Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εμισκοβόλουνε, το βιβλίο της Ελένης Αρμένη

Το βιβλίο «Εμισκοβόλουνε» είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν της βορειοδυτικής Κέρκυρας μέσα από την κουζίνα και την πρακτική ιατρική.
Πρόκειται για μια καταγραφή μήνα προς μήνα της καθημερινής ζωής του χωριού, έτσι όπως μας την παραδίδουν οι σημερινές γιαγιάδες και παππούδες. Μέσα από αυτό το «μηνολόγιο» ανασύρονται στιγμές, γνώσεις και αξίες ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.
Το ταξίδι είναι.....
 νοσταλγικό αλλά και χρήσιμο, όσο μια αυθεντική συνταγή ή μια πολύτιμη συμβουλή από τη γιαγιά. Τα πρόσωπα που προβάλλουν μέσα από αυτές τις σελίδες δεν είναι ήρωες κάποιου μυθιστορήματος, είναι ζωντανές και γνήσιες κερκυραϊκές προσωπικότητες που αποκαλύπτουν με βαθειά συγκίνηση τη σκληρότητα και τη λιτή ομορφιά της ζωής τους. Και μας μιλούν στην ζωντανή ντοπιολαλιά της κερκυραϊκής υπαίθρου, μια γλώσσα πλούσια σε δάνεια και επιρροές αλλά και αρκετά πιστή στις αρχαίες ελληνικές της ρίζες. Είναι ο λαϊκός ποιητικός λόγος, τον οποίο αφήνουμε σιγά -σιγά πίσω μας. Οι συνταγές αξιοποιούν με σοφία την κερκυραϊκή φύση και απαντούν στο αίτημα της εποχής μας για λιτότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.
Όμως ο κύριος ήρωας, ανώνυμος και αμελητέος κοινωνικά, είναι η γυναίκα της εποχής, την οποία το βιβλίο προβάλλει ιδιαίτερα, ως κέντρο και συνδετικό ιστό της οικογενειακής εστίας. Είναι η γυναίκα που κάνει τη ζωή μας να μισκοβολάει σαν τα κυδώνια στο κατώι.


Προλογικό σημείωμα του Αύγουστου Σορδίνα, Καθηγητή Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας

Έχω μπροστά μου μιαν αξιοπρόσεχτη εθνογραφική μελέτη μιας «παραδοσιακής» αγροτικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Κερκύρας. Πρόκειται για πλουσιότατη ανθρωπολογική μονογραφία βασισμένη σε λεπτομερειακές αναλύσεις, βιώματα, αναφορές και φωτογραφίες.
Πλουσιότατες οι πληροφορίες για όλες τις καθημερινές ασχολίες, καθώς και για τη δομή των προηλεκτρικών αγροτόσπιτων της Κέρκυρας. Όπως και στις πιο εμπεριστατωμένες εθνογραφίες (κλασικές θα έλεγα) σε διάφορα μέρη της γης, η εθνογραφική μελέτη που μας παρουσιάζει η Κα Αρμένη είναι πλουσιότατη στον οικολογικό χρόνο (ecologic time). Έτσι, η μελέτη υποδιαιρείται στις τυπικές ασχολίες που απασχολούσαν το αγροτικό σπιτικό ολόκληρο τον χρόνο. Είναι ιδιαίτερα πλούσια στη συλλογή, προετοιμασία και κατανάλωση του φαγητού (Culinary Anthropology), βασική ενασχόληση της τροφοπαραγωγής. Η εθνοφαρμακολογική ανάλυση πλουσιότατη. Δεν είναι μόνο η απαρίθμηση βοτάνων, μα και η συλλογή συνταγών που καθιστά την ιστορία της παθολογίας του γηγενούς πληθυσμού ζωντανό καθρέφτη της καθημερινής πάλης. Όλες αυτές οι αναλύσεις αποτελούν σήμερα ιδιαίτερους κλάδους των εθνογραφικών επιστημών. Σπάνια είναι, σε μια μονογραφία, τόσο πλήρης συλλογή και διακρίβωση του παρελθόντος, της ζωής μας. Επίσης πλούσια φωτογραφική ενημέρωση και πλουσιότατο γλωσσάρι, καθιστούν τη μονογραφία αυτή απόχτημα της εθνογραφικής έρευνας.


Λιγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ελένη Αρμένη γεννήθηκε το 1964 στους Ραχτάδες της Κέρκυρας. Το 1986 αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1987 υπηρετεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει σε ελληνικά σχολεία της διασποράς, στην Αιθιοπία και στην Αυστραλία. Για πολλά χρόνια η οργανική της θέση ήταν στο Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών, στους Περουλάδες Κέρκυρας. Το 2000 συμμετείχε στην συγγραφή του βιβλίου «ΙΟΝΙΟΝ ΑΚΡΟΝ», εκδόσεις ΕΨΙΛΟΝ. Σήμερα διδάσκει στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.