Συνέντευξη τύπου για την συμπλήρωση των 100 ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την πορεία των έργων της Κέρκυρας παραχώρησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010 ο Βουλευτής Κέρκυρας, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ:
«Συμπληρώθηκαν ήδη οι 100 μέρες της νέας κυβέρνησης. Όπως σας είχα πει και παλιότερα δεν έκανα οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα των σχεδόν 4 μηνών, διότι θεωρώ ότι ήταν χρόνος που χρειαζόταν η κυβέρνηση αυτή για να εγκλιματιστεί. Μια κυβέρνηση, η οποία θυμίζω ότι είπε..................
πως δεν χρειάζεται καμία περίοδο ανοχής και χάριτος και ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα. Νομίζω όμως ότι είναι σωστό, τώρα που συμπληρώθηκε αυτό το χρονικό διάστημα, να κάνουμε μια αποτίμηση του τι νέο έγινε στην Κέρκυρα, τι συνεχίστηκε από αυτά που είχαν ήδη δρομολογηθεί και τι δεν έγινε κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα».
Για το μείζον θέμα της Υγείας
«Εκεί κατ’ αρχάς δεν υπήρξε καμία έναρξη διαδικασίας, όπως είχε προγραμματιστεί. μετακίνησης προς το Νέο Νοσοκομείο, το ολοκληρωμένο Νέο Νοσοκομείο όπως επιβεβαίωσε και η Υπουργός κα Ξενογιαννακοπούλου σε απάντηση στον συνάδελφο κ. Χαραλάμπους.
Επίσης δεν έγινε η αυτοτελής προκήρυξη των 100 ατόμων που είχαμε προγραμματίσει εμείς για πρόσληψη, όπως δεν έγινε και η πρόσληψη των 27 ατόμων που είχαμε προγραμματίσει για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Υπήρξε προκήρυξη 54 ατόμων για το σύνολο των φορέων υγείας, από τα οποία λιγότερα από 30 άτομα προορίζονται για το νέο Νοσοκομείο και στο πλαίσιο του Πανελλήνιου διαγωνισμού, που σημαίνει καθυστέρηση.
Νομίζω ότι αυτό υποδηλώνει ένα τεράστιο πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πρέπει στο μεγάλο αυτό ζήτημα να αλλάξει άμεσα βηματισμό. Το μόνο το οποίο πρέπει να σημειώσω ως θετική εξέλιξη, είναι ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δική μας νομοθετική πρόβλεψη, όπως ήταν υποχρεωτικό βέβαια: στο διαγωνισμό υπάρχει διάταξη που μοριοδοτεί την εντοπιότητα. Χάρη σε μας, στην Κέρκυρα θα προσλαμβάνονται Κερκυραίοι για να υπηρετούν Κερκυραίους».
Το θέμα της δικαιοσύνης:
«Το δικαστικό Μέγαρο προχωράει κανονικά γιατί χρηματοδοτείται από μια Διοίκηση της Θέμιδας, η οποία είναι η ίδια που είχα ορίσει εγώ. Ήδη, το 20% των χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου έχουν πληρωθεί, επί τη βάσει των λογαριασμών που έχουν σταλεί. Έχουν εξοφληθεί όλοι οι λογαριασμοί που έχουν σταλεί και ελπίζω το Δικαστικό Μέγαρο, εφ’ όσον συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά ότι θα τελειώσει στην ώρα του, δηλαδή την άνοιξη του 2010».
Νέες Φυλακές:
«Δεν προχώρησε ο διαγωνισμός για το οικόπεδο των νέων Φυλακών που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου(24-11-09). Δεν έγινε και δεν προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία».
Έδρα Μεταβατικού Εφετείου:
«Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη λειτουργία στην Κέρκυρα του μεταβατικού Εφετείου, για το οποίο η μόνη εκκρεμότητα ήταν να σταλεί το σχετικό έγγραφο για να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό δεν έγινε.»
Ύδρευση-Φράγματα:
«Για το τεράστιο ζήτημα των φραγμάτων δεν έγινε καμία πρόοδος. Αντίθετα, ενώ ήταν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, πάμε σε νέες περιβαλλοντικές μελέτες για την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους κ.λ.π.
Πράγματα που μυρίζουν όχι απλώς καθυστέρηση, αλλά δημιουργούν μεγάλους φόβους για το έργο.
Τα φράγματα είναι ένα τεράστιο έργο για την Κερκυραϊκή κοινωνία. Ένα έργο 300 εκ., το μεγαλύτερο έργο που έγινε ή προγραμματίστηκε ποτέ στην Κέρκυρα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να φροντίσουμε ώστε το έργο αυτό να δημοπρατηθεί τάχιστα».
Φορέας Διαχείρισης Παλιάς Πόλης:
«Ακούστηκαν πολλά, αλλά θέλω να είμαι σαφής. Τον Αύγουστο του 2009 εστάλη στο Δήμο Κερκυραίων από εμένα σχέδιο για το φορέα διαχείρισης το οποίο εφ’ όσον ενέκρινε ο Δήμος Κερκυραίων θα υλοποιήτο νομοθετικά από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και νύν Πρόεδρο της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά, μετά από συνεννόηση μαζί του.
Δεν πήραμε ποτέ τα σχόλια από το Δήμο Κερκυραίων και γι’ αυτό δεν κάναμε το φορέα. Ακούω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το φορέα διαχείρισης μετά από 2 μήνες από τώρα. Απορώ γιατί χρειάζεται όλους αυτούς τους μήνες για να ολοκληρώσει κάτι που είναι έτοιμο».
Γενικά Πολιτισμός:
«Είχε προγραμματιστεί η ένταξη του Αχιλλείου στο ΕΣΠΑ με 4,5 εκ. €. Σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει ορισθεί ούτε η νέα Διοίκηση στην ΕΤΑ- προκηρύχθηκε χθες η θέση του προέδρου- ώστε να προχωρήσει το έργο.
Η ΕΤΑ δεν έχει νέα διοίκηση, παραμένει υπό παραίτηση ο πρώην πρόεδρος ο κ.Αλιβιζάτος».
Για τα υπόλοιπα έργα στο νομό:
«Λιμάνι: καμία ορατή πρόοδος, ούτως ή άλλως ούτε στον οργανισμό Λιμένα έχει ορισθεί διοίκηση.
Αθλητικό Κέντρο: ούτε στο ΕΑΚ έχει ορισθεί Διοίκηση έως σήμερα.
Αεροδρόμιο Λευκίμμης: μια πρωτοποριακή ιδέα για την Κέρκυρα για την οποία σ’ αυτή τη φάση, δηλ. μέχρι το Δεκέμβρη, θα ολοκληρωνόταν η διαβούλευση με την κοινωνία, ώστε να ξεκινήσει πλέον και κεντρικά ο προγραμματισμός αυτού του έργου, το οποίο αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο δική μας εξαγγελία, για την οποία εγώ κάνω μια τεράστια προσπάθεια. Ουδεμία εξέλιξη .
Συμπερασματικά υπάρχουν πολλά άλλα επιμέρους τα οποία θα πάρει πολύ χρόνο εάν τα αναλύσουμε.
Τα έργα που εκτελούνται, τα ελάχιστα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα είναι τα έργα που προγραμματίστηκαν από εμάς. Αναφέρομαι στο Δικαστικό Μέγαρο, στο κτίριο του Ψυχιατρείου στην πλατεία και τα έργα του Φρουρίου. Όχι απλώς δεν έχει προγραμματιστεί κανένα νέο έργο αλλά αντίθετα υπάρχουν αισθητές καθυστερήσεις και φόβοι για τεράστια έργα τα οποία ήταν σε φάση υλοποίησης.
Δεν έχουν ορισθεί διοικήσεις σε κανένα από τα νομικά πρόσωπα του νομού. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η κρατική μηχανή στην Κέρκυρα παραμένει παράλυτη και απούσα.
Το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν εκπληρώνει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά αντίθετα ματαιώνει ή αναβάλλει αυτά τα οποία είχαμε ήδη προγραμματίσει και χρηματοδοτήσει.
Το τέλος του 2009 δεν επεφύλαξε τίποτα θετικό για την Κέρκυρα. Ελπίζω το 2010 ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει πορεία και θα υλοποιήσει όλες αυτές τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την Κέρκυρα».
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ χθες πληροφορηθήκαμε ότι κλείνει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα, το οποίο μετατρέπεται σε θυρίδα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η κα Γκερέκου, ότι δηλαδή είχε τη διαβεβαίωση του κ.Προβόπουλου ότι δεν θα κλείσει το υποκατάστημα της Κέρκυρας.
«Εγώ δεν είχα ακούσει τον κ. Προβόπουλο, την κα Γκερέκου είχα ακούσει, κατά συνέπεια δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τον κ.Προβόπουλο. Οφείλω να πω όμως ότι η κα Γκερέκου μάλλον αστόχησε. Αυτό είναι βλάβη της Κέρκυρας και δεν έχει σημασία εδώ να αποκομίσουμε όφελος εις βάρος της κας Γκερέκου. Είναι μια ζημία για την Κέρκυρα.
Ερώτηση: Έως τώρα την αντιπολίτευση στην Κέρκυρα την ασκεί περισσότερο η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ παρά η ΝΔ. Από τα κομματικά στελέχη με εξαίρεση εσάς και τις ανακοινώσεις σας δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση , ούτε μια ανακοίνωση αντιπολιτευτική. Πως το σχολιάζεται αυτό;
«Εγώ δεν έχω λόγο να σχολιάσω τα πεπραγμένα της κομματικής οργάνωσης, η οποία είναι τελείως ανεξάρτητη από εμένα και κάνει τη δουλειά της όπως αυτή κρίνει. Οφείλω να πω όμως ότι είναι φυσιολογικό να δώσει κανείς ψήφο ανοχής σε μια νέα κυβέρνηση για ένα χρονικό διάστημα. Και εγώ τις πρώτες 100 μέρες ήμουν εξαιρετικά φειδωλός στο να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση, στην κα Γκερέκου, στο ΠΑΣΟΚ.
Τώρα λέτε βέβαια κάτι άλλο, το οποίο είναι ανησυχητικό πράγματι. Ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ που αλληλοσπαράσσεται, δηλαδή η εσωτερική κριτική ενός κόμματος που έλεγε είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, έχουμε λύσεις για τα προβλήματα, έχουμε απαντήσεις σε όλα και καταλήγει μετά από 20-30 μέρες να σπαράσσεται. Είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ αρχικά που δεν μας αφορά αλλά για τον τόπο, διότι μη έχοντας επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα πως θα επιλύσει τα προβλήματα της κοινωνίας.»
Ερώτηση: Από την απόδοση του δικού σας κόμματος είστε ικανοποιημένος;
«Για μας είναι πάρα πολύ νωρίς. Έχουμε υποστεί μια βαριά ήτα και πιστεύω ότι θα βρούμε το βηματισμό μας. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι όχι πότε θα βρούμε το βηματισμό μας ως αντιπολίτευση που θα γίνει πολύ σύντομα- εγώ έχω καταθέσει ήδη στη Βουλή όσον αφορά την Κέρκυρα 4 ερωτήσεις-αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: ότι έχουμε παρά πολύ σύντομα, πραγματικά, αποσυντονισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Δεν γνωρίζω να έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τουλάχιστον της Ευρώπης που την παρακολουθούμε. Κυβέρνηση τόσο λίγων ημερών να έχει υποστεί τόσο σημαντική φθορά υπό την έννοια ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ένα βηματισμό τουλάχιστον τις πρώτες της μέρες, δεν το έχω ξαναδεί».
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και τη δημιουργία στην Κέρκυρα 3 Δήμων
«Κατ’ αρχήν εγώ το τρεις Δήμους δεν το γνωρίζω, το γνωρίζω σαν πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προφανώς εννοείται 4 Δήμους διότι είναι και οι Παξοί.
Την πρόταση τη γνωρίζω υπό την έννοια 120 σελίδων που είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο Υπουργός κ. Ραγκούσης σαν γενική έκθεση ιδεών. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη πρόταση της πρόθεσης του Ιντιστούτου όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή στην Κέρκυρα. Έχουμε σημαντικές αν όχι αντιρρήσεις τουλάχιστον σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά το ίδιο το γενικό σκεπτικό, δηλαδή τη δομή σε περιφέρειες, το ρόλο των Γενικών Διοικήσεων, οι πόροι, από πού θα χρηματοδοτηθούν, που δεν είναι κατ΄ ανάγκη το μείζον, αλλά το πρώτο ερώτημα.
Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, μιλάμε για μια αλλαγή για την οποία πρέπει να γίνει μια πολύ βαθιά συζήτηση που δεν θα γίνει βεβιασμένα και με μια σοβαρότητα.
Το να πάμε σε ένα Καποδίστρια ΙΙ που και εμείς τον είχαμε έτοιμο, δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε. Το θέμα των γεωγραφικών ορίων είναι κάτι το οποίο αξίζει να το δούμε. Πάντως τα θέματα της περιφέρειας και των γενικών διοικήσεων πρέπει να τα δούμε με μεγάλη προσοχή, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα ομοσπονδιακό Κράτος».
Ερώτηση : Θεωρείται ότι επαρκεί ο χρόνος έως τις εκλογές για να ολοκληρωθεί το σχέδιο να γίνει νόμος και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με βάση τον Καλλικράτη.
« Εξαρτάται από την ποιότητα του διαλόγου. Ο χρόνος θα μου επιτρέψέτε κατ’ αρχήν να πω ότι πάντοτε επαρκεί. Το ερώτημα είναι πως αξιοποιείται αυτός ο χρόνος. Αυτό το οποίο φαίνεται να λείπει από την κυβέρνηση, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης αυτού που ονομάζει διαβούλευση, δηλαδή συζήτηση με την κοινωνία. Άρα αόριστα μεν ο χρόνος είναι απολύτως επαρκής, συγκεκριμένα όμως, αν θα αξιοποιηθεί σωστά από την κυβέρνηση, δεν ξέρω να σας το πω.»
Ερώτηση:Ο εκλογικός νόμος εξαρτάται από την πραγματοποίησή του
«Ο εκλογικός νόμος θεωρητικά είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της Διοικητικής Διαίρεσης της χώρας μια και οι Διοικητικές περιφέρειες ανεξάρτητα εάν είναι Δήμοι, Νομαρχίες κτλ εκφράζουν τη θέληση τους μέσα από τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αποτελεί το φίλτρο μέσα από το οποίο περνάει η εκδήλωση της λαϊκής βούλησης κατά συνέπεια είναι θέματα τα οποία είναι αλληλένδετα.
Οφείλω βέβαια να δηλώσω ότι εγώ είμαι και ήμουν ανέκαθεν τελείως ενάντια του γερμανικού μοντέλου, το οποίο επαγγέλλεται η κυβέρνηση και κυρίως αυτού του κακέκτυπου του γερμανικού μοντέλου, το οποίο η κυβέρνηση εισηγείται στην Ελλάδα και το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με το πραγματικό γερμανικό μοντέλο που ισχύει στη Γερμανία.
Αλλά για να μην δημιουργούνται και εντυπώσεις όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, αυτός δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, κατά συνέπεια είναι κάτι το οποίο αφορά γεγονός μέλλον, αβέβαιο και αόριστο.
Ερώτηση: Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν σε συμφωνία τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΝΔ
«Επί τη βάσει της θρυλούμενης πρότασης του ΠΑΣΟΚ είμαστε αντίθετοι όχι μόνο εμείς, αλλά και η Αριστερά και όλα τα κόμματα»
Ερώτηση: Αναφερθήκατε στο ιστορικό το ΠΑΣΟΚ το οποίο σπαράσσεται, ωστόσο και στη ΝΔ τα πράγματα δεν είναι καλλίτερα. Είδαμε τις δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη, δηλώσεις στελεχών του κόμματός σας …..
Πως σχολιάζετε αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος σας;
«Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ ο κ.Κων/νος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να μπαίνει στα καλούπια ενός πολιτικού στελέχους. Είναι πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, οι σκέψεις του έχουν να κάνουν με το ευρύτερο πολιτικό σύστημα και τις όποιες απόψεις αυτός κρίνει και εκφράζει εγώ ούτε θα τις κρίνω αλλά και ούτε θα τις μετατρέψω σε εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ.
Από την άλλη και εμείς έχουμε έναν καινούργιο πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά, νομίζω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συντεταγμένη πίσω από τον πρόεδρό της. Το κόμμα αυτό περνάει στη φάση επαναδιατύπωσης της πρότασης του προς την κοινωνία που θα ολοκληρωθεί έως το συνέδριο τον Ιούνιο μέσα από μια διαδικασία συζήτησης.
Μπορείτε να το λέτε αλληλοσπαραγμό, εγώ δεν το αισθάνομαι έτσι, το αισθάνομαι σαν μια κουβέντα που πρέπει να γίνεται. Θα φτάσουμε στον Ιούνιο, θα διατυπώσουμε την πρότασή μας προς την Ελληνική κοινωνία και εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο θα μου επιτρέψετε να σας προλέξω, ότι πάρα πολύ γρήγορα, ίσως γρηγορότερα από ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σκεφτεί το βράδυ των εκλογών, θα βρεθούμε και πάλι στην διακυβέρνηση της χώρας».
Ερώτηση: θεωρείται πως η κα Μπακογιάννη αξιοποιείται επαρκώς από την ηγεσία του κόμματος;
«Δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν και πως αξιοποιείται η κα Μπακογιάννη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ από τον Πρόεδρο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο κατ’ αρχήν έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει. Βέβαια καταλαβαίνω, πολύ καλά τη γοητεία που ασκεί στα μέσα και τη διάθεση που έχουν να ασχολούνται μ’ αυτό».