Ολοκληρώθηκε η 19η διεθνής έκθεση τουρισμού της Μόσχας 2010 με την συμμετοχή των Ιονίων νήσων σ ένα πολύ καλό χώρο στο περίπτερο του ΕΟΤ.
Εφέτος η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και η έκθεση καταγράφει αισιόδοξα μηνύματα (παρά τις δυσμενείς εικόνες που κατακλύζουν τα ΜΜΕ) αλλά και περισσότερες προσδοκίες από ένα λαό που θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά.
Η συνεργασία της ΕΤΙΝ με την πρεσβεία , τον ΕΟΤ και το προξενείο υπήρξε άψογη με αποτέλεσμα την καλή λειτουργικότητα του περιπτέρου σε μια τόσο μεγάλη έκθεση.....
Ο πρέσβης Μ.Σπινέλης, ο Πρόξενος Ι.Πλώτας, ο δ/ντής του ΕΟΤ Μόσχας Π.Μουρμάς, η επί των Σχέσεων της πρεσβείας Τατιάνα Pospergelis βοήθησαν με κάθε τρόπο την επιτυχημένη παρουσία των Ιονίων νήσων στην έκθεση.
Την έκθεση εγκαινίασε η Υφγός τουρισμού κ. Αντζελα Γκερέκου η οποία έδωσε και συνέντευξη τύπου με μεγάλη επιτυχία, όπου αναφέρθηκε στην μεγάλη προσδοκία του Ελληνικού τουρισμού από την Ρωσική αγορά, στο θέμα της βίζας που τείνει να γίνει παραπολυ εύκολη , ενώ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ανάπτυξης σχέσεων τουριστικής συνεργασίας για τον θρησκευτικό, αθλητικό , θαλάσσιο, τον πολιτιστικό και άλλες μορφές τουρισμού. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της συναντήθηκε με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και τουριστικούς πράκτορες που διακινούν εκατομμύρια Ρώσων σε όλο τον κόσμο.
Την έκθεση επισκέφθηκε για λίγες ώρες και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Π.Γερουλάνος ο οποίος αναφέρθηκε κι αυτός στο θέμα της βίζας και την ανάγκη ακόμα και κατάργησή της προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη ροή τουριστών από τη Ρωσία.
Η Ρωσία των 147 εκατ. κατοίκων ανεβάζει διαρκώς το βιοτικό της επίπεδο και με την ενεργειακή της αυτονομία , ξαναβρίσκει τον βηματισμό της σαν ένα κράτος πολύ μεγάλο με δυνατή οικονομία και με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ρώσους(κατά προσέγγιση) να κάνουν τουρισμό.
Από αυτά, οι 300.000 περίπου έρχονται στην Ελλάδα, ( η Κρήτη παίρνει το 35%, η Ρόδος το 20%, η Χαλκιδική το 20%, η Αθήνα το 5% ενώ τα Ιόνια νησιά το 15% περίπου), ενώ με την διευθέτηση της βίζας ή την κατάργησή της, θα έρθουν πολύ περισσότεροι στη χώρα μας που τους προσφέρει ο,τι και άλλες ανταγωνίστριες χώρες αλλά επιπλέον ως ομόδοξος, θρησκευόμενος λαός με κουλτούρα και παράδοση έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα.
Οι Ρώσοι πελάτες αναζητούν 5στερα ξενοδοχεία, βίλλες και κάνουν θαλάσσιο τουρισμό υψηλού επιπέδου ενώ ενδιαφέρονται και για οικονομικές επενδύσεις στα νησιά μας σε επίπεδο κατασκευών πολυτελών κατοικιών.
Το περίπτερο των Ιονίων νήσων είχε ιδιαίτερη επισκεψιμότητα με αναγνωρίσιμους προορισμούς την Κέρκυρα , την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά την Λευκάδα και το Μεγανήσι.
Έγιναν πολλές επαγγελματικές επαφές, υπογράφηκαν συμφωνίες, ενώ εκ μέρους της ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κ. Β.Αλεξανδρίδου ο Δνων σύμβουλος της ΕΤΙΝ Π.Σκληρός επέδωσε μέσω της πρεσβείας μας προσκλήσεις σε δημοσιογράφους να επισκεφθούν τα Ιόνια νησιά , να φιλοξενηθούν και να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους.
Αρκετά περιοδικά έκαναν αναφορά σε νησιά του Ιονίου (ολόκληρο σαλόνι για το Μεγανήσι) ενώ ο κ. Σκληρός έδωσε συνεντεύξεις στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας, σε δορυφορικό κανάλι 200 εκατ. ληπτών αλλά και σε άλλα καλωδιακά μικρότερης εμβέλειας κανάλια.( turinfo TV, luxury tourism Mediterranean TV, discover Greece, Greek Ru, Domashny TV, amazing life).
Από την Κέρκυρα παραβρέθηκαν οι κ.κ.Β.Κοντός, Τ.Κουλούρης, Γιάννης Γκίνης, Χ.Βούλγαρης, Τατιάνα Κουλούρη, από την Ζάκυνθο Μ.Μπολίδης, Διονύσης Ραλάτος, Τάσος Μποτώνης(ειχε δικό τους περίπτερο),Α.Μυλωνάς, Π.Μαλφρέδας, Π. Δραγώνας, από την Κεφαλονιά ο Ν.Σύμβουλος Διονύσης Αραβαντινός και ο Βαγγ. Σπαθής..
Οι προοπτικές για μια μεγάλη αγορά όπως είναι η Ρωσική, ανοίγονται πολύ μεγάλες και θα πρέπει η επαφές να πυκνώσουν και οι συμφωνίες για την προβολή αλλά και την επίτευξη συμφωνιών για την αύξηση των πτήσεων να γίνουν πολύ σύντομα πραγματικότητα.