«Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός δε ζήτησε να είμαστε απλώς μια ακόμα κυβέρνηση, όπως όλες οι άλλες, ούτε απλώς οι νέοι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Οι Έλληνες μας δέσμευσαν να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό είναι που κάνουμε. Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην Βουλή στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής και των δεσμεύσεων που θα υλοποιήσει κατά την κυβερνητική θητεία.
«Το «Πρώτα ο Πολίτης» δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Θα μετατραπεί σε καθημερινή κυβερνητική πρακτική. Είμαι έτοιμος να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές. Και σύντομα θα καλέσω φορείς και κοινωνικούς εταίρους για το σχέδιό μας. Είμαι έτοιμος και να συγκρουστώ με αντιλήψεις και συμφέροντα που μας κρατάνε πίσω. Διότι δεν χρωστάω σε κανέναν. Δεν χρωστάω σε κανέναν άλλο εκτός από τον ελληνικό λαό» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και δεσμεύτηκε απέναντι σε όλους τους πολίτες «με όλη μου τη ψυχή: αυτή την εντολή και εμπιστοσύνη θα την τιμήσω».
Ο Πρωθυπουργός απέναντι στον Ελληνικό λαό δεσμεύτηκε ότι θα μιλά με ειλικρίνεια για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής και «θα το κάνω όχι για να αποφύγω τις ευθύνες μου, όχι για να λέω 'φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι', αλλά για να μπορέσει ο ελληνισμός, όλοι μας μαζί, με καθαρότητα και απόφαση να κτίσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Να παλέψουμε νικηφόρα με τα προβλήματα, όσο δύσκολα και εάν είναι».
Έκανε μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας εκρηκτική την κατάσταση της οικονομίας και απαξιωτική την εικόνα της δημόσιας διοίκησης.
«Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993 όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος. Μια τέτοια οικονομία παραλαμβάνουμε και πάλι. Με τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Με μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες. Με ένα τεράστιο έλλειμμα, που η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα έχει φέτος, το 2009, διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες» επεσήμανε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Προσδιόρισε ως αίτιο για την παρακμή της χώρας την πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης, λέγοντας:
«Τα δημόσια οικονομικά μας δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης. Είναι δυστυχώς μόνο ένα, μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων που έχει η διακυβέρνηση της χώρας μας.
Μια πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης: ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων. Την απαξίωση της παιδείας και της δημόσιας υγείας. Την απαξίωση του εισοδήματος. Την απαξίωση του περιβάλλοντός μας από την έλλειψη κάθε προστασίας Την απαξίωση της έννοιας της αλληλεγγύης προς τον πιο αδύναμο της κοινωνίας μας, τον συνταξιούχο που τον ταλαιπωρεί η ατέλειωτη ουρά της γραφειοκρατίας, το άτομο με αναπηρία που περιθωριοποιείται λόγω της αδυναμίας του, τον φτωχό που βυθίζεται, χωρίς σωσίβιο από την πολιτεία. Την απαξίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και το πνίξιμο της γραφειοκρατίας Την απαξίωση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου με την εκτεταμένη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία Την απαξίωση της ανθρωπιάς με φαινόμενα όπως τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Πακιστανού μετανάστη από την αστυνομία Την απαξίωση των σωμάτων ασφαλείας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης από τον έντονο κομματισμό και παρεμβατισμό Την απαξίωση της πολιτικής από την διαφθορά, την ατιμωρησία και την αδιαφάνεια Την απαξίωση του πλούτου του ελληνικού λαού από την ιδιοποίηση και πελατειακή σπατάλη. Την απαξίωση του κύρους της χώρας μας στο εξωτερικό με την ηχηρή μας απουσία Την απαξίωση ενός κράτους που υπακούει στα κελεύσματα των ισχυρών αντί να προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Κράτος που στέκεται απέναντι στον πολίτη, αντί να στέκεται δίπλα του».
Έθεσε ως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειάζεται η χώρα την σφυρηλάτηση μιας νέας Εθνικής Ενότητας:
«Στις 4 του Οκτώβρη, οι Έλληνες γύρισαν σελίδα. Πήραν τις τύχες στα χέρια τους.
Αποφάσισαν να αλλάξουν την Ελλάδα. Και με τα πρώτα βήματά μας στέλνουμε ένα μήνυμα καθαρό και ισχυρό. Το μήνυμα ότι μπορούμε. Ναι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες.
Οι Έλληνες ελπίζουν ξανά. Ελπίζουν και προσδοκούν αυτοί που μας ψήφισαν. Αλλά ελπίζουν και προσδοκούν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν.
Αυτή είναι η νέα εθνική ενότητα που σφυρηλατούμε. Χωρίς καμία διάκριση. Χωρίς κανένα διαχωρισμό. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία μας. Όχι μόνο της Κυβέρνησής μας αλλά του ίδιου του ελληνισμού».
Υπογράμμισε ότι για να γίνουν οι μεγάλες τομές χρειάζεται να διασφαλιστούν οι άμεσες ανάγκες της οικονομίας:
«Οι πρώτες αποφάσεις μας είναι:
Στήριξη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα Άμεση προτεραιότητα στα πολύ χαμηλά εισοδήματα με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει φέτος, πριν το τέλος του 2009, πριν τα Χριστούγεννα.
Για να πάρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση. Για να ξαναλειτουργήσει η αγορά.
Στους ξεχασμένους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1 Οκτωβρίου 2009
Όπως έχουμε δεσμευτεί, με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.
Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα ανακόψουν όμως και την περαιτέρω βύθιση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση, στις πρώτες 100 μέρες, σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.
Ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα με την άμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να άρουμε τις σημερινές αδικίες.
Αλλάζουμε τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για να ενισχυθεί η ρευστότητα στις ΜΜΕ και να στηρίζονται αυτές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας.
Στηρίζουμε την οικονομία και τις επενδύσεις με αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2010, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.
Αυξάνουμε τη ρευστότητα με άμεσες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Ξεκινάμε διάλογο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
Η προσπάθεια για την άμεση ανάταξη της οικονομίας για να έχει αντίκρισμα πρέπει να συνοδευτεί από την δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό:
«Οι πολιτικές των τελευταίων ετών της ΝΔ έχουν δυστυχώς κάνει και πάλι επίκαιρη τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
Αποτελεί εθνική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δραστικά αλλά και δίκαια αυτήν την κατάσταση. Ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε φέτος.
Πρέπει να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα, για να αρχίσει να περιορίζεται το δημόσιο χρέος. Αυτό θα φανεί ήδη από τον προϋπολογισμό του 2010.
Πρώτη μας δουλειά είναι η διαφάνεια παντού. Να ξέρουν οι πολίτες. Καταγράφουμε την πραγματικά κατάσταση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Για να βάλουμε οριστικό τέλος στην αδιαφάνεια των οικονομικών, η Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη.
Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτα μέτρα ούτε με νέες φοροεπιδρομές.
Απαιτούνται μόνιμες λύσεις που αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα και εγκαθιστούν σταθερότητα και διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα.
Γι' αυτό δεσμευτήκαμε και για ουσιαστικές τομές στη φορολογία.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα της δικαιότερης φορολόγησης όλων των εισοδημάτων και του πλούτου ανεξαρτήτως πηγής:
- Με μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.
- Τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά θα καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλομετόχους.
- Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.
- Τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας δεν θα εξαιρούνται.
- Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά.
Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων και η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.
Ούτε ένα ευρώ δεν θέλουμε να φεύγει από τα δημόσια ταμεία χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες που πηγαίνει. Θέλουμε να μπει τέρμα στις κρυφές δαπάνες, στις υπερβάσεις, στα χρέη κάτω από το χαλί.
Από την πρώτη μέρα καταγράφουμε με στόχο να καθαρίσουμε το συντομότερο δυνατό τους λογαριασμούς δαπανών.
Πρέπει να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο ένας αξιόπιστος συναλλασσόμενος με τους πολίτες, τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς αγορές.
Μαζί θα υπάρξει και αυστηρός έλεγχος όλων των δημοσίων δαπανών, ανά κωδικό.
Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.
Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία - και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο.
Η προσπάθεια αυτή θα φανεί από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε στη Βουλή για το 2010.
Οι καθαροί λογαριασμοί θα είναι η σφραγίδα μας στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και κάνουμε βαθιές τομές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία μέχρι τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία.
Διπλογραφικό σύστημα παντού. Προϋπολογισμούς που συνδέουν χρηματοδότηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ορκωτούς ελεγκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αξιολόγηση από μηδενική βάση εξοπλιστικών προγραμμάτων».
Ως πρώτο μεγάλο στόχο έθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στην χώρα:
«Το πλήγμα αναξιοπιστίας που φέρουμε είναι μεγάλο, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα είναι δύσκολη.
Έχουμε και βούληση και πρόγραμμα για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας.
Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες: Όχι αρνητικές εκπλήξεις. Όχι μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς.
Όλοι θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων - ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα που εξυπηρετεί ιδιοτελή ή συντεχνιακά συμφέροντα να σταθεί εμπόδιο στις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι Έλληνες πολίτες - στις αλλαγές για τις οποίες έχουμε καθαρή εντολή».
Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε τους στρατηγικούς εθνικούς στόχους με αιχμή ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη:
«Να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη. Να κάνουμε το περιβάλλον δική μας αξία αντί να απαξιώνουμε τον φυσικό μας πλούτο και την κληρονομιά μας.
Πρώτα απ' όλα προστατεύοντας αυτό το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Με ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου.
Με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής (και τόσων άλλων περιοχών όπως της Πελοποννήσου) από τις τεράστιες καταστροφές.
Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων.
Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή.
Το περιβάλλον όμως είναι για μας κι ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα για τη χώρα.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες «πράσινες» δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς.
Είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που θα φέρει νέο πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια.
Αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας.
Με την παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά μας με προτεραιότητα στις βραχονησίδες.
Στηρίζοντας και την ενεργειακή και την πράσινη διπλωματία.
Με μια διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές στις πόλεις και επενδύσεις για την αναγέννησή τους. Με περισσότερες αναπλάσεις και λιγότερες νέες επεκτάσεις.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη γεωργία. Θέλουμε ισχυρές, αυτοδύναμες περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες,
Με γεωργία προσανατολισμένη στην παραγωγή επώνυμων και διεθνώς αναγνωρίσιμων προϊόντων διατροφής, με προβολή και αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής.
Προωθούμε την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.
Με επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό.
Με συμπληρωματικές δραστηριότητες όπως ο Αγροτουρισμός και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις ευκαιρίες που ανοίγονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει και την βάση για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Με υποδομές που δίνουν προτεραιότητα στο μετρό και τους σιδηρόδρομους.
Με το «μεταφορικό ισοδύναμο» στα νησιά, για τη μείωση του κόστους μετακίνησης που πληρώνουν οι πολίτες στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Θα αναβαθμίσουμε το Αιγαίο σε δίαυλο πράσινης ενέργειας. Θέτουμε τον πήχη ψηλά: το 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.
Θα καταθέσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο.
Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο Αναπτυξιακός Νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά, την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Στον πυρήνα αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης έθεσε την Παιδεία, την έρευνα και καινοτομία:
«Η Παιδεία, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η δια βίου εκπαίδευση είναι στον πυρήνα της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου
Διαμορφώνοντας νέες δεξιότητες, εργαλεία, επαγγέλματα, αντιλήψεις για την πράσινη ανάπτυξη, νοοτροπίες για την διακυβέρνηση της χώρας.
Αλλά ποιά παιδεία. Όχι αυτή που ισοπεδώνει με την βαθμοθηρία απαξιώνοντας την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Όχι αυτή που καλλιεργεί την απάθεια και την αίσθηση αγγαρείας.
Αλλά αυτή που δίνει αξία στον κάθε νέο και νέα.
Που αναδεικνύει την κρυμμένη αξία, το ταλέντο του καθενός. Που ανακαλύπτει και καλλιεργεί τις ικανότητες του κάθε πολίτη. Που του εγγυάται τα εργαλεία και το κέφι για συμμετοχή. Που ξεκινά με την αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει δυνατότητες και ικανότητες.
Δεν απορρίπτεται, δεν περιθωριοποιείται, αλλά αξιοποιείται στο έπακρο. Ο κάθε πολίτης στην νέα εποχή είναι για μας χρήσιμος, πολύτιμος, άξιος.
Το σχέδιό μας απαιτεί ένα συνολικό και τολμηρό ποιοτικό άλμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Εγγυόμαστε τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό!
Στόχοι μας είναι:
Η διετής προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους.
Καθολική λειτουργία Ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας .
Τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αποφορτίζει την πίεση και το κόστος.
Σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία.
Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην τρίτη γυμνασίου.
Αξιολόγηση, επιμόρφωση, επιβράβευση παντού.
Κάθε σχολική μονάδα προσδιορίζει τις δικές της συγκεκριμένες ανάγκες για επιμόρφωση.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την εξέλιξη, αξιοπρέπεια και εισόδημα του εκπαιδευτικού λειτουργού.
Ανώτατη Εκπαίδευση με νέο, απλό θεσμικό πλαίσιο, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό. Στόχος να προσελκύει ξένους φοιτητές και να έχει έσοδα από την διεθνή αυτή παρουσία αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό.
Η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς σημαίνει κράτος αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης που θα εγγυάται την προστασία του πολίτη μέσα από:
«Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού.
Με διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο.
Με ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα.
Σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη.
Με προσλήψεις νέου προσωπικού: 3000 θέσεις κάθε χρόνο.
Με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Με αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας.
Αλλά και με παράλληλη δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς και άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος.
Στόχος η εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
Δέσμευσή μας να άρουμε τα εμπόδια και να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να ζήσουν ανεξάρτητα και αξιοπρεπώς.
Δεσμευόμαστε για μια σύγχρονη επιτέλους πολιτική για τους τοξικομανείς που τους δίνει πραγματικές δυνατότητες επανένταξης στην κοινωνία».
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι:
«πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις.
Βάζουμε τέλος στις ευκαιριακές και χαριστικές ρυθμίσεις, στην επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας, στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία.
Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης και την σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ).
Είναι δέσμευσή μας: η σύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010».
Ασφάλεια και σιγουριά για τους πολίτες σημαίνει ασφάλεια στις περιούσιες, στις ζωές και προστασία των δικαιωμάτων:
«Κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες.
Με αναδιάταξη των δυνάμεων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Τέρμα στην κομματοκρατία.
Τέρμα στους αστυνομικούς-οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες.
Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%.
Μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων.
Καταργείται και απορροφάται εντός έτους η Αγροφυλακή, ένας αδιανόητος αναχρονισμός στον 21ο αιώνα.
Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας.
Καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας. Τιμωρία για τους παραβάτες, αλλά και επιβράβευση των πολλών αστυνομικών που τιμούν το λειτούργημά τους.
Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ.
Με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων. Με πλήρη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις της χώρας. Με αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο.
Ειδικό σχέδιο για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και πολιτική πρωτοβουλία της Ελλάδας στην ΕΕ για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη.
Σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας. Απογκετοποίηση περιοχών στον αστικό ιστό. Καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».
Παρουσίασε το πλαίσιο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις με στόχο της προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων:
«Καθιερώνουμε μια επιθετική πολιτική για την προστασία τους. Καταπολεμούμε τις καταχρηστικές πρακτικές μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση.
Αναθεωρείται ριζικά το καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων!
Ενισχύουμε και δραστηριοποιούμε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο την άμεση καταπολέμηση της αυθαιρεσίας και της ανασφάλιστης εργασίας.
Καταργούμε την ταπεινωτική για τους νέους λειτουργία των stage στο δημόσιο τομέα.
Επαγγελματική μαθητεία στον ιδιωτικό τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια.
Θεσπίζουμε παράλληλα κίνητρα πρόσληψης για τους νέους, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια.
Επανασυνδέουμε τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Αυξάνουμε σταδιακά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού».
Στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας για τις τομές στην χώρα έθεσε τις αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση, την αναβάθμιση των θεσμών και την θωράκιση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος μέσω της διαφάνειας και της λογοδοσίας:
«Εγγυητής και προϋπόθεση για να πετύχουμε όλα αυτά είναι ένα Κράτος δικαίου. Μια δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη ως μοναδική αξία. Μία Δημόσια Διοίκηση που τον υπηρετεί.
Που σέβεται τον εαυτό της και τον ίδιον τον δημόσιο υπάλληλο. Με επιμόρφωση, αξιοκρατία, και επαγγελματισμό.
Πέραν των άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που έχουμε ήδη ξεκινήσει, θα εφαρμόσουμε ένα συνολικό σχέδιο ριζικών ανατροπών τετραετίας
Μετά από δημόσιο διάλογο, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μη διαφεύγει του ελέγχου κανένα μέλος της κυβέρνησης.
Τέρμα στα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με ολοκληρωμένο σχέδιο.
Καθιερώνουμε υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων.
Σήμερα, δεσμευόμαστε για μια νέα συνολική αρχιτεκτονική του διοικητικού χάρτη της χώρας. Θα ξεκινά από το κεντρικό κράτος που θα περιορίζεται σε επιτελικές λειτουργίες.
Και καταλήγει στην ισχυρή αυτοδιοίκηση, με τον ισχυρό δήμο πρώτου βαθμού και την αιρετή περιφέρεια ως δεύτερο βαθμό.
Θέλουμε μια Δικαιοσύνη που λειτουργεί ως πραγματικά ανεξάρτητος πυλώνας της Δημοκρατίας μας. Αλλάζουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Εντός των ορίων του ισχύοντος Συντάγματος, η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα ανήκει μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Βουλή στη διαδικασία. Θα καταργήσουμε κάθε περιορισμό στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Θα επιταχύνουμε δραστικά την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Με διοικητικά μέτρα και με την ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
Θα προχωρήσουμε στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Στην αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται. Στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Σε σκληρά μέτρα κατά του πολιτικού χρήματος, για τη διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών.
Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία.
Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα.
Όλες οι υποθέσεις των πολιτών μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών παντού.
Αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία.
Προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ και μόνο το ΑΣΕΠ.
Με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».
Στον τομέα του Πολιτισμού και Τουρισμού ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έθεσε ως προτεραιότητες:
«Να αναδείξουμε με την ποιότητα που μας αξίζει, το ποιοι είμαστε, την ταυτότητά μας. Να κάνουμε τον πολιτισμό μαζί με τον τουρισμό ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας.
Την ιστορία μας, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα μουσεία, τα μνημεία μας.
Την παράδοσή μας, από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα.
Τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη και διανόηση, δίνοντας αξία στον Έλληνα δημιουργό και διεθνοποιώντας το έργο του στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία.
Την πολιτιστική μας παρουσία και παραγωγή στον διαδίκτυο και στον κυβερνοχώρο των ψηφιακών προϊόντων.
Την ανάπτυξη και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
Την ανάληψη εμβληματικών δράσεων για την αλλαγή της εικόνας των πόλεών μας.
Δίνουμε τέλος στην απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το άνοιγμά τους στους πολίτες.
Και εδώ η έννοια κλειδί της στρατηγικής μας για τον τουρισμό είναι όχι στην απαξίωση, ναι στην ποιότητα.
Αναπτύσσοντας όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κινηματογραφικός, Διατροφικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός και οι Κρουαζιέρες.
Με στόχο την επίτευξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες το χρόνο.
Με στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μπροστά στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώσαμε φέτος το Φεβρουάριο».
Η χώρα πρέπει να επανέλθει στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων και να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα:
«Η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα.
Εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε απόλυτα τις εντατικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια. Όπως έχω πει η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα.
Δρομολογούμε ξανά την ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Όχι μόνο υπό τη μορφή της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και με τη συλλογική συμβολή στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή προοπτική των γειτόνων μας.
Όμως, η στήριξη αυτή δε θα είναι αυτόματη και χωρίς προϋποθέσεις. Απαιτεί αυτονόητα την πρότερη ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση.
Η κυβέρνηση επίσης καλωσορίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ. Όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού.
Ενέργειες, οι οποίες στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας, αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε».
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ξεκαθάρισε το πολιτικό σκηνικό καταθέτοντας την πρόταση του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία που δεν είναι εύκολη, αλλά θέλουμε να είναι γόνιμη και δημιουργική για όλους τους Έλληνες.
Και έχουμε σε λίγους μήνες μπροστά μας ένα σταθμό, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία θέλω να επαναλάβω τη θέση μας. Η δική μας πρόταση -εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί- είναι η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια. Και χαίρομαι, διότι με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση του δεν θα είναι απλώς μια άλλη κυβέρνηση διαχείρισης της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας αλλά «θα βγάλουμε την Ελλάδα από το σημερινό της αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αξιών. Μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπιάς, ισονομίας και ίσων ευκαιριών.
Να ζωντανέψουμε αξίες όπως της αυτονομίας στην πολιτική, την λογοδοσία, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στο κράτος, τη τήρηση των νόμων, την αξιοκρατία. Την συμμετοχή όλων μας στη λήψη των αποφάσεων. Αξιοπρέπεια και αξιοσύνη».