Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

5+1 αποφάσεις σε σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα

Όλα τα θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού προς Κέρκυρα, Λευκίμμη και Παξούς ενόψει του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσπρωτίας μετά από σχετική πρωτοβουλία του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τους Νομάρχες Κέρκυρας και Θεσπρωτίας, Στεφ. Πουλημένο και Βασίλη Γιόγιακα, από πλευράς Κέρκυρας, ο πρόεδρος του...
Νομαρχιακού Συμβουλίου Θωμάς Αθανασίου, ο αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο Αντιδήμαρχος Κερκυραίων Ανδρέας Κουρής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Παντελής Κουβάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παξών Νεκτάριος Ζενεμπίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτεργατών Κέρκυρας Νίκος Κροκίδης και από πλευράς Θεσπρωτίας ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης, o Διοικητής της Τροχαίας Ηγουμενίτσας κ. Μπέλος, ο Υπολιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αναστάσιος Βαρελάς, ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Ηγουμενίτσας, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας, ο εργοταξιάρχης της ΕΛΤΕΡ που κατασκευάζει τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας καθώς και ναυτιλιακοί πράκτορες της γραμμής Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας.
Στην αρχή της σύσκεψης καταγράφηκαν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πέρυσι το Πάσχα και το καλοκαίρι που σχετίζονται με τις ράμπες επιβίβασης στα πλοία, τα εκτελούμενα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, την σύγχυση περί την επιβίβαση σε πλοία των τριών γραμμών, τη διαδικασία έκδοσης των εισιτηρίων και την εκτέλεση των δρομολογίων.
Τα αποτελέσματα από την κατάσταση αυτή επισημάνθηκαν όχι μόνο από τους εκπροσώπους της Κέρκυρας αλλά και της Θεσπρωτίας και είναι λίγο πολύ γνωστά. Ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, πολύωρη αναμονή, εύλογες διαμαρτυρίες των επισκεπτών αλλά και πολλές ματαιώσεις του ταξιδιού.
Από την διεξοδική συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Διάθεση νέων ραμπών επιβίβασης στα πλοία, οι οποίες είναι έτοιμες πλέον σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εργοταξιάρχης της εταιρείας που κατασκευάζει τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.
2. Αξιοποίηση του χώρου του λιμανιού «Εγνατία» (Νέο Λιμάνι) για φορτοεκφόρτωση τις μέρες αιχμής.
3. Διάθεση συγκεκριμένων διακριτών χώρων για την εκτέλεση των δρομολογίων προς Κέρκυρα, Λευκίμμη και Παξούς.
4. Διαμόρφωση νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κίνηση προς και από το λιμάνι σε συνεργασία της Δημοτικής αρχής με την Τροχαία Ηγουμενίτσας και την διάθεση νέου χώρου στάθμευσης από το Δήμο Ηγουμενίτσας
5. Καλύτερη διευθέτηση της κίνησης και της στάθμευσης των οχημάτων μέσα στη λιμενική ζώνη με ευθύνη του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και την διευκόλυνση της εκφόρτωσης των πλοίων που φτάνουν από Κέρκυρα.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης, εκτός από τη διάθεση του χώρου στάθμευσης και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πρότεινε να διακοπεί η μεταφορά αδρανών υλικών προς Κέρκυρα την Μεγάλη Εβδομάδα και σημείωσε ότι η λειτουργία του λιμανιού επηρεάζει τη ζωή και την κίνηση της πόλης δεδομένου ότι «όλο το λιμάνι βγαίνει στον κεντρικό της δρόμο».
Ο Νομάρχης Κέρκυρας Στεφ. Πουλημένος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είναι η πρώτη του είδους που γίνεται με τη συμμετοχή των φορέων των δύο γειτονικών περιοχών, ευχαρίστησε το Νομάρχη και τους φορείς της Θεσπρωτίας για την κατανόηση και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν και σημείωσε ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για συνεργασία και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο μέλλον.
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, επεσήμανε από την πλευρά του είναι και δική τους βούληση η καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και ότι αυτές οι ρυθμίσεις που σήμερα αποφασίστηκαν, δεν αφορούν μόνο την περίοδο του Πάσχα που έρχεται, αλλά την τουριστική - επιβατική κίνηση για τα επόμενα χρόνια, κίνηση η οποία διαρκώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυξάνεται λόγω της ολοκλήρωσης του έργου της Εγνατίας Οδού.