Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κενά σε 200 καθηγητές αποκαλύπτει ο Βουλευτής Α! Πειραιά και Νησιών Δημήτρης Καρύδης


(ΣΗΜ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΣΑ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Α! ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ.)


Από τον Δημήτρη Καρύδη

Bουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών.


Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών παρουσιάζονται στα Γυμνάσια-Λύκεια-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ της περιφέρειας Πειραιά και Νησιών, δημιουργώντας μεγάλες δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και ανησυχία στους γονείς και τους μαθητές, ιδιαίτερα της Γ΄Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις 178 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λείπουν πάνω από...200 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Ενδεικτικά λείπουν :

- 40 Φιλόλογοι

- 19 Μαθηματικοί

- 20 Φυσικοί-Χημικοί- Βιολόγοι

- 14 Θεολόγοι

- 34 καθηγητές Γαλλικών

- 14 καθηγητές Αγγλικών

- 5 καθηγητές Γερμανικών

- 10 καθηγητές Ιταλικών

Ειδικότερα οι ελλείψεις καθηγητών στα νησιά έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση μαθητών της Γ΄Λυκείου στο Πειραιά, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις πανελλαδικές εξετάσεις πράγμα που δημιουργεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους.

Το εξοργιστικό βέβαια είναι ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι γεμάτες από αποσπασμένους καθηγητές που θα έπρεπε να υπηρετούν στις οργανικές τους θέσεις.

Η απαράδεκτη επί πολλά χρόνια κατάσταση των αποσπάσεων πρέπει να λάβει τέλος και να μην υπάρχουν καθηγητές δύο ή τριών ταχυτήτων.

Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα ο διάλογος που ξεκίνησε η Υπουργός Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ για την άμεση κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο δραστικός περιορισμός των αποσπάσεων.

Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να αναβαθμισθεί η δωρεάν Δημόσια εκπαίδευση και να αντιμετωπισθεί η ζοφερή εικόνα που μας κληρονόμησε η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ.