Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στη ΝΕΤ 105,8

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ξυνίδης.


Καλή σας μέρα κ. Ξυνίδη. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα, σήμερα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός. Το ερώτημα είναι: Είναι ένας Προϋπολογισμός που πάνω σ' αυτόν θα βαδίσουμε το 2010 ή θα δούμε κάτι άλλο;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχουμε πάρα πολλά περιθώρια να δούμε κάτι άλλο. Θα πρέπει και να βαδίσουμε ως προς το επαχθές, ας το πω, μέρος, με την έννοια των δημοσιονομικών, αλλά από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε ν' αποσαθρώσουμε και την κοινωνία, παίρνοντας πολύ σκληρά μέτρα, που στην ουσία θ' ακυρώσουν και την κίνηση της αγοράς και το ελάχιστο όριο διαβίωσης των πολιτών, που ήδη έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι..........................
η ισορροπία που προσπαθεί να πετύχει αυτός ο Προϋπολογισμός και αυτή είναι η δυσκολία του.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Έχετε δίκιο σ' αυτό, ότι αυτή είναι η δυσκολία, ότι ισορροπεί η κυβέρνηση πάνω σ' ένα τεντωμένο σκοινί αυτή τη στιγμή, αλλά κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικά, πιο σκληρά τα μέτρα, εντός ή εκτός εισαγωγικών σκληρά, πάρτε το όπως θέλετε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχει γίνει πολλή κουβέντα γι' αυτό.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Πάρα πολλή κουβέντα έχει γίνει και απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστεί να γίνεται.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αλλά εγώ προσωπικά, θα περίμενα με πολύ ενδιαφέρον ν' ακούσω κάτι πιο συγκεκριμένο, γιατί το μόνο το οποίο φέρνω στο μυαλό μου είναι πάγωμα ή μείωση των μισθών και των συντάξεων, κάτι στο οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ζάππειο έβαλε κάποιες σημαντικές παραμέτρους και για τη μείωση των δαπανών, και για την ανάπτυξη της χώρας, και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, που νομίζω ότι μπορεί να δώσει σημαντικές απαντήσεις σ' αυτά που ταλαιπωρούν τη χώρα μας.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Πάντως έτσι κι αλλιώς πάγωμα ή μείωση μισθών μπορεί να έχουμε στο Δημόσιο, εξαρτάται δηλαδή, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Και φαντάζομαι αυτό το μήνυμα θα σταλεί και στους ιδιώτες και στην αγορά. Δηλαδή θα καθίσει η ΓΣΕΕ σ' ένα τραπέζι να συζητήσει με τους επιχειρηματίες, με τους βιομήχανους;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ήδη, το όριο των 2.000 ευρώ δεν προβλεπόταν από κάποια προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Δεν προβλεπόταν τίποτε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ήταν κάτι το οποίο προέκυψε, όμως εμείς βάλαμε το όριο, την κόκκινη γραμμή, προσπαθώντας να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τους κοινωνικά αδύναμους. Αυτή είναι μια κίνηση ευθύνης. Προφανώς, κάποιοι εννοούν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει αυτό το όριο και ότι θα έπρεπε να ισχύσει για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Εμείς έχουμε σοβαρές αντιστάσεις σε μια τέτοια προοπτική.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Από κει και πέρα, όταν θα ξεδιπλωθεί θα έχουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, για να έχουμε μια σαφή εικόνα τι γίνεται; Δηλαδή ακόμα το φορολογικό νομοσχέδιο δεν το ξέρουμε επί της ουσίας, τι θα περιλαμβάνει. Έρχεται το Ασφαλιστικό, το οποίο απ' ό,τι καταλαβαίνουμε έρχεται πολύ πιο νωρίς κι αυτό..


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Απ' ό,τι καταλαβαίνω δηλαδή μέσα στο Πάσχα, θα έχουμε μια σαφή εικόνα πού το πάει η κυβέρνηση, έτσι δεν είναι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, μόνο που ξέρετε ποιο είναι ίσως αυτό που πρέπει να εντοπίσουμε; Ότι όλα αυτά τα μελλούμενα δεν έχουν να κάνουν μόνο με μια αρνητική χροιά για τους πολίτες, έχουν να κάνουν και μ' έναν εξορθολογισμό. Δηλαδή, το να θέσεις όλους τους φορολογούμενους και όλα τα εισοδήματα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα είναι κατ' αρχήν μια δίκαιη βάση, μια δίκαιη αρχή για να φορολογήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κάνει καλό στην κοινωνία. Πέραν της εισπρακτικής, ας το πω, πλευράς όλων αυτών των μέτρων, κάνουμε και μια μεγάλη προσπάθεια να τεθούν βασικές αρχές σε βασικούς τομείς που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες, και αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας αυτής της κυβέρνησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας προσπάθεια.


Εμείς αυτό που πιστεύουμε είναι ότι, αυτό που θα προκύψει ως όφελος από αυτές τις αλλαγές, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στους πολίτες, σε σχέση και με τα όποια μέτρα λαμβάνονται κατά καιρούς, προκειμένου να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε και τις δημοσιοοικονομικές υποχρεώσεις μας.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Εντάξει, αυτό πρέπει να το δούμε και στην πράξη.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Συμφωνώ απολύτως.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Έχετε δίκιο σ' αυτό, ότι πρέπει να είναι ενιαία, αλλά από κει και πέρα στην πράξη θα το δούμε, γιατί ο άλλος μπορεί να πάρει ένα χαρτί κι ενώ πέρυσι πλήρωνε 500 ευρώ να φαίνεται τώρα με τον ίδιο μισθό να πληρώνει 550, δε μπορώ να σας απαντήσω, δεν ξέρω δηλαδή κιόλας..


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και στο θέμα του Ασφαλιστικού, και στο θέμα του φορολογικού συστήματος, έχει ξεκινήσει η συζήτηση και έχουμε δείξει ότι πάμε με ανοιχτά χαρτιά σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θα αιφνιδιαστούν οι πολίτες, αλλά θα υπάρξει και η έκφραση όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτών, μέσα από την ανοιχτή διαβούλευση που προωθούμε και προσπαθούμε να περάσουμε ως αντίληψη στη λειτουργία της κοινωνίας, που νομίζω ότι θα βοηθήσουν στο να βελτιώσει οποιεσδήποτε ατέλειες ενδεχομένως υπάρχουν σε αρχικές σκέψεις.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Ξυνίδη, ειλικρινά τώρα, θα πρέπει ν' απαντήσετε, να μην πείτε ότι «δεν έχουμε αρρυθμίες», ποιες είναι οι αρρυθμίες της κυβέρνησης κατά τη γνώμη σας αυτές τις πρώτες μέρες που είσαστε και λίγο από μακριά, είστε και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ...


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μια αδυναμία την οποία παρουσιάσαμε ήταν οι καθυστερήσεις στη στελέχωση του κράτους, όχι με την τραγική μορφή που παρουσιάζονται μερικές φορές, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα. Δηλαδή, θα έπρεπε να έχουμε τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος ως προς την άσκηση της Διοίκησης. Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε το εξής, ότι κανονικά δεν θα πρέπει να συμβαίνει, διότι η Διοίκηση θα έπρεπε να είναι ενιαία και να λειτουργεί, ασχέτως με το ποιος είναι Γενικός Γραμματέας ή ποιος είναι Προϊστάμενος.


Αλλά δυστυχώς, πληρώνουμε όλες αυτές τις στρεβλώσεις της κοινωνίας μας και της οργάνωσής της. Κι εμείς, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε αυτό, ότι υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις. Άρα, μια γρήγορη στελέχωση με τους ανθρώπους στους οποίους έχει εμπιστοσύνη η Κυβέρνηση και επαφίεται πάνω της η εφαρμογή της πολιτικής, θα έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εκεί παρουσιάσαμε μια αδυναμία, η οποία σίγουρα καλό θα ήταν να μην υπήρχε.


Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως θα έπρεπε σε ορισμένα σημεία να είμαστε λίγο πιο συντονισμένοι ως προς τον κοινό βηματισμό όλων όσα αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα, πάνω στο οποίο δρούμε.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να σας αναφέρω σ' αυτό που λέτε ένα παράδειγμα; Τον ΟΛΠ, που μέχρι ν' αποσαφηνιστεί τι ακριβώς γίνεται, υπήρχαν διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό θέλω να σας πω. Εκεί για μένα είναι ένα ζήτημα συντονισμού, κι όχι ένα ζήτημα διαφορετικών αντιλήψεων ή απόψεων. Προφανώς, δεν υπήρχε η γρήγορη και σωστή πληροφόρηση για το πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Να είμαστε ειλικρινείς, κ. Τσούτσια, αν με ρωτούσατε τις πρώτες ώρες σε σχέση με το τι είναι αυτό το θέμα της εθελουσίας, δεν θα ήξερα ότι στην ουσία επρόκειτο για ένα νόμο που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Ενδεχομένως λοιπόν, να με βρίσκατε εξαπίνης, ανενημέρωτο. Δεν θέλω να πω ότι κάποιοι άλλοι πιάστηκαν εξαπίνης, το ξεκαθαρίζω.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να σας πω την αλήθεια, στην αρχή όταν κι εγώ το άκουσα δεν ήξερα. Μετά λέω, κάπου θα πρέπει να βασίστηκαν για να το κάνουν και χτυπώντας το google μου έβγαλε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εκεί λοιπόν, εάν ενδεχομένως είχα πει κάτι, να ήταν έξω από αυτό που ίσχυε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση, ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ, δεν διαβλέπω ότι υπάρχει στην κυβέρνηση, τουλάχιστον από όσο αντιλαμβάνομαι, σύγκρουση ή διαφορά απόψεων.


Από εκεί και πέρα, σας είπα, τέτοιες όπως το είπατε αρρυθμίες, παρουσιάζονται και νομίζω ότι δεν είναι αυτό το τραγικό. Όπως επίσης, να σημειώσω το εξής: Το να εκφράζονται και διαφορετικές προσεγγίσεις σ' ένα θέμα, δεν είναι κάτι το οποίο κάνει κακό, αρκεί στο τέλος να συμφωνούν όλοι στην κοινή πολιτική, και να την ακολουθούν την κοινή πολιτική με πίστη και όχι προσχηματικά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην Κυβέρνηση.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Μέχρι τώρα η θέση που έχετε είναι δύσκολη, αλλά από τη νέα χρονιά εάν προκύψουν ρυθμίσεις οι οποίες δεν θα είναι ευχάριστες για τους εργαζομένους, μπορεί να δούμε τη ΓΣΕΕ να απεργεί, την ΑΔΕΔΥ να απεργεί, την ΠΑΣΚΕ ν' απεργεί. Ποια είναι η θέση του κόμματος σ' αυτές τις περιπτώσεις;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η αντίληψή μας είναι, και αυτή είναι και η επιδίωξή μας, ότι το κόμμα είναι κομμάτι της κοινωνίας. Το κόμμα δεν είναι ένας μηχανισμός, ξέχωρα από την κοινωνία, που λειτουργεί εν είδει αστυνομικού της κυβέρνησης, ή από την άλλη μεριά, που προάγει μόνο συντεχνιακές αντιλήψεις, ως μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση. Δεν θεωρούμε ότι εμείς είμαστε ένα «αμορτισέρ» μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης.


Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας, μέσα στο οποίο γίνονται πολιτικές διεργασίες και, μέσα απ' αυτές τις πολιτικές διεργασίες, διαμορφώνουμε τις θέσεις μας. Και πιστεύουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι, οι σύντροφοί μας, που είναι μέσα στην Κυβέρνηση και υπηρετούν αυτές τις αντιλήψεις και αυτή την πολιτική, θα είναι σ' αυτή την κατεύθυνση. Άρα, δεν θα βρεθούμε σε θέση, να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, που να μας οδηγήσουν ενδεχομένως σε δύσκολη θέση.


Όμως, από εκεί και πέρα, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε και εμείς να πείσουμε την κοινωνία για τη σοβαρότητα των πολιτικών που ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση και για την αναγκαιότητα της στήριξής της σε αυτό που ονομάσαμε μια «συλλογική εθνική προσπάθεια» για τη χώρα. Και από την άλλη μεριά, όπου χρειαστεί, θα λέμε προς την Κυβέρνηση αυτό που λαμβάνουμε από την κοινωνία ως μήνυμα. Είναι μια αμφίδρομη σχέση, την οποία δεν την βλέπουμε ως θέση μάχης και ως θέση σύγκρουσης, αλλά τη βλέπουμε ως θέση καταλύτη μεταξύ των δύο πόλων που σας είπα.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλά Χριστούγεννα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.