Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού- Δήλωση της Α. Γκερέκου

H πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Άντζελα Γκερέκου, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει τον Ελληνικό Τουρισμό, σε βαθιά κρίση κι αυτό, φαίνεται ότι είναι ορατό σε όλους, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θεωρεί ως λόγο πανηγυρισμού την (ήδη πιστοποιημένη) πτώση 18% στο σύνολο των τουριστικών εσόδων της χώρας. Τούτο όμως, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί για τη συνολική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα του Τουρισμού κατά τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας: ο Τουρισμός υπήρξε πάντα ένα θέμα «αυτόματου πιλότου», κάτι το οποίο «πήγαινε καλά από μόνο του» και τα μόνα προβλήματα που «έβλεπε» η κυβέρνηση, ήταν μόνο προβλήματα επικοινωνίας.

Με τη λογική αυτή, δεν προωθήθηκε η δημιουργία απολύτως κανενός έργου υποδομής για τον Τουρισμό, οδηγήθηκαν στην ανυπαρξία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιτρέποντας στην αισχροκέρδεια να γιγαντωθεί, ενώ τα τεράστια θεσμικά προβλήματα του Τουρισμού απλά «μπήκαν κάτω από το χαλί» και επί πέντε χρόνια ακούστηκαν αναρίθμητα «θα» και ατελείωτες «εξαγγελίες», χωρίς κανείς να δει ποτέ ούτε ένα έργο ουσίας.
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν το μοναδικό Υπουργείο, το οποίο στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του «κατάφερε» να φέρει στη Βουλή μόνο ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, ενώ κατά τα λοιπά διέπρεψε ως «όχημα προσωπικής προβολής» τού εκάστοτε υπουργού. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε για μία στιγμή ότι ο Τουρισμός είναι μια δραστηριότητα, η οποία συμβάλει (με συντηρητικούς υπολογισμούς) σε πάνω από το 18% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, αλλά και μία δραστηριότητα από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες.

Ο ελληνικός Τουρισμός απαιτεί νέο σχεδιασμό, νέο όραμα και νέα προοπτική για το μέλλον. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να αντιμετωπίσουμε τον Τουρισμό με μια συνολικά διαφορετική λογική: με τη λογική της κεντρικής στρατηγικής προτεραιότητας, του οργανωμένου πολιτικού σχεδιασμού και των οριζόντιων συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων. Η δική μας λογική τουριστικής ανάπτυξης, στηρίζεται στην ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας των περιοχών της χώρας, στην εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, στην παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση όλων των πολλών και διαφορετικών δυνατοτήτων που έχει ο ελληνικός Τουρισμός - στο να μετατραπεί και πάλι ο Τουρισμός σε πραγματικό κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Σε άμεσο επίπεδο, στόχος μας είναι η ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας - η οποία βιώνει την «πλήρη ασφυξία» λόγω της πολιτικής των τραπεζών - και η στήριξη και εξασφάλιση όλων των θέσεων των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Ο παγκόσμιος Τουρισμός είναι ίσως το πιο σκληρό και ανταγωνιστικό πεδίο όλων. Το δικό μας «στοίχημα» δεν είναι απλά να «επιβιώσουμε» μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά να καταφέρουμε και πάλι να βρεθούμε στις ηγετικές θέσεις του παγκόσμιου Τουρισμού. Ξέρουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες να το πετύχουμε. Ξέρουμε ότι είναι εφικτό να το πετύχουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε το πρόγραμμα και το σχεδιασμό για να το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε. Για τον ελληνικό Τουρισμό, ο στόχος μπορεί να είναι μόνο η κορυφή και τίποτε άλλο.