Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γκερέκου: "Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ως μόνη διέξοδος από την κρίση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία".


Το τελευταίο διάστημα, για πρώτη φορά μετά το 1993, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης. Το β’ τρίμηνο του 2009 το Α.Ε.Π. της χώρας μας συρρικνώνεται με ρυθμούς 0,3%. Η ανεργία παρουσιάζει σημαντική αύξηση, η οποία είναι προφανώς μεγαλύτερη από 8,9% που ανακοινώνει η Ε.Σ.Υ.Ε. (η ΓΣΕΕ την εκτιμά στο 15%), η οποία ως γνωστόν δεν συμπεριλαμβάνει στους ανέργους του ανασφάλιστους συμβασιούχους με σύμβαση STAGE, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες της αγοράς

Την αρνητική εικόνα των αγορών ενισχύει σημαντικά η υπό κατάρρευση δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας μας. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προσεγγίζει τα 20 δις € ήτοι 8% του Α.Ε.Π., ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στα 270 δις € (108% ΑΕΠ), 100 δις περισσότερα από το 2003 όπου άφησε την διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ στην Ν.Δ.

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία υπαίτια είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Στην πραγματικότητα όμως η διεθνής κρίση ελάχιστα επηρέασε την ελληνική οικονομία. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κος Γ. Αλογοσκούφης, βασικός εμπνευστής της μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, πριν λίγους μήνες τόνιζε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει εκτεθεί στα τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά και ως εκ τούτου η ελληνική οικονομία είναι πλήρως θωρακισμένη.

Η κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αντιθέτως από ότι προσπαθεί να μας πείσει η ΝΔ σήμερα, είναι αποτέλεσμα των κακών και άστοχων επιλογών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης των τελευταίων πεντέμισι ετών με αποκορύφωμα τη διενέργεια της γνωστής απογραφής Αλογοσκούφη ο οποίος εγγράφοντας τις προκαταβολές των εξοπλιστικών δαπανών σε προηγούμενα έτη (τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ενέγραφαν τις προκαταβολές με την παραλαβή των εξοπλιστικών δαπανών ) παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 7% αμφισβητώντας της αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή και οδηγώντας την στην μεγάλη παγίδα της επιτήρησης δύο φορές .
Έτσι λοιπόν, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, η επιτήρηση, ή έξαρση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής ως αποτέλεσμα της κομματικοποίησης και διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, η παντελής έλλειψη ενεργειών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, οι φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές προς φιλικά προσκείμενους μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς και το ανεξέλεγκτο τραπεζικό σύστημα, είναι μια σειρά από παράγοντες που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Κι ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ασκούμενη οικονομική της πολιτική δημιούργησε εκείνο το εκρηκτικό με το οποίο διέλυσε τα στέρεα θεμέλια μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας που είχαν δημιουργήσει οι τελευταίες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, επιμένει σ’ αυτήν προτείνοντας ακόμα σκληρότερα μέτρα περιστολής των δημοσιών επενδύσεων και μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων των μικρών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων.

Όμως, με τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει ο κος Καραμανλής, αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας μας, θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα (μείωση του δημόσιου χρέους και ελλείμματος). Μια πολιτική η οποία αγνοεί την αγορά και τα δημόσια έσοδα δεν μπορεί να είναι επιτυχής όσον αφορά την τόνωση της αγοράς και την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η μείωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε περεταίρω ύφεση την αγορά, μείωση της ζήτησης, μείωση των δημοσίων εσόδων (ως αποτέλεσμα των εν δυνάμει μειωμένων προς είσπραξη φόρων) και κατά συνέπεια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου για την οικονομία το οποίο βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φιλοσοφική βάση από αυτό της ΝΔ, στοχεύει ακριβώς στην τόνωση της αγοράς με κυριότερα μέτρα : την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων με αυξήσεις που θα δοθούν πάνω από τον πληθωρισμό, την απαλλαγή μέρους των χρεών αυτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, τον αυστηρότερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να επιτελέσει τον πραγματικό σκοπό του που δεν είναι άλλος από την παροχή ρευστότητας στην αγορά, με υγιή τρόπο και όχι την αποκλειστική παραγωγή κερδών εις όφελος πρωτίστως των Golden Boys, την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στον Τειρεσία καθώς και χρήσης αυτού από τις Τράπεζες και την παροχή κινήτρων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας .

Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει ως βασικό στόχο έχει όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και την δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου που θα επιφέρει αυτή. Για το λόγο αυτό, ως αυριανή κυβέρνηση, με σκοπό την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, θα θεσπίσει μια ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα όπου θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα από όποια πηγή κι αν προέρχονται καταργώντας την ευεργετική αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων κάποιων κοινωνικών ομάδων, θα καταργήσει το ΕΤΑΚ επαναφέροντας το Φόρο Ακίνητης Μεγάλης Περιούσιας όπου από αυτόν δε θα εξαιρείται κανείς , θα επαναφέρει την κλίμακα στο φόρο κληρονομιάς διπλασιάζοντας όμως το αφορολόγητο όριο, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή που προκαλούν σημαντικές κοινωνικές αδικίες καθώς και για να προστατευθεί ο έλληνας εργαζόμενος του οποίου η εργασιακή αποδυνάμωση των τελευταίων ετών απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας μας.