Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ- Σημεία από την ομιλία του Γιάννη Τόλιου

Μιλώντας, την Παρασκευή 19/3, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τον «Καλλικράτη» και την διοικητική μεταρρύθμιση, ο Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι προσδοκίες για ουσιαστική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς, με το σχέδιο «Καλλικράτης», διαψεύσθηκαν! Αντί για δημοκρατική αποκέντρωση, έχουμε μια γραφειοκρατική αποσυγκέντρωση! Τα κύρια στοιχεία της είναι:
Πρώτο, το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατικής εκπροσώπησης (ενισχυμένη αναλογική,...
ενίσχυση μονοπρόσωπου σε βάρος συλλογικών οργάνων, υπερ-περιφερειάρχες ως «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης, κ.α.).
Δεύτερο, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων και πόρων, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Μπορεί να μεταφέρονται αρμοδιότητες, όμως αυτό, χωρίς την εξασφάλιση πόρων, σημαίνει εξώθηση της Αυτοδιοίκησης στην επιβολή έμμεσων φόρων και τελών. Προωθείται η «ανωνυμοποίηση» της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, στη λογική της κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α.), ενώ έργα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης θα ανατίθενται σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Τρίτο, στο κρίσιμο θέμα των «συνενώσεων» (χωροταξικό), η δημιουργία μεγαλύτερων «δομών» (Δήμων και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων) χωρίς παραχώρηση στους κατώτερους κρίκους πόρων και αρμοδιοτήτων (Τοπικά Συμβούλια, Νομαρχιακά Διαμερίσματα), θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη των μικρότερων οικιστικών ενοτήτων (παλιοί Δήμοι, Κοινότητες), σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.
Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αναγκαία την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ:
• Με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων.
• Με αύξηση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
• Με την καταβολή των θεσμοθετημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
• Με εφαρμογή του Δημοκρατικού Προγραμματισμού σε θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
• Με συμμετοχικό προϋπολογισμό.
• Με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.
• Με εφαρμογή εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.
• Με ισόρροπη περιφερειακή και ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη.
• Με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
• Με οικολογική διαχείριση απορριμμάτων και επενδύσεων «πράσινης οικονομίας».
Τέλος, χρειάζεται συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική για τα Ιόνια νησιά και εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ όπως ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Μια τέτοια «μεταρρύθμιση» μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό εξόδου της οικονομίας από την κρίση, παράλληλα με άλλες πολιτικές (ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, ορθολογική διαχείριση δημοσίων κονδυλίων, αναβάθμιση ρόλου Δημόσιου Τομέα, δημόσιος έλεγχος του πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προστασία αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αύξηση της απασχόλησης).
Βασική προϋπόθεση για την προώθηση της Δημοκρατικής Αποκέντρωσης και ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική, είναι η δραστήρια παρέμβαση των ενεργών πολιτών και η διεκδίκηση των εναλλακτικής πολιτικής εξόδου της οικονομίας από την κρίση, για αναζωογόνηση των Περιφερειών, για εγγύηση στη νέα γενιά ότι υπάρχει μέλλον και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.