Πρωτοβουλία Κατοίκων Αλεπούς Δήμου Κερκυραίων
1. Γογγάκη Κωνσταντίνας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
2. Μάμαλου Σπυρίδωνος, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
3. Κόττη Αναστασίας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
4. Γογγάκη Σοφίας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
5. Μαμάλου Μαγδαληνής, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
6. Κρητικού Σπυρίδωνος, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
7. Αρμένη Ιωάννη, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
8. Κρητικού Σπυριδούλας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
9. Ραράκου Αντιγόνης, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
10. Κοσκινά Ανδρέα, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
11. Τσιριγγάκη Σταματέλλας, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
12. Μπαντούνου Σοφίας, Μάμαλοι, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
13. Γροπέτη Βασιλικής, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
14. Παγιάτη Αικατερίνης, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
15. Ξουρίδα Λουκίας, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
16. Παγιάτη Ευάγγελου, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
17. Καρβούνη Λουκίας, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
18. Ξουρίδα Δημήτριου, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
19. Καλησπεράτη Αλέξανδρου, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
20. Καλησπεράτη Χρυσάνθης, Αλεπού, Κέρκυρα 49100
e-mail: kgogaki@hotmail.com
mamaloss@gmail.com
ΠΡΟΣ:
1. Γ.Γ. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σ. Βόσδου
2. Νομάρχη Κέρκυρας κ. Σ. Πουλημένο
3. Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας, Τμ. Ιδιωτικών Επενδύσεων
4. Δ/νση Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Περιφέρειας
5. Επιτροπή Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) Νομ. Κέρκυρας
6. Δ/ντή Πολεοδομίας Νομαρχίας Κέρκυρας κ. Χονδρογιάννη
7. Δ/νση Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νομαρχίας Κέρκυρας κ. Πανδή
8. Δ/νση Βιομηχανίας Νομαρχίας Κέρκυρας
9. Δ/νση Υγείας Νομαρχίας Κέρκυρας
Κοιν.: 1. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
2. Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομαρχίας Κέρκυρας
3. Δ/ντή Τεχνικών Έργων Περιφέρειας κ. Ροδίτη
4. Αντινομάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας κ. Λέσση
5. Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σ. Μικάλεφ
6. ΤΕΕ, Τμήμα Κέρκυρας
7. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κερκυραίων και Δημοτικό
Σύμβουλο Δήμου Κερκυραίων κ. Ι. Μάμαλο (κάτοικο Αλεπούς).
8. Πρόεδρο κ. Α. Λάτσα και Μέλη Τοπικού Συμβουλίου Τ.Ο. Αλεπούς
(κατοίκους Αλεπούς)
9. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κερκυραίων
10. Δ/νση Τεχνικών Έργων Νομαρχίας Κέρκυρας κ. Καραλή
11 Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κερκυραίων, κ. Α. Μιχαλά
12. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Ν. Δένδια
13. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Α. Γκερέκου
14. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Χ. Χαραλάμπους
15. Ν.Δ. Κέρκυρας
16. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
17. ΚΚΕ Κέρκυρας
18. ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
19. Εκπρόσωπο Οικολόγων Πρασίνων
20. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αλεπούς-Καναλίων
21. Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
Θέμα: Αίτημα για επανεξέταση της χορήγησης επιδότησης και άδειας λειτουργίας βιομηχανικού κτιρίου εντός οικισμού στην Αλεπού του Δήμου Κερκυραίων.
Κέρκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 2009
Αξιότιμοι Κύριοι,
Επανερχόμαστε σχετικά με το τεράστιο βιομηχανικό οικοδόμημα, το οποίο τιτλοφορείται «Μονάδα Αποθηκών Ψυγείων Διαχείρισης Αποθεμάτων», και το οποίο ανεγείρεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Αλεπούς του Δήμου Κερκυραίων επί της εθνικής οδού Κέρκυρας-Πέλεκα, μόλις στο 3ο χλμ. από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από την Nissan και το νεοκλασικό κτίριο του κ. Ανδρέα Κοσκινά, με αριθμό αδείας 469/2007 και ιδιοκτησίας Σπ. Σπίγγου Α.Ε.Ε.
Με επιστολή μας των αρχών του Αυγούστου σας έχουμε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας για την ξαφνική ανέγερση ενός τέτοιας διαστάσεως έργου, εντός οικισμού, δίπλα και πάνω από τις αυλές και τα σπίτια μας. Παράλληλα διατυπώσαμε και τη διαμαρτυρία μας για το ότι κανείς από εσάς δεν έχει προβεί στην παραμικρή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι η ογκώδης αυτή κατασκευή προξενεί στον καθένα αλγεινή εντύπωση, καθώς επιφέρει βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στο ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής: Υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής, διασαλεύει την ηρεμία των κατοίκων, μεγιστοποιεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, ρυπαίνει και μολύνει το περιβάλλον. Με την κατασκευή του συγκεκριμένου βιομηχανικού κτιρίου η ζωή της περιοχής και το φυσικό τοπίο έχουν ήδη αλλοιωθεί, η έννοια της γειτονιάς έχει συνθλιβεί, ενώ μεγάλος αριθμός παλαιών δέντρων έχει ισοπεδωθεί. Σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού βρίσκονται σε όξυνση, ένας αναγκαίος πνεύμονας πρασίνου τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων στην καρδιά του τοπικού διαμερίσματος Αλεπούς, μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής, έχει αφανιστεί, δίνοντας τη θέση του σε ένα τεράστιο σε όγκο, αισθητικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά απαράδεκτο κτίσμα.
Πώς είναι δυνατόν με τη δικαιολογία της ανυπαρξίας χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων και βιομηχανικών ζωνών να ανέχεστε αυτήν την παραμόρφωση της περιοχής, συντελώντας από τη μια στην πρόκληση ενός οικολογικού και πολιτιστικού ατοπήματος και παραδίδοντας απ’ την άλλη τους κατοίκους της περιοχής σε μια ανεξέλεγκτη και άναρχη βιομηχανική -αντί για οικιστική- ανάπτυξη, που μόνο προβλήματα μπορεί να προξενήσει; Πώς συμβιβάζεται το να είστε απαθείς μπροστά σε αυτήν την οικοδόμηση, και το ότι την ίδια ακριβώς περίοδο με πανηγυρικό τρόπο παρουσιάστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού και έγινε τόση συζήτηση για την αναγκαιότητα της χωροθέτησης οχλουσών χρήσεων και βιομηχανικών πάρκων; Μήπως έχετε ήδη καταδικάσει την Αλεπού ως τη βιομηχανική και βιοτεχνική ζώνη της Κέρκυρας; Ποιες είναι εξάλλου οι ενέργειές σας, προκειμένου τουλάχιστον να ελεγχθούν οι αναγκαίοι οικοδομικοί και χωροταξικοί κανόνες, να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι, να περιοριστεί στο ελάχιστο η όχληση εκ του συγκεκριμένου μεγαθήριου και να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης βαρέως τύπου οχημάτων (νταλικών), των καυσαερίων, των ρύπων και του θορύβου;
Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται το είδος αυτό της κατασκευής εντός οικισμού, δηλαδή η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι μιας Νομαρχίας και μιας Περιφέρειας αποδέχονται την κατασκευή ενός βιομηχανικού θηρίου πάνω στα κεφάλια των κατοίκων. Η θλιβερή αυτή πρωτοπορία των Κερκυραίων υπευθύνων αναδεικνύει τουλάχιστον την αδιαφορία τους στην αναβάθμιση της Αλεπούς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και τους κάνει απαθείς, χωρίς αιδώ μάρτυρες και συνεργούς μιας άνευ προηγουμένου υποβάθμισης.
Γνωρίζουμε ότι αυτό το τεράστιο οικοδόμημα έχει ενταχθεί στα έργα Ανάπτυξης της Περιφέρειας και θα επιχορηγηθεί με σημαντικά ποσά. Ωστόσο, η οικοδόμηση αυτή δεν πληροί περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, επιβαρύνει σημαντικότατα τη ζωή μας με εκκωφαντικό θόρυβο, διακίνηση βαρέων μηχανημάτων, εκσκαφές σε εκτεταμένη κλίμακα και σκόνη. Οι κακοτεχνίες και η προχειρότητα δίνουν και παίρνουν. Η όμορη επί παραδείγματι σούδα παρά τις αιτιάσεις των γειτόνων προς τους ιδιοκτήτες της βιομηχανικής οικοδομής, έχει επιχωματωθεί με τσιμέντα, χώματα και μπάζα, που εμποδίζουν τα όμβρια να βρουν διέξοδο. Επίσης έχει επιχωματωθεί το τεχνικό χαντάκι της δημόσιας οδού Κέρκυρας-Πέλεκα και έχει φράξει την απορροή των όμβριων υδάτων του μεγαλύτερου τμήματος του λόφου των Μαμάλων, δημιουργώντας έλος από στάσιμα νερά και εστία κουνουπιών. Ωστόσο ο αρμόδιος της Νομαρχίας έχει επιδείξει έως τώρα αδράνεια.
Πρόσφατα όμως, ο χωρίς υποδομή διανοιχθείς από τους ιδιοκτήτες του βιομηχανικού κτιρίου δίπλα στην όμορη οικία της γηραιάς κ. Σοφίας Γογγάκη δρόμος δημιούργησε συν τοις άλλοις και προβλήματα στατικότητας στο σπίτι, με κίνδυνο την κατάρρευσή του, ώστε να κατατεθεί Επείγουσα Καταγγελία προς την Πολεοδομία Νομαρχίας με αρ. πρωτ. 4866/27-08-09 και προς τη Δ/νση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νομαρχίας με αρ. πρωτ. 25711/27.08.09. Μετά την καταγγελία αυτή έγινε έλεγχος από κλιμάκιο της Πολεοδομίας της Νομαρχίας και εκδόθηκε απόφαση Διακοπής Εργασιών με το υπ’ αρ. πρωτ. 4867/01/09/2009 έγγραφο Δ/νσης Πολεοδομίας Κερκύρας, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, λόγω «εκτέλεσης εργασιών καθ’ υπέρβαση της υπ’ αρ. 469/07 οικοδομικής αδείας». Από τον επιτόπιο έλεγχο στατικότητας του σπιτιού διαπιστώθηκε με το 4866/7/9/09 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας Κερκύρας ότι «όσον αφορά στη στατικότητα της οικίας παρατηρήθηκαν πολλαπλές ρωγμές, κυρίως στα σημεία ένωσης των τοιχοποιιών, και πιθανολογείται ότι κάποιες πρέπει να είναι πρόσφατες». Εξάλλου, στον ίδιο έλεγχο επισημαίνεται ότι «έχουν γίνει καθ’ υπέρβαση εργασίες στα χωματουργικά» και ότι « υπάρχει η πιθανότητα η χρήση βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του βιομηχανικού κτιρίου που πέρασαν δίπλα από την οικία, καθώς και η εκσκαφή που έγινε να επιβάρυναν στατικώς την κατασκευή της οικίας». Πάντως δεν έχουν γίνει ακόμη ούτε καν οι στοιχειώδεις εργασίες αντιστήριξης της όμορης οικίας, αν και αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και πραγματοποιηθεί στην αρχή των εργασιών.
Η διάνοιξη δίπλα στην υπάρχουσα κατοικία δρόμου από τον οποίο διέρχονται τώρα νταλίκες με υλικά και χώματα και βαριές μπουλντόζες, και θα διέρχονται εις το διηνεκές αμέτρητες βαρυφορτωμένες νταλίκες, οι εκσκαφές μιας ολόκληρης πλαγιάς, οι χωματουργικές εργασίες και η εν γένει διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου καλύπτονται από σχετικές χορηγηθείσες άδειες; Η έκταση προς την οποία επεξέτειναν την ιδιοκτησία τους πίσω από το βιομηχανικό κτίριο και έχει σκαφτεί σε ευρύτατη κλίμακα έχει αγοραστεί ή, όπως πληροφορούμαστε, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα προσύμφωνα;
Πού στηρίζονται οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης οικοδομής όταν, ενώ περιμένουν την επιδότηση της Περιφέρειας -οπότε και θα έπρεπε να τηρούν τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις- προβαίνουν σε τέτοιας εκτάσεως εργασίες χωρίς άδεια και χωρίς τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής των κατοίκων; Υπάρχει, εν τέλει, κράτος και υπηρεσίες ελέγχου ή μήπως είμαστε στο έλεος της αυθαιρεσίας του κάθε ιδιώτη που στοχεύει μόνο στο κέρδος και θέλει να επιβάλει τους δικούς του όρους σε πείσμα κάθε νομιμότητας; Οι τοπικοί Άρχοντες δεν υπέχουν καμία ευθύνη εν προκειμένω;
Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε τον άμεσο έλεγχο και τις ενέργειες στις οποίες ως αρμόδιοι φορείς οφείλετε να προβείτε αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σας. Η χορήγηση της άδειας λειτουργίας σε μια βιομηχανία που θα λειτουργεί αφενός ως εφιάλτης με το θόρυβο πολλών ντεσιμπέλ καθ' όλη την ημέρα, το θόρυβο σε ώρες κοινής ησυχίας, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα σκουπίδια, τη σκόνη, τις νταλίκες και τα ποντίκια, για να αναφέρουμε μόνο όσα με πρώτη ματιά έρχονται στο νου, και αφετέρου ως απειλή για την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των γειτόνων και των κατοίκων, δεν μπορεί να συνιστά κανενός είδους ανάπτυξη. Η υπόθεση αυτή αφορά, εκτός από την υποβάθμιση της Αλεπούς, συνολικά στο νομό της Κέρκυρας, στην ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το μέλλον της. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει κάτω από συνθήκες μιας τέτοιας βαρύτατης όχλησης.
Αντιληφθείτε επί τέλους ότι απαιτούμε την ίδια ποιότητα ζωής που άλλοι πολίτες έχουν χωρίς να κατατρίβονται σε επιστολές, καταγγελίες, τρεχάματα και προσθήκη άγχους στην τόσο βεβαρυμένη ήδη καθημερινότητα. Την ίδια ποιότητα ζωής που σε προεκλογικές περιόδους τόσο αφειδώς επαγγέλλεσθε!
Ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση προς τους αρμόδιους έχει υπάρξει ένα δίκτυο συμπαράστασης στην Πρωτοβουλία μας από φορείς, φυσικά πρόσωπα, Ενώσεις, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους στην Κέρκυρα και την Ελλάδα συνολικά. Η καταγγελία μας δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τοπικό τύπο (Κερκυραϊκό Βήμα, 1/8/09), και προβλήθηκε από τα τοπικά κανάλια και το ραδιόφωνο. Έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο μεγάλος αριθμός μηνυμάτων συμπαράστασης και υποστήριξης της προσπάθειάς μας και έχει αποκτήσει ιδιαίτερη έκταση ο αγώνας μας. Επίσης, σχετικά με την έγκριση της ανέγερσης του βιομηχανικού κτίσματος στην Αλεπού η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γκερέκου υπέβαλε επιστολή-ερώτημα προς το Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Μικάλεφ, στο οποίο απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Μάμαλος παραδέχεται ότι «η εντός οικισμού, όπως ο οικισμός της Αλεπούς, κατασκευή ενός τόσο μεγάλου κτιρίου με τέτοια χρήση, δημιουργεί προβλήματα κυκλοφοριακά και δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων» (Δήμος Κερκυραίων, Γραφ. Αντιδημ., αρ. πρωτ. Τ/Υ: 3048/27/08/2009). Εξάλλου, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ κ. Μπάμπης Χαραλάμπους και ο Βουλευτής ΚΚΕ κ. Κώστας Αλυσσανδράκης υπέβαλαν Αναφορά (Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ, Αθήνα 20/08/2009) προς το Προεδρείο της Βουλής και τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, η οποία πρόκειται να συζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό.
Ας αναλάβει, επομένως, ο καθένας τις ευθύνες του, ώστε να κατανοηθεί ότι ο σεβασμός αφενός στο περιβάλλον συνιστά θεμέλιο λίθο του μέλλοντος και επένδυση προς ένα ανθρώπινο αύριο και ότι ο σεβασμός αφετέρου στον πολίτη, στα δικαιώματά του και στις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνει συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ευνομούμενης πολιτείας. Ο συνδυασμός των δύο θα αποτρέψει την επιδείνωση -με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες- της υπάρχουσας εν γένει κατάστασης και της ζωής των κατοίκων στην περιοχή της Αλεπούς.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε:
1. Να ελεγχθεί επισταμένα η νομιμότητα της παραπάνω οικοδομής και να διερευνηθούν το εύρος των παραβάσεων της οικοδόμησης του κτιρίου, οι όροι και τα προβλήματα χωροθέτησης και διαμόρφωσης των προαύλιων χώρων του που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του χώρου και έχουν βαρύτατες επιπτώσεις στη ζωή και την περιουσία των κατοίκων.
2. Να μετρηθεί ο θόρυβος σε ντεσιμπέλ, και να ελεγχθούν λεπτομερώς οι όροι που προβλέπονται στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου (Απόφαση Νομάρχη Κέρκυρας κ. Πουλημένου, αρ. πρωτ. 1201/6-2-2007), οι οποίοι πριν ακόμη και από τη λειτουργία του έργου έχουν παραβιαστεί (όχληση, θόρυβος, σκόνη, συνεχής λειτουργία, λοιπές παραβάσεις).
3. Να ενδιαφερθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων σε ό,τι άπτεται των αρμοδιοτήτων τους, καθώς η Αλεπού συνιστά τμήμα και μάλιστα σημαντικό του Δήμου Κερκυραίων.
4. Να επανεξεταστεί από την Περιφέρεια η επιδότηση προς το συγκεκριμένο έργο, λαμβανομένων υπόψη των παραβάσεων της οικοδομικής αδείας, της επιβάρυνσης προς την όμορη οικία και το περιβάλλον, καθώς και των διαμαρτυριών των κατοίκων.
5. Με βάση τα παραπάνω να επανεξεταστεί και η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου, καθώς μόνο προβλήματα, μεγάλη όχληση και επιπτώσεις επικίνδυνες για την υγεία, την καθημερινή ποιότητα και αυτήν ακόμη τη ζωή των κατοίκων θα προξενήσει. Κανείς σας, πλέον, δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δε γνωρίζει.
Κατέστη συνεπώς πασιφανές ότι οι πολιτικοί φορείς δεν πρέπει πλέον να αρκεστούν σε δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά να προβούν στην πολιτικοποίηση του προβλήματος, επισημαίνοντας όλες τις οδυνηρές παραμέτρους του ζητήματος. Το ενδιαφέρον τους δε συνιστά χάρη προς τους κατοίκους της περιοχής, αλλά στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα δικαιώματα των πολιτών της.
Πρωτοβουλία Κατοίκων Αλεπούς Δήμου Κερκυραίων