Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα σε μείωση των βαθμίδων διοίκησης


«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τη στροφή σε μια βιώσιμη υγιή οικονομία για τη χώρα μας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται πιο επιτακτικές» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.......
 στην Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιέγραψε τους στόχους της Ελληνικής κυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης και την άρση των παθογενειών της οικονομίας.
«Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, έλλειμμα αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «έπεισε τους εταίρους για τη νέα πορεία της χώρας, ζήτησε την αλληλεγγύη και την στήριξη τους» και επεσήμανε «τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα».
Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε ως πρώτο στόχο την στροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης ανάπτυξης και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας.
Πρώτον την ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, δεύτερον το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και τρίτον την ενίσχυση και στήριξη των πράσινων επενδύσεων.
Κατέστησε σαφές ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ότι η ανάταξη της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων περνάει μέσα από το κτύπημα της διαφθοράς και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό.


«Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον συνταξιούχο και στον μισθωτό, αλλά απέναντι στη διαφθορά στην πελατειακή πολιτική και την παρασιτική οικονομία. Τέλος στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος για πολιτικά δώρα σε διαφόρους φίλους και ισχυρούς» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.


Η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης αποτελεί το άλλο μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε μείωση των βαθμίδων διοίκησης από πέντε σε τρεις, Κεντρική Διοίκηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας την σπατάλη και την γραφειοκρατία.


Ειδική αναφορά έκανε στο νέο φορολογικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι δίκαιο και διάφανο στην λειτουργία του, θα μειώνει στην φοροδιαφυγή και θα δημιουργεί μια άλλη φορολογική συνείδηση μέσα από έναν άλλον μηχανισμό φορολογικών εσόδων.


«Δεν ήρθα και δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος. Ήρθαμε για να άρουμε αδικίες, όχι για να δημιουργήσουμε νέες αδικίες και νέες ανισότητες. Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, για κάθε πολίτη. Ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ορίζει την τύχη του και να μην είναι έρμαιο των διαφόρων πιστωτών» είπε ο Πρωθυπουργός δίνοντας απάντηση σε σενάρια και αναλύσεις περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.


Υπογράμμισε ότι «οι αλλαγές θα πονέσουν, αλλά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν, καθώς και εκείνες τις πρακτικές και αντιλήψεις που πρέπει ν' αλλάξουν στη χώρα μας. Είναι μεγάλες αλλαγές αυτές και είναι αλλαγές που χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων».


Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Σύνοδο στην Κοπεγχάγη και πρόσθεσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρωτοπορία. Έλαβε απόφαση να διαπραγματευτεί για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 30%, δηλαδή ανεβάζοντάς το κατά 10% από το 20% που ήταν η παλιότερη απόφαση.


Συμφωνήσαμε όλοι μας, ο καθένας με τις δυνατότητές του, να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες με έκτακτη εισφορά ανάγκης για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας σε χώρες όπως της Αφρικής, Καραϊβικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής, που είναι ιδιαίτερα φτωχές».