Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με μέλη της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κυρία Ροδούλα Ζήση και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας κ. Βασίλης Γερανίδης. Από γαλλικής πλευράς παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Simon Sutour, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κ. Marc Massion, μέλη της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας, καθώς και ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και ο
 Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας κ. Simon Sutour επαναβεβαίωσαν τις άριστες διαχρονικά σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα επισημαίνοντας ότι υπάρχει αμοιβαία πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο κ. Πετσάλνικος ευχαρίστησε τη Γαλλία για την ιδιαίτερα υπεύθυνη, ευρωπαϊκή στάση που τήρησε στο θέμα της οικονομική κρίσης που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως ανέφερε.
Απαντώντας ο Γάλλος γερουσιαστής είπε ότι: «Και η Γαλλία μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση στο μέλλον», τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή «η Γαλλία θα υπολογίζει στη στήριξη της Ελλάδας».


Φίλιππος Πετσάλνικος: «Διαχρονικά εξαιρετικές οι σχέσεις φιλίας μας»


Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκφράζοντας τη χαρά εκ μέρους όλων των Ελλήνων βουλευτών. Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Είμαι σίγουρος ότι με τη δημιουργία της νέας επιτροπής ελληνο-γαλλικής φιλίας θα δοθεί η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι διαχρονικά εξαιρετικές.




«3.334 εκπαιδευτικοί διδάσκουν τη γαλλική γλώσσα»


Στο επίπεδο του πολιτισμού και της παιδείας, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκουν 3.334 εκπαιδευτικοί της γαλλικής γλώσσας.
«Είναι ένας μεγάλος αριθμός», είπε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε: «Σε κάθε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει καθηγητής της γαλλικής γλώσσας δεδομένου ότι η γαλλική είναι μία από τις τρεις ξένες γλώσσες που διδάσκονται συστηματικά στην ελληνική εκπαίδευση. Αυτό υπογραμμίζει και τη σημασία που δίνουμε στη γαλλική γλώσσα. Η ελληνική Πολιτεία διαθέτει σημαντικά κονδύλια, ακόμα και σε εποχές που δεν είναι εύκολες οικονομικά προκειμένου να υπάρχει διάδοση της γαλλικής γλώσσας.
Επίσης, το ελληνικό Κοινοβούλιο πρόσφατα αποφάσισε να συμμετάσχει στην Ομάδα των Γαλλόφωνων Κοινοβουλίων του Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει με ενθουσιασμό στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γαλλία για την Ένωση για τη Μεσόγειο. Στο επίπεδο των οικονομικών σχέσεων είναι γνωστό ότι η Γαλλία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα και οι εμπορικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές ανάμεσα στις δύο χώρες».


«Η υπεύθυνη στάση της Γαλλίας δικαιώνει τη διαδρομή της»


Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη την ιδιαίτερα σοβαρή, ευρωπαϊκή και αποδοτική στάση που τήρησε η κυβέρνηση της Γαλλίας και το σύνολο του γαλλικού πολιτικού κόσμου σε σχέση με την πρόσφατη κρίση «που δεν είναι απλά μια κρίση που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά μια κρίση που ξεκινά από τις επιδιώξεις των κερδοσκόπων της διεθνούς αγοράς σε βάρος ουσιαστικά της Ευρωζώνης αλλά και του ίδιου του ευρώ και όχι μόνο της Ελλάδας», όπως είπε.


«Ο Ελληνικός λαός με τις δικές του θυσίες
θα προχωρήσει μπροστά»


Η τραπεζική κρίση που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια, στην αρχή ως τραπεζική κρίση και στη συνέχεια μετεβλήθη αστραπιαία, θα έλεγε κανείς, σε παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε αρνητικά αποτελέσματα στις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και είχε τα αρνητικά της αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της και στην ελληνική οικονομία. Εδώ έχουμε και διαχρονικές, διαρθρωτικές αδυναμίες. Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, προχωρά με αποφασιστικότητα σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές και για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά και για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας με σειρά από μέτρα τα οποία δεν είναι ευχάριστα. Και στη Γαλλία χρειάστηκε να διατεθούν περί τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία.




«Τεράστια τα κονδύλια για την άμυνα της Ελλάδας»


Παράλληλα, η γεωγραφική θέση της χώρας μας - όχι ότι «φταίει» αυτή, αντίθετα βρισκόμαστε σε μια πολύ ωραία γωνιά της Μεσογείου - μας αναγκάζει λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί πολλές φορές η γειτονική χώρα, η Τουρκία, να διαθέτουμε σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την άμυνα της Ελλάδας. Κονδύλια που, ως ποσοστά του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δυστυχώς, είναι τα υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Simon Sutour: «Στενοί οι δεσμοί φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας»


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας κ. Simon Sutour, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το καλωσόρισμα που επεφύλαξε στα μέλη της Ομάδας Φιλίας και επεσήμανε τα εξής:
«Η αντιπροσωπεία της οποίας ηγούμαι αποτελείται από όλες τις τάσεις και τα κόμματα της Γερουσίας στη Γαλλία. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Γερουσίας μας κ. Gerard Larcher.
Αρχίσαμε την επίσκεψή μας χθες το πρωί. Είδαμε την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την κυρία Ζήση. Συναντηθήκαμε επίσης με μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Νομικών Υποθέσεων. Σήμερα είχαμε συνεργασία με τα μέλη της Ομάδας Φιλίας. Όπως είπατε κι εσείς, οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας πάνε πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο. Όπως λέμε για την Ελλάδα ότι είναι το «λίκνο της δημοκρατίας» λέγεται για τη Γαλλία ότι είναι η «πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ξέρουμε ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Και μάλιστα, χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω ότι όλες οι φάσεις στην ιστορία μας αποδεικνύουν πόσο οι δεσμοί φιλίας μεταξύ μας είναι στενοί.
Είναι ακόμα ένα βήμα μεγαλύτερης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών η υπογραφή από την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στα γαλλόφωνα Κοινοβούλια και σας ευχαριστούμε γι αυτό.


«Η Γαλλία μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ελλάδας»
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να βρεθούμε και εμείς αύριο. Ήδη και εμείς γνωρίζουμε τις δυσκολίες μας. Άλλωστε υπάρχει ένα απόφθεγμα στα γαλλικά που λέει: «Ο σίγουρος φίλος φαίνεται στα δύσκολα». Πραγματικά θεωρώ ότι η Γαλλία είναι όντως σίγουρος φίλος αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί αύριο να βρεθεί η Γαλλία σε παρόμοια δεινή θέση. Ίσως εμείς να μην έχουμε το δικό σας έλλειμμα καθώς το δικό μας έλλειμμα ανέρχεται στο 8%. Και συμφωνώ με αυτά που είπατε για τους κερδοσκόπους που λυμαίνονται τις οικονομίες. Μπορεί τώρα να λυμαίνονται την ελληνική, αλλά να σταματήσουν και ν’ αρχίσουν με τη γαλλική οικονομία. Μπορεί τώρα να είμαστε η πέμπτη ίσως δύναμη στον κόσμο όπως είπατε, αλλά τίποτα δεν διασφαλίζει ότι αύριο δεν θα είμαστε στη δική σας θέση και σε τέτοια περίπτωση θα θέλαμε να υπολογίζουμε στη δική σας βοήθεια», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας.