Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία του Βουλευτή και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ κ. Νικολάου Δένδια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2010 στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν, νομίζω ότι υπάρχει κοινός τόπος, ότι η συζήτηση αυτού του Προϋπολογισμού γίνεται στο πλαίσιο μιας πολύ βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή επηρεάζει αυτονόητα και σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ελληνική οικονομία. Δεν είναι κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Είναι κρίση διεθνής.
Η κρίση αυτή χειροτέρεψε δραματικά...............
 όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Ελαττώνοντας τη ζήτηση δημιούργησε προβλήματα στα έσοδα του κράτους, δημιούργησε υστέρηση στην ύπαρξη των δημοσίων εσόδων, δημιούργησε, δημιουργεί και θα δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε.
Από εκεί και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η τωρινή Κυβέρνηση προτείνει στην ελληνική αντιπροσωπεία και στον ελληνικό λαό να βγούμε απ’ αυτήν την κρίση, τον Προϋπολογισμό που έχει τεθεί υπό την κρίση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Ο Προϋπολογισμός είναι ένας τυπικός νόμος. Δεν είναι ουσιαστικός νόμος. Όμως, είναι δείγμα γραφής της Κυβέρνησης. Δείχνει πώς αναλύει τα πράγματα και πώς προτίθεται να κυβερνηθεί η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατ’ αρχήν, να λέμε μερικά πράγματα ειλικρινά, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να αποφεύγουμε την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση αυτή μεγέθυνε το έλλειμμα. Το 12,7% είναι έργο ή τουλάχιστον είναι και έργο της Κυβέρνησης των 75 ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξεκάθαρα.
Γιατί το έκανε αυτό; Το έκανε για δυο διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι, για να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα το 2010. Ο δεύτερος είναι, για να ενοχοποιήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πώς έγινε αυτό; Εξηγήθηκε αναλυτικά από το γενικό εισηγητή μας εδώ. Με συγκεκριμένα κονδύλια και με συγκεκριμένες αναφορές. Θα σας αναφέρω ένα, για να μην επαναλαμβάνομαι και να μην καταναλώνω τον ελάχιστο χρόνο, που ούτως ή άλλως έχω.
Επίδομα αλληλεγγύης. Το επίδομα αλληλεγγύης δεν επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό.Γιατί;




Διότι έχει εισπραχθεί ή θα εισπραχθεί το ανάλογο τέλος των επιχειρήσεων. Όμως πώς έγινε αυτό; Με τον εξής πονηρό τρόπο: Το μεν επίδομα αλληλεγγύης πληρώθηκε το 2009 και άρα επιβάρυνε το έλλειμμα το 2009, η δε είσπραξη του τέλους θα γίνει το 2010 για να φανεί η διαφορά. Και πολλά άλλα: τα χρέη των νοσοκομείων, τα κονδύλια για την άμυνα, όλα αυτά τα οποία τεχνητά επιβάρυναν το 2009 και ανέβασαν κατά τρεις και μονάδες το έλλειμμα.
Μου έκανε δε οφείλω να πω αλγεινή εντύπωση και θέλω να το πω, ότι κατά την εισήγησή τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο κατά τα άλλα συμπαθής κύριος Υπουργός Οικονομικών, ρώτησε τον Γενικό μας Εισηγητή εάν αυτά τα οποία λέει τα γνωρίζει η ηγεσία του Κόμματος, εάν δηλαδή η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει την κεντρική μας εισήγηση στον Προϋπολογισμό. Το μόνο που μένει από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε να πω, είναι να ερωτώμεθα από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν γνωρίζει η μαμά μας ότι βρισκόμαστε στην Αίθουσα.
Δεν έφθανε μόνο αυτό. Από εκεί και πέρα μας κατηγόρησε γιατί στα μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί για τον περιορισμό του ελλείμματος είχαμε συνυπολογίσει το μέτρο, το τέλος για τους ημιηπαίθριους χώρους. Μας ελέχθη: «Πώς το υπολογίσατε αυτό, δεν ξέρατε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εναντίον;». Πρέπει, λοιπόν, ο προεκλογικός μας λόγος στο μέλλον ή ο λόγος μας ο πολιτικός σε αυτήν την Αίθουσα να συντάσσεται απολύτως κατά τις επιθυμίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έτσι φαίνεται!
Ποιά είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατ’ αρχήν παραμένει ένα σπάταλο κόμμα. Θα σας το πω με δύο απλά παραδείγματα, το ένα το είπε προηγουμένως και ο κ. Στυλιανίδης:
Η έξοδος στον ΟΛΠ 81.000.000 ευρώ σε εποχές κρίσης. Το δεύτερο: Η αντιπροσωπεία μας στην Κοπεγχάγη. Ο ΣΚΑΪ έλεγε χθες -και με διαψεύδετε αν έκανε λάθος- ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοπεγχάγη αποτελούνταν από εξήντα εννέα άτομα. Εξήντα εννέα άτομα η Ελλάδα δεν έστειλε στο εξωτερικό ούτε όταν διαπραγματευόμασταν την Συνθήκη των Σεβρών!
Εκτός από σπάταλη η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πρόχειρη και μάλιστα έντονα πρόχειρη. Παραδείγματα: Αναφέρει στον Προϋπολογισμό αύξηση κατά 7% από τα πρόστιμα των προστίμων, που θα προκύψουν από τη μη ορθή τήρηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αγνοεί προφανώς ότι το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επαγγέλλεται την άμεση κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τί να σας πω τώρα; Δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Άλλος γράφει τον Προϋπολογισμό και άλλος κάνει τον νομοπαρασκευαστικό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έδωσα μια ματιά -και είναι ευχής έργον που παρίσταται ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης εδώ- στους πίνακες που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω. Κοίταξα λίγο, παραδείγματος χάριν, τις σωφρονιστικές υπηρεσίες. Ξέρετε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένα σημείο έχει πολλά προβλήματα, αλλά πάσχει πραγματικά στο θέμα του σωφρονιστικού συστήματος. Κοιτάω, λοιπόν, τι προβλέπει και βλέπω: 137.441.000 ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, 132.345.000 ευρώ αυτόν τον χρόνο. Πού εξοικονομήθηκαν αυτά τα χρήματα;
Ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει το σωφρονιστικό σύστημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι δεν έχει στελέχη. Είχαμε πει να δημιουργηθεί σχολή στελεχών. Και βλέπω εδώ 90.000 ευρώ για την εκπαίδευση στελεχών του 2009, ασήμαντο ποσό, 40.000 ευρώ επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εκπαίδευση στελεχών, δηλαδή καμία ελπίδα για να φτιάξουμε σχολή στελεχών. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον λόγο. Κόβονται στα μισά τα χρήματα για στολές στο σωφρονιστικό σύστημα.
Εμείς είχαμε φροντίσει να πάρουμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέντε χιλιάδες στολές δωρεάν, θα τις παίρναμε. Αλλά το πιο αστείο είναι το θέμα της υπόδησης. Εκατό χιλιάδες είχαμε το 2009 για υπόδηση, εβδομήντα χιλιάδες βάζει τώρα ο Προϋπολογισμός. Σας ερωτώ, πώς μπορεί να μειώσει κατά 30% το σκέλος της υπόδησης; Αυτό μπορεί να το κάνει με τρεις τρόπους: Ή να ακρωτηριάσει το 60% κατά το ένα πόδι ή να ακρωτηριάσει το 30% και κατά τα δύο πόδια ή να αφήσει το 30% ξυπόλητους. Μα είναι σοβαρός τρόπος αυτός να μειωθούν οι δαπάνες;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κοίταξα τους πίνακες του Υπουργείου Υγείας. γιατί είχαμε προβλέψει τα νοσοκομεία του Κορυδαλλού να πάνε στο ΕΣΥ.