Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

(Α) ΘΕΣΜΙΚΑ ΒΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η νέα Διοικητική δομή του Κράτους πρέπει να διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα:
- Την Κεντρική (Κρατική) Διοίκηση με επιτελικό ρόλο
- Την Αυτοδιοίκηση που αποτελείται από δύο ισχυρούς, οικονομικά αυτοδύναμους, ανεξάρτητους και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμούς: την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (Β’ Βαθμός) και τον ισχυρό Δήμο (Α’ Βαθμός).
Είναι αναγκαία η οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και μεταξύ των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους με κοινό παρονομαστή τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

• Α’ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο ισχυρός Δήμος αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας και το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνεκτικότητας. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης προτείνεται να υπάρξει ένας νέος «Καποδίστριας» με συγχωνεύσεις μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τις παροχές ισχυρών κινήτρων.

• Β’ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Το Συνέδριο της ΕΝΑΕ αποφασίζει να προτείνει ως όνομα των νέων σχημάτων τον όρο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» Ο επικεφαλής των παρατάξεων που θα εκλεγεί για να ασκήσει τη διοίκηση τους ονομάζεται «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» και οι αναπληρωτές του «ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ».
Η ΕΝΑΕ θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω μια νέα δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

(Β) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 Αύξηση των εσόδων, ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4%.
 Καθορισμό νέου ΚΑΠ με το όνομα «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενο στο 30% του φόρου καπνού.
 Απόδοση στις ΝΑ, εξ ολοκλήρου (100%) όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Την κατάργηση της παρακράτησης 10% στις ΔΟΥ και την online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.
 Να καθοριστεί «Πόρος Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5 % από την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος για δράσεις, που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
 Επαναφορά των πόρων :
1. Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων.
2. Του 4,5% επί των τελών ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα.
3. Του συνόλου των αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων.
 Σύσταση στην ΕΝΑΕ, Επιτροπής Εκτίμησης και Κατανομής Πόρων (στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών) με συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα μελετά την επάρκεια των πόρων σε σχέση με το κόστος άσκησης κάθε αρμοδιότητας και θα υποβάλλει στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ τεκμηριωμένη έκθεση.
 Αποδέσμευση από τους ΚΑΠ ώστε να αποτελέσουν στο σύνολό τους μεταβιβαστικές πληρωμές, οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς και οι δαπάνες στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και οι λειτουργικές ανάγκες των τελευταίων.
 Θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης).
Τα έργα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 – 2012, κατά το πρότυπο του προγράμματος ΕΠΤΑ και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
 Καθορισμό ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου, χωρίς γραφειοκρατικές και ευθυνοφοβικές αγκυλώσεις. Με σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας του θεσμού, τόσο σε θέματα εποπτείας, που σήμερα ασκείται από τους Γ.Γ. Περιφερειών, όσο και σε θέματα οικονομικού ελέγχου, προτείνουμε να συσταθεί «Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας Πράξεων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων» και μέχρι τη θεσμοθέτηση του να οριοθετηθεί η σωστή λειτουργία των ΥΔΕ.  Και τέλος, διεκδικούμε, τον καθορισμό νέου πόρου επί του 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ) μετά την περιέλευση στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, με το Ν. 3697/2008, του 90% των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μη υφισταμένου πλέον του αιτήματός μας για αύξηση του ποσοστού εσόδων των Ν.Α. επί των παραπάνω τελών, από 10% σε 30%.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος