και να γίνουν, όσες λίστες φαρμάκων και να γίνουν, όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα το οξύνουν.
Η Κυβέρνηση όταν μιλάει για περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα, για περιορισμό των δαπανών, αναφέρεται στη μείωση των κρατικών και των εργοδοτικών δαπανών και όχι, βέβαια, στη μείωση των δαπανών από τη λαϊκή οικογένεια, οι οποίες θα αυξάνουν για να πληρώσουν τη μείωση της κρατικής και εργοδοτικής δαπάνης.


Κυρία Πρόεδρε, είπε ο σύντροφός μας ο Γιώργος ο Μαυρίκος ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες, κυρία Υπουργέ, ότι μπορείτε έτσι να υιοθετήσετε και μάλιστα μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι οποίες μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι πραγματικά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορούν ουσιαστικά να εφαρμοσθούν από αυτούς που έχουν το πάνω χέρι.
Είπατε για τις πολυεθνικές του φαρμάκου…. γιατί να μην τις αναγκάσουμε να κάνουν νοσοκομειακή συσκευασία το φάρμακο… κ.λπ. Ξέρετε και το έχουμε πει πολλές φορές και στις Επιτροπές, ποια είναι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η οποία μπορεί ακόμη και σε αυτό το σύστημα να εφαρμοσθεί.
Λέμε, λοιπόν, εμείς ένας δημόσιος, ένας κρατικός φορέας διαχείρισης του φαρμάκου σε όλες τις εκφάνσεις του από την έρευνα, την παραγωγή μέσα από κρατικά εργοστάσια φαρμάκου, φαρμακοβιομηχανία, την εισαγωγή του όταν χρειάζεται, ακόμη και την εξαγωγή ποιοτικού, ασφαλούς, σωστού φαρμάκου. Δεν την υιοθετείτε. Το γιατί πρέπει να μας το πείτε.
Επίσης, εμείς -και στόχος μας είναι, κυρία Υπουργέ, και θα το ζυμώσουμε και μέσα στον κόσμο να αγωνιστεί- θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι πρέπει να χορηγηθεί σε όλον τον πληθυσμό της χώρας μας βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στα νοσήλια και στις θεραπείες, να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας.
Ευχαριστώ.